Haladékot adott a CEU-nak a kormány

2017. október 13., péntek 13:30, frissítve: péntek 17:38

Egy évvel hosszabbítja meg a tavasszal elfogadott lex CEU-ban foglalt határidőket a kormány, amennyiben a felsőoktatási törvény Trócsányi László igazságügyi miniszter által jegyzett módosítását elfogadja a parlament. Ez azt jelenti, hogy a tavaszi – főleg a Soros György által alapított CEU-t, azaz a Közép-európai Egyetemet érintő – módosításban foglalt követelményeknek nem 2018. január elsejéig, hanem 2019. január elsejéig kell majd megfelelni – derült ki a miniszter pénteki sajtótájékoztatóján.

A kormány visszavonulásához köze lehet többek között az Európai Bizottság által áprilisban indított kötelezettségszegési eljárásnak, illetve a Velencei Bizottság jelentésének, amely szerint ugyan alapvetően megfelel a bevett európai gyakorlatnak, de több „rendkívül problematikus” követelményt tartalmaz a már Magyarországon működő külföldi egyetemekre vonatkozóan. Trócsányi szerint a kormány a külföldi, „minden érdemi jogi érvet nélkülöző” nyomásgyakorlás ellenére kitart amellett, hogy a „jogszabályok mindenkire nézve kötelezőek”, így a CEU-ra is. 

A miniszter péntek déli sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a kormány álláspontja szerint a tavaszi módosítás „kiszámítható, világos, és mindenki számára teljesíthető” feltételeket szabott meg, a cél pedig a Magyarországon működő külföldi felsőoktatási intézmények működésének átláthatóvá tétele volt. A törvény „világosságával” kapcsolatban felidézhetjük, hogy a magyar kormányzat hónapokig ragaszkodott hozzá, hogy az ügyben az amerikai kormánnyal tárgyaljon, miközben az oktatási ügyekről az amerikai szövetségi kormány egyébként nem tárgyalhat.

Trócsányi kitért arra, hogy a CEU-val szemben több másik intézmény, így például a McDaniel College Budapest határidőre tudta teljesíteni a feltételeket. Szerinte ennek az az oka, hogy a CEU felesleges politikai vitára és konfliktusra hegyezte ki az ügyet a közös megoldás keresése helyett. „A kormány a megállapodásban hisz” – mondta Trócsányi, majd mondandójának végére érve sietve távozott a teremből.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A CEU eközben arra vár, hogy a magyar kormány aláírja a megállapodástervezetet New York állammal, és elküldje az Országgyűlésnek ratifikálásra, amivel törvényerőre emelkedhet. Az egyetem október elején megállapodást kötött a New York-i Bard College-dzsal, hogy oktatási tevékenységet folytathasson New York államban, ezzel teljesítve a tavaszi törvénymódosítás előírásait. Ezzel azonban még nem biztos, hogy biztosítva lesz az egyetem működése, mivel a kormány – kissé homályos módon – most már azt is elvárja, hogy az Amerikában folyó képzéseknek ugyanolyan akkreditációja legyen, mint a budapesti képzéseknek, az akkreditáció pedig öt évet is igénybe vehet.

A határidő pénteken bejelentett kitolása tehát csak akkor engedmény az egyetemnek, ha a magyar kormány elfogadja az elvárt amerikai képzések esetén azt, hogy ezek az akkreditációs folyamat „kérelmező” státuszában vannak. A határidő kitolásával azonban a kormány mindenképpen nyer: jelenlegi formájában ugyanis valószínűleg nem állná meg a helyét az Európai Bíróságon a törvény.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.