„Halálfélelmem van tőled, Miklós!”

Szembesítették a BKV volt megbízott vezérigazgatóját az MSZP volt főpolgármester-helyettesével

Magyar Nemzet

2010. szeptember 20., hétfő 20:06

Halálfélelmem van tőled, Miklós! – mondta Balogh Zsolt a lapunk birtokába jutott rendőrségi szembesítési jegyzőkönyv tanúsága szerint a múlt héten Hagyó Miklósnak. A BKV egykori megbízott vezérigazgatója szerint a volt MSZP-s főpolgármester-helyettes azzal fenyegette, hogy aki nem áll be a sorba, annak el kell vágni a torkát. Balogh a Teve utcai szembesítésen azt állította, annyira félt a kérdéses időszakban, hogy volt olyan BKV-igazgatósági ülés, ahol Tisztelt Bíróságnak szólította a testületet.

• Hagyó még egy ideig nem megy haza
A szembesítésen az is kiderült, hogy az első 15 millió forint teljesítését Hagyó Miklós 2008 nyarán a Hévízi-tóban igazolta vissza, ahol akkor több fővárosi cég vezetője is megfordult. Egyikük Kovács Lajos, a Főtáv ma már előzetesben ülő vezérigazgatója lehetett. Állítása szerint Baloghnak rendszeresen be kellett számolnia Kocsis Istvánnak, a BKV új vezetőjének tevékenységéről is Hagyóéknak. Balogh nem válaszolt arra a kérdésre, hogy honnan származott az MSZP volt politikusának átadott kétszer 15 millió forint, azt viszont jelezte: továbbra is fenyegetve érzi magát és a családját. A két gyanúsított szembesítése eredménytelenül zárult: Hagyó mindent tagadott, és hazugsággal vádolta Baloghot.

A Magyar Nemzethez eljuttatott dokumentum szerint szeptember 14-én, azaz múlt kedden a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Teve utcai épületében került sor Hagyó Miklós, az MSZP volt főpolgármester-helyettese és Balogh Zsolt, a BKV egykori megbízott vezérigazgatója közötti szembesítésre, amelynek célja a két gyanúsított vallomásában mutatkozó ellentétek tisztázása volt.

Asztma

A találkozó elején Hagyó fontosnak tartotta leszögezni, hogy igazságügyi szakértői vizsgálat során megállapították, súlyos egészségkárosodása van: műtét vár rá, miután mindkét füle gyulladt, és az asztmája is romlott. Balogh a szembesítés kezdetén – és ezt követően több alkalommal is – kijelentette: még most is tart Hagyótól, és a mai napig „halálfélelemben” telnek a napjai. – Amikor életünkben először találkoztunk, és azt mondtad, hogy aki nem áll be a sorba, annak el kell vágni a torkát, ez teljesen tönkretette az életemet – mondta Balogh a rendőrségen Hagyónak. Ezzel szemben a volt szocialista politikus azt állította, soha nem fenyegette, zsarolta, utasította és nem is kényszerítette a közlekedési cég egykori vezetőjét. A szembesítésen számos olyan konkrét ügy is szóba került, amelyről lapunk többször is beszámolt, és amellyel kapcsolatban már nyomozás folyik.

Félelem

A szentendrei HÉV utastájékoztató rendszerének teljesítésigazolásáról Balogh elmondta: 2007 vége felé a budapesti Városházán Hagyó azt kérte tőle, mivel jön a karácsony, igazolja le a CC Soft Kft. teljesítését. A volt vezérigazgató szerint Hagyó a későbbiekben mindig ezt a szabálytalan teljesítésigazolást használta fel ellene. – Annyira féltem ebben az időszakban, hogy volt olyan igazgatósági ülés [a BKV-nál], amikor felszólítottak, hogy számoljak be valamiről, és én azt mondtam az igazgatóságnak […], hogy tisztelt bíróság – fogalmazott Balogh. Hagyó állítása szerint soha nem beszéltek Baloghgal a CC Sof-tot érintő kérésről, és nem voltak információi a teljesítésigazolásról sem.


A BKV volt megbízott vezérigazgatója a szembesítésen arról is beszélt, hogy a BKV szakszervezeti vezetői többször is jártak Hagyónál. Ezek a látogatások benne – mint mondta – félelmet keltettek, mivel Földényi György szakszervezeti vezető kijelentette, hogy „Balogh Zsolt fejét ide az asztalra kell letenni”. Az MSZP volt prominense viszont azt vallotta, sem „Földényi úrral, sem más vezetővel semmilyen közvetlen személyes kapcsolatom nem volt, csak hivatalos ügyben találkoztunk”.

Találkozó a tóban

Az AAM-tanácsadó cég szerződéséről Balogh Zsolt kijelentette: a botrány kirobbanása után Hagyó kezdeményezésére döntöttek úgy, hogy a lehető legtöbb teljesítést számolják el nekik. A volt főpolgármester-helyettes ezt is tagadta a szembesítés során.

A jegyzőkönyvből kiderül, Balogh Zsolt beszámolt arról a gödöllői találkozóról is, ahol állítása szerint többek között a botrányos buszbeszerzésről volt szó, és ahol Hagyó kifejtette: „Antal Attila hülye volt, és magának köszönheti ezt a helyzetet.” Itt hangzott el az is, hogy a BKV-vezérnek évente 15 millió forint készpénzt kell átadnia az MSZP-s politikusnak, aki mindezt azzal indokolta, hogy egyes munkatársainak a fizetését csak így tudja megoldani, ráadásul egy csepeli idősotthont is támogat. – Soha olyat nem kértem tőled, hogy számomra akár tagdíjként, akár más miatt pénzt adj át. Soha, soha! – reagált Hagyó Miklós, aki szerint Balogh „hazug és valótlan dolgokat” állít, amelyekkel tönkreteszi a saját és családja életét. – Halálfélelmem van tőled, Miklós! Ezt egyébként Hatvani Szabó János úr is tudta […], többször arra kért, hogy barátkozzam veled, én minden alkalommal elmondtam, hogy félek tőled – válaszolt a nyomozók azon kérdésére Balogh, hogy miért teljesítette Hagyó kérését.

A szembesítésen az is elhangzott, hogy a BKV volt vezére szerint az első 15 millió forint teljesítését Hagyó 2008 nyarán, a Szent István-vándorlás során a Hévízi-tóban, egy kapaszkodónál igazolta vissza, míg a 2009-es második részlet átadására az elhíresült Nokia-dobozban került sor Lelovics Ottó, Hagyó kommunikációs igazgatójának szobájában. Balogh vallomása szerint Lelovics kérte meg arra, hogy vegyen részt a túrán, ahol „több fővárosi cég szakemberének, vezetőjének szinte kötelező volt a részvétel”, és amivel kapcsolatban Kovács Lajos, a Főtáv ma már előzetesben lévő igazgatója is említette Baloghnak, hogy oda „neki is mennie kell”. – Megpróbálod ártatlan tények közé csavarni a hazugságod. Ezt csinálod mindig mindenben – mondta Balogh vádjaival kapcsolatban Hagyó, aki szerint soha  semmilyen formában nem vett át egyetlen forintot sem a BKV volt vezérigazgatójától.

Adatgyűjtés

Balogh arról is beszélt, hogy Hagyó és titkárnője, Horváth Éva rendszeresen beszámoltatta arról, hogy „mit tesz és mit nem” Kocsis István, a BKV új vezérigazgatója. Állítása szerint egy 2009-es vacsorán előkerült egy olyan 20-30 oldalas jelentés is, amely azokat a témákat tartalmazta, amelyeket Kocsisra nézve terhelő szándékkal állítottak össze. Hagyó azonban leszögezte: soha nem kért Baloghtól semmi olyat, amivel a BKV-nak vagy Kocsisnak ártott volna.

Tanács

Balogh Zsolt a szembesítés során – ügyvédje tanácsára – nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy honnan származott a Hagyó Miklósnak átadott kétszer 15 millió forint. Az ügyész kérdésére azt viszont elmondta: annak ellenére, hogy 2009 augusztusa óta nem volt kapcsolata Hagyó Miklóssal, történt néhány olyan eset, amely miatt továbbra is fenyegetve érzi magát és a családját.

Szilágyi Richárd

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.