Halálkamion: továbbra is előzetesben maradnak a vádlottak

MTI

2017. október 31., kedd 22:07, frissítve: szerda 12:27

Előzetes letartóztatásban maradnak a pándorfalvi ügyként elhíresült eset vádlottjai az elsőfokú bíróság ügydöntő határozatáig. Az ügy keddi tárgyalási napján kihirdetett végzés ellen egyedül az ötödrendű vádlott és védője jelentett be fellebbezést.

A bíró szerint a tárgyalás során mindeddig sem az alapos gyanú, sem a vád nem ingott meg, és a tényállásban sem állt be olyan változás, amely megkérdőjelezné az első-, a másod-, a harmad-, a negyed-, az ötöd-, a nyolcad-, a kilenced-, a tized- és a tizenegyedrendű vádlott esetében az előzetes letartóztatás fenntartását, a hatodrendű vádlott esetében pedig elrendelését.

A bíróság kedden elsőként egy kecskeméti gépjármű-kereskedőt idézett be tanúként. A férfi a vádlottak padján ülők közül az első-, a másod- és az ötödrendű vádlottat ismerte fel. Mint mondta, az ötödrendű vádlott számos esetben vásárolt kereskedésükben használt autókat, amelyeket tudomása szerint Afrikába küldött.

Beszélt arról is, hogy egy alkalommal az ötödrendű vádlott az első- és a másodrendű vádlottal egy lajosmizsei telephelyen látott három, zárt rakterű jármű iránt érdeklődött. A kereskedő felajánlotta segítségét a tolmácsolásban, így tanúja volt annak, hogy a járművek áráról, 6,25 millió forintnak megfelelő értékű euróról megegyeztek. A járművek között volt az a hűtőkamion is, amelyikben a 71 ember megfulladt.

A tárgyalás során felolvasták a másodrendű vádlott magyar élettárásnak tanúkihallgatását is. A nyomozás során felvett vallomásból kiderült, hogy közös vállalkozás beindítását tervezték, amihez a másodrendű vádlott kérésére a nő megtakarításaiból egy személygépkocsit és három kisteherautót vásárolt több mint 6 millió forint értékben. A gépjárműveket embercsempészésre használták, és Ausztriában, illetve Németországban lefoglalta őket a rendőrség.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A bíró felolvasta két, a bűnszervezet tagjai által szállított iraki állampolgár tanúvallomását is. A két férfi az embercsempészések során átélteket mondta el. Arról számoltak be, hogy Magyarországra érkezve egy zárt hűtőkocsiba kellett beszállniuk, és a járművek indulása után tíz perccel már alig kaptak levegőt.

Az egyik szállítás során egy kurd férfi fémrúddal ütött lyukat az autó oldalán, hogy levegőt kapjanak. Az egyik iraki a levegőhiány miatt el is ájult. Néhányuknak ugyan sikerült kirúgniuk a hűtőkocsi ajtaját, de ezt a kísérőautóból észlelték, és visszazárták az ajtót.

A másik iraki férfi arról számolt be, hogy mivel hentesként dolgozott, felismerte, hogy a magyar határon egy hűtőkocsiba kell beszállnia 50-60 társával. A levegőhiány miatt ez esetben egy szír férfi próbált meg késével réseket vágni az autó oldalán, de ez nem oldotta meg a problémát. Az ajtó kirúgása után egymást váltották a rés mögött levegőért. A kísérők ekkor is rendszeresen visszazárták az ajtót. Többen rosszul lettek, elájultak. Fényképekről mindkét tanú az ötödrendű vádlottat ismerte fel, azonban ő észrevételében tagadta, hogy a szállítás során jelen lett volna.

A tárgyalás november 20-án szakértők meghallgatásával folytatódik.

A tizenegy bolgár, két afgán és egy bolgár-libanoni állampolgárságú vádlott közül tizenegyet letartóztattak, hárman, a heted-, a tizenketted- és a tizennegyedrendű vádlott szökésben van. A vádirat összesen huszonhat vádpontot tartalmaz, amelyek közül a huszonötödik a 71 ember halálát okozó úgynevezett pándorfalvi ügy.

A bűnszervezet 2015 februárja és augusztusa között 31 alkalommal összesen 1200 embert juttatott illegálisan Nyugat-Európába személyszállításra alkalmatlan, zárt, levegőtlen furgonokba zsúfolva.

2015. augusztus 26-án hajnalban 71 embert zártak be egy belülről nem nyitható, sötét, szellőzés nélküli hűtőkamionba. A Kecskemétről a határra tartó hűtőkocsiban az 59 férfi, 8 nő és 4 gyermek még magyarországi területen, gyötrelmes körülmények között megfulladt.

A 71 ember halálát okozó pándorfalvi ügy elkövetésével az ügyészség az első-, a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlottat vádolja. A kiemelt jelentőségű bűnügy most már tizennégy vádlottját bűnszervezetben, a csempészett személyek sanyargatásával, részben üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntettével vádolják. Négy vádlottnak ezenkívül különös kegyetlenséggel, több, részben tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés miatt is felelnie kell.

Az ügyészség négy vádlottra életfogytig tartó, a többi embercsempészre határozott idejű fegyházbüntetést kért.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.