Hamarosan döntenek a korkedvezményes nyugdíjat felváltó új csomagról

MN

2017. november 8., szerda 08:16, frissítve: szerda 10:48

A közeljövőben várható döntés a 2015-ben megszüntetett korkedvezményes nyugdíjat felváltó új csomagról, a tervezet a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumának (vkf) csütörtöki ülésén is napirendre kerül – írja a Magyar Idők szerdán. Hozzáteszi, hogy holnap tárgyalnak a felek „a tervezett intézkedésekről a vkf ülésén a fokozott egészségkárosító kockázattal jellemezhető munkavégzés feltételeinek javításáról”. 

A tervezet célja, hogy a korábbi egységes, elavult szabályozás helyett speciális, egyedi, munkakörökre és munkahelyi adottságokra szabott irányelv jöjjön létre. Felmérnék a munkahelyeken az egészségre ártalmas kockázati tényezőket. A munkaadóknak kötelességük lenne kiküszöbölni az egészségügyi szempontból kifogásolható körülményeket, ám vannak olyan területek, ahol ezekre az intézkedésekre nincs mód.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke a lapnak elmondta: a szakszervezeti oldal javaslatai szerint azt a munkavállalót, aki bizonyítottan olyan munkakörben dolgozik, amely egészségkárosodást okozhat, többletjuttatásokkal lehetne kompenzálni. A többletjuttatás tervét korábban a munkaadói oldal is elfogadta. Nemcsak anyagi juttatásokkal, de akár az egészségkárosító munkavégzési idő csökkentésével, több szabadsággal, pluszjuttatással vagy rekreációs intézkedésekkel tervezik kárpótolni a munkavállalót. Az új szabályok betartását a munkaügyi ellenőrzések során is figyelnék a szakemberek. A legfontosabb továbbra is az, hogy a munkaadó minél inkább csökkentse az egészségkárosodást előidéző körülményeket – tette hozzá a Liga Szakszervezetek vezetője.

Az ülésen a felek áttekintik a munkahelyvédelmi akció eddigi eredményeit, és szó lesz a nyugdíjasok foglalkoztatásával kapcsolatos kérdésekről is. A lap úgy tudja, a kormány várhatóan a közeljövőben eltörölheti a 65 évnél fiatalabb, ellátásban részesülőkre vonatkozó bérplafont, amelynek bevezetését korábban a munkanélküliség indokolta.

A szerkesztő ajánlja

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.

Ruzsbaczky Zoltán

„Ugyanaz az imperializmus, mint korábban” – veszélyesnek nevezték az oroszbarátságot

Óva inti a túl közeli kapcsolattól Magyarországot a varsói külügyminiszter-helyettes. Interjú.