Hamis ajánlások miatt jelentették fel a tapolcai fideszes jelöltet

MN

2018. március 19., hétfő 17:50, frissítve: hétfő 18:48

Összesen 849 esetben nem azoknak a polgároknak az aláírása szerepel a Fenyvesi Zoltán tapolcai fideszes képviselőjelölt által leadott ajánlóíveken, akiknek az adatait felvezették rájuk – állítja egy feljelentő. A Tapolcai Rendőrkapitányságnak címzett, a Magyar Nemzet birtokába jutott feljelentésben az áll, hogy az aláírásokat a helyi Fidesz-irodában másolta az ívekre négy ember, az adatok pedig korábbi, a rezsicsökkentés melletti, a „betelepítés” elleni aláírásgyűjtésekből származnak.

A feljelentő szerint másképp nem lett volna lehetséges, hogy Fenyvesi hétfő reggel 8.20-kor felvett a választási irodán 400 ajánlóívet, majd kedden 13:.0-kor le is adta. A feljelentő úgy számol, hogy ívenként aláírással ez 3200 ajánlást jelent 29 óra alatt, amit nem lehetett másként összeszedni, csak a korábban felvett adatok ívekre másolásával és az aláírások meghamisításával. A feljelentő azt állítja, meg is tudja nevezni a hamisítókat, ha kihallgatják.

A Magyar Nemzet megkereste az ügyben a választókerületi választási irodát, ahonnan azt a tájékoztatást kapta lapunk, hogy a 400 ajánlóívből csak 125 darab volt kitöltve, a többit üresen adta vissza a jelölt. Ez tehát kereken ezer ajánlást jelent. Ezeket azonban nem vizsgálta meg mind a választási iroda: az első 70 íven már megvolt a kötelező 500 (pontosabban 553) érvényes ajánlás, így abbahagyták a számlálást.

Megkerestük a Veszprém Megyei Főügyészséget is, ahonnan azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a feljelentés március 19-én, hétfőn érkezett meg a Tapolcai Járási Ügyészséghez. A törvény szerint az ügyészségnek ettől számítva három nap áll a rendelkezésére, hogy döntsön: elrendeli-e a nyomozást, elutasítja a feljelentést, feljelentéskiegészítést rendel el vagy átteszi az ügyet más hatósághoz.

A Fidesz korábban kifejezetten előírta a jelöltjeinek, hogy egy, legfeljebb két nap alatt adják le a szükséges számú – illetve annál jóval több – ajánlást, és ezt kommunikálják is Facebook-oldalukon. Az úgynevezett támogató aláírások gyűjtését ezek után is folytatni kellett, feltehetően a támogatók adatbázisának frissítése és az aktivisták mozgatása miatt. Fenyvesi is eldicsekedett vele, hogy a választókerületben elsőként adta le „a szükséges támogató ajánlások kétszeresét”.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.