Hamis aláírásokat talált az LMP ajánlóívein a kisvárdai választási bizottság

MN

2018. március 4., vasárnap 14:20, frissítve: vasárnap 18:09

Hamisított aláírásokat talált az LMP kisvárdai ajánlóívein a helyi választási bizottság (hvb), amely emiatt rendőrségi feljelentést tesz – közölte a bizottság elnöke vasárnap az MTI-vel.

Láczay György elmondta, hogy a hvb két esetben talált az LMP ajánlóívein hamisított aláírásokat, amelyekről jegyzőkönyvet vett fel és határozatot is hozott. A bizottság okirat-hamisítás, személyes adatokkal való visszaélés és más bűncselekmények miatt hétfőn – ismeretlen tettes ellen – feljelentést tesz az illetékes rendőrkapitányságon.

A bizottság elnöke az MTI kérdésére közölte: a hvb az LMP-s képviselőjelölt vonatkozásában „információkat kapott” arról, hogy a párt ajánlólapján valótlan aláírások lehetnek. Szavai szerint az egyik aláírás adatai között a hvb stábjában dolgozó egyik számlálóbiztos a saját nevét és aláírását találta meg, amit azonnal jelentett.

A hvb-tag nyilatkozata szerint az LMP-re nem tett ajánlást, majd az is kiderült, az íven lévő személyi adatai egyeznek ugyan a választói adatbázisban lévőkkel, ám aláírása hamis volt, keresztnevét a hamisító elírta – ismertette Láczay György.

A másik esetben egy választópolgár fordult általános kérelemmel a hvb-hez tájékoztatást kérve arról, hogy neve vagy adatai szerepelnek-e valamelyik jelölőszervezet ajánlóívén. A jelölőszervezetek ajánlóíveinek átvizsgálása után kiderült, az LMP egyik ívén rajta van a neve, amiről írásban tájékoztatták.

A választópolgár bejelentése szerint ő nem tett ajánlást az LMP-re, „ajánlásának” megtekintése után pedig azt közölte, hogy az íven nem az ő aláírása szerepel – mondta Láczay György.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A hvb elnöke ugyanakkor hangsúlyozta, mindkét esetben egyértelmű volt, hogy az ajánlóíveket nem az érintett személyek írták alá. A feljelentés szövege már elkészült, hétfőn juttatják el a rendőrségre – tette hozzá.

Láczay György megjegyezte, hogy az érintett ajánlásokat érvénytelenítette a választási bizottság, az LMP-s képviselőjelöltnek azonban így is sikerült összegyűjtenie az induláshoz szükséges 500 érvényes ajánlást.

A www.valasztas.hu oldalon olvasható adatok szerint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 3-as számú, kisvárdai választókerületében induló LMP-s Makranczi Istvánt egyéni jelöltként pénteken vette nyilvántartásba a hvb, a döntés azonban még nem jogerős.

A Jobbik egyébként szombaton közleményben azt írta, Békés megye 4. számú választókerületében negyvenkilencen jelezték eddig indulási szándékukat a 2018. évi országgyűlési választásra. A párt szerint eddig 27 induló adta le a szükséges ajánlásokat – a Választás.hu adatai szerint további öt jelöltet elutasítottak –, és azok közt is több csalásra utaló körülmény merült fel.

Azt írták, hogy a Jobbik választási bizottsági delegáltjának tűnt fel az adatokkal való visszaélés gyanúja, mivel egyes pártok ajánlóíveinek az átvizsgálásánál több esetben is megegyező sorrendben követték egymást ugyanazoknak a választásra jogosult polgároknak az adatai. Az is feltűnő volt, hogy a több lapon is szereplő, ugyanazon névvel és adatokkal megjelölt személynél eltérő az aláírás – illetve semmilyen formában nem egyezik a másik lapon ugyanazon névnél és adatnál szereplő aláírással.

A párt bizottsági delegáltja jegyzőkönyveztette észrevételeit, és nem szavazta meg az általa aggályosnak tartott ajánlásokat leadó pártok képviselőinek nyilvántartásba vételét, amihez az MSZP delegáltja is csatlakozott. Mivel azonban a választási bizottság három tagja nem talált semmi kivetnivalót az ügyben, nyilvántartásba vették a jelölteket. Az esettel kapcsolatban Szabó Ervin jobbikos képviselőjelölt közölte: a nyugtalanító körülmények miatt fellebbeznek, és hétfőig jogi lépéseket tesznek. Emellett közokirat-hamisítás és választási csalás alapos gyanúja miatt megteszik a feljelentést ismeretlen tettes ellen.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.