Hárman indulnak a polgármesteri székért Hódmezővásárhelyen

MN

2018. január 23., kedd 09:33, frissítve: kedd 13:02

A helyi választási bizottság döntése értelmében három jelölt indulhat a február 25-i időközi polgármester-választáson Hódmezővásárhelyen: Hegedűs Zoltán jelenlegi alpolgármester, a Fidesz–KDNP jelöltje, illetve Hernádi Gyula korábbi szocialista politikus és az ellenzéki pártok által támogatott Márki-Zay Péter – utóbbi két jelölt függetlenként méreti meg magát. A negyedik induló, az ismeretlen Hajrá, Magyarország! Párt színeiben bejelentkező Fehérné Horváth Katalin nem tudta összegyűjteni a megfelelő számú ajánlást.

Hódmezővásárhelyen Almási István polgármester halála miatt kellett időközi választást kiírni. A kormánypártok jelöltje Hegedűs Zoltán, aki 2006 óta önkormányzati képviselő, 2014 októbere óta alpolgármester. Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter már meg is üzente, hogy ha nem a fideszes jelölt nyer, nem kapja meg a város a beígért fejlesztési pénzeket. Nyíltan mellette kampányolt a katolikus plébános is.

Hernádi Gyula orvos, 2002-től 2010-ig képviselőként dolgozott a hódmezővásárhelyi közgyűlésben. A 2002-es önkormányzati választásokon az MSZP, az SZDSZ, a Centrum, a Munkáspárt és egy civil szervezet, 2006-ban az MSZP és egy civil szervezet jelöltjeként indult a polgármesteri posztért. Most függetlenként indul, amivel szembemegy a pártjával, és amiért a helyi szocialista alapszervezet kezdeményezte a kizárását, igaz, Szanyi Tibor EP-képviselő szerint a történet nem gömbölyű. 

Márki-Zay Péter hétgyermekes, önmagát kereszténynek, konzervatívnak és „kiábrándult fideszesnek” nevező közgazdász szintén független jelölt, de bírja az összes ellenzéki párt támogatását. Szerinte a városban a félelem az úr, például őt is azért bocsátották el a munkahelyéről, mert kritikusan beszélt a város vezetéséről, illetve indulásának bejelentése után bekamerázták az utcát, ahol lakik (mint utóbb kiderült, a kamerák telepítése részben előre tervezett volt). 

A szerkesztő ajánlja

MN

Az én Jókaim – 193 éve született a „nagy magyar mesemondó”

A nagy elbeszélőre emlékezve arra kértük szerzőinket, meséljenek nekünk egy flekk Jókait.

Pethő Tibor

„Párttitkárok soha nem határozhatják meg az anyaszentegyház magatartását”

Az év elején mutatták be a Bulányi György piarista papról és a Bokor közösségről szóló dokumentumfilmet.

Vékony Zsolt

Egy szemérmes és roppant energikus ember – hetvenéves Cserhalmi György

Bár az utóbbi években több lesújtó dologgal is szembe kellett néznie, továbbra is kiemelkedő ikonja a magyar színjátszásnak.

Molnár Csaba

Az amerikai elnökválasztást befolyásoló orosz trollok mindennapjai

Tizenhárom orosz a Facebook és Twitter segítségével dróton rángatta az amerikai választók tömegeit.