Hárman mentek el a nagy budapesti hídfoglalásra

MN

2017. április 5., szerda 08:31, frissítve: szerda 09:30

Kudarccal kezdődött Büki Zoltán civil aktivista szerdára tervezett hídfoglaló akciója, a szervezőn kívül csak ketten mentek el a Szabadság híd lezárására.

Érdeklődés hiányában elmaradt a szerda reggel nyolc órától tervezett budapesti hídfoglalás: az akciót kedden este Büki Zoltán, a Demokratikus Magyarországért Mozgalom vezetője hirdette meg a Parlament előtt tartott tüntetésen, ahol több ezren tiltakoztak a CEU tervezett ellehetetlenítése miatt.

Büki Zoltán akkor azt ígérte, hogy szerdán kétóránként más és más hidat zárnak le a fővárosban a CEU helyzetére figyelmeztetve, és a Szabadság híddal kezdik. A hídfoglalásra végül azonban több újságíró ment el, mint ahány aktivista: a szervező kérdésére ketten léptek elő, hogy ők készek lezárni a hidat, mire Büki felfüggesztette az akciót. Mint mondta, ez egy gördülő tiltakozás lesz, a későbbiekben talán többen vesznek részt a demonstráción.

 Ha váratlanul mégis hatalmas tömeg csatlakozna Bükiékhez, akkor a tüntetők

  • 10 órakor a Lánchidat,
  • 12 órakor az Erzsébet hidat,
  • 14 órakor a Margit hidat,
  • 16 órakor a Petőfi hidat

foglalják el. Mindezt addig folytatnák, amíg vissza nem vonják a CEU-t érintő törvénymódosítást.

A CEU bezárása ellen sikeres tüntetéseket szervező Oktatási szabadságot csoport a 24.hu-t ugyanakkor arról tájékoztatta, Büki Zoltán nincs a keddi és vasárnapi demonstrációk szervezői között, ők egyelőre nem terveznek hídfoglalást.

Az akciót egyébként határozatban tiltotta meg a budapesti rendőr-főkapitány, arra hivatkozva, hogy a lezárni akart útvonalak közlekedése más módon nem biztosítható. Büki egyébként leleményesen április 5-én reggel 07:04-kor tett bejelentést a tervezett hídfoglalásról, a nem kevésbé leleményes hatóság viszont már 07:50-kor megtiltotta az egyébként el sem kezdett demonstrációt.

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

A készülő harang olyan, mint egy matrjoskababa

Ahol tojásból, cukorból, mosott agyagból és emberi hajból készül a köpeny – az ország egyetlen öntödéjében jártunk.

Pintér Bence

„A rendszerváltás ígérgető politikusjelöltjei tudatlanok vagy demagógok voltak”

Romsics Ignác Mária Terézia átértékeléséről, a konstruktív mítoszrombolásról és a történész feladatáról. Interjú.