Hárman mentek el a nagy budapesti hídfoglalásra

MN

2017. április 5., szerda 08:31, frissítve: szerda 09:30

Kudarccal kezdődött Büki Zoltán civil aktivista szerdára tervezett hídfoglaló akciója, a szervezőn kívül csak ketten mentek el a Szabadság híd lezárására.

Érdeklődés hiányában elmaradt a szerda reggel nyolc órától tervezett budapesti hídfoglalás: az akciót kedden este Büki Zoltán, a Demokratikus Magyarországért Mozgalom vezetője hirdette meg a Parlament előtt tartott tüntetésen, ahol több ezren tiltakoztak a CEU tervezett ellehetetlenítése miatt.

Büki Zoltán akkor azt ígérte, hogy szerdán kétóránként más és más hidat zárnak le a fővárosban a CEU helyzetére figyelmeztetve, és a Szabadság híddal kezdik. A hídfoglalásra végül azonban több újságíró ment el, mint ahány aktivista: a szervező kérdésére ketten léptek elő, hogy ők készek lezárni a hidat, mire Büki felfüggesztette az akciót. Mint mondta, ez egy gördülő tiltakozás lesz, a későbbiekben talán többen vesznek részt a demonstráción.

 Ha váratlanul mégis hatalmas tömeg csatlakozna Bükiékhez, akkor a tüntetők

  • 10 órakor a Lánchidat,
  • 12 órakor az Erzsébet hidat,
  • 14 órakor a Margit hidat,
  • 16 órakor a Petőfi hidat

foglalják el. Mindezt addig folytatnák, amíg vissza nem vonják a CEU-t érintő törvénymódosítást.

A CEU bezárása ellen sikeres tüntetéseket szervező Oktatási szabadságot csoport a 24.hu-t ugyanakkor arról tájékoztatta, Büki Zoltán nincs a keddi és vasárnapi demonstrációk szervezői között, ők egyelőre nem terveznek hídfoglalást.

Az akciót egyébként határozatban tiltotta meg a budapesti rendőr-főkapitány, arra hivatkozva, hogy a lezárni akart útvonalak közlekedése más módon nem biztosítható. Büki egyébként leleményesen április 5-én reggel 07:04-kor tett bejelentést a tervezett hídfoglalásról, a nem kevésbé leleményes hatóság viszont már 07:50-kor megtiltotta az egyébként el sem kezdett demonstrációt.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.