Három középiskolát ad át a szakképzési centrumoknak Orbán - Magyar Nemzet

Három középiskolát ad át a szakképzési centrumoknak Orbán

MN

2017. július 5., szerda 21:45, frissítve: szerda 21:53

Több iskolának is búcsút mondhatnak a vidéki Klik-központok: a szerdán megjelent Magyar Közlöny szerint a kormány a Felsőbüki Nagy Pál Általános és Szakközépiskolát, a Győri Móra Ferenc Általános Iskola és Szakgimnáziumot, a Mezőkövesden működő Bayer Róbert Kollégiumot, valamint a Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium Mezőcsáti Tagintézményét adja át a területileg illetékes szakképzési és felnőttképzési centrumoknak.

A személyesen Orbán Viktor által jóváhagyott rendelet július 13-án lép hatályba: a módosítás azt is előírja, hogy a tankerületek a hónap végéig adhatják át a nemzetgazdasági tárca alá tartozó centrumoknak az iskolák működésével és fenntartásával kapcsolatos teljes dokumentációt – az ingatlannyilvántartástól kezdve, a dolgozók vagyonnyilatkozatáig és a nemzetbiztonsági szempontból lényeges adatokig.

A rendelet arra is kitér, hogy a Klik az átadásig nem vállalhat új beruházást, felújítást az iskolákban, nem számítva az európai uniós támogatással vagy a Norvég Alap forrásaiból folyatott beruházásokat.

Bár az iskolák szakképesítést is nyújtanak, átvételük jól illeszkedik abba a kormányzati gondolatmenetbe és metodikába, ami a fokozatosan háttérbe szorítaná a gimnáziumi oktatást, és a szakmunkásképzést támogatná.

A közelmúltban lapunk számolt be egy olyan, Nemzetgazdasági Minisztérium által készített háttéranyagról, ami fokozatosan korlátozná a gimnáziumi keretszámokat, és kötelező jellegű felvételi rendszerrel szorítaná ki a gyengébb képességűnek tartott tanulókat.

A tervezet több ponton is a Parragh László által vezetett Magyar Kereskedelmi és Iparkamara álláspontját tükrözi. Az elnök sokak fölháborodását vívta ki, amikor arról beszélt: óriási hiba, hogy nem záratnak be gimnáziumokat.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.