Önkéntes szolgálatban vesz részt több ezer fiatal

2014. október 10., péntek 18:45

Hetedik alkalommal rendezik meg idén a 72 óra kompromisszum nélkül elnevezésű országos önkéntes ifjúsági akciót. A katolikus, a református és az evangélikus egyház kezdeményezésére szerte az országban önkéntes fiatalok ezrei látnak el három napon át közhasznú feladatokat szociális, fejlesztési és környezetvédelmi területen.

A világ megváltoztatása azzal kezdődik, hogy elsőként mi magunk megváltozunk, és jó emberek igyekszünk lenni – mondta Palánki Ferenc egri segédpüspök, az idei rendezvény Veled kezdjük mottójára utalva a budapesti Feneketlen-tónál rendezett sajtótájékoztatón. Mint fogalmazott, a belső, isteni rend után alakulhat és jöhet létre a külső rend is.

Szabó István református püspök beszédében három nemzedék példáján keresztül mutatott rá az igazi önkéntességre. Míg a rendszerváltás előtti önkéntes munka valójában félrabszolgamunka volt, a rendszerváltás idejében pedig az idő fontossága kiszorította a mások iránti önzetlen szolgálatot, a mostani fiatalságnak megvan a lehetősége arra, hogy valódi áldozatvállalással segítsenek környezetükön – fejtette ki.

Fabiny Tamás evangélikus püspök szerint a mai világban hajlamosak vagyunk minden téren kompromisszumot kötni, ezért fontos, hogy ezt a három napot jó cselekedetekkel, kompromisszum nélkül töltsük el.

Az önkéntesség is lehet trend

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára beszédében kiemelte: abban a világban, ahol mindenki a saját érdekét előtérbe helyezve, önmaga megvalósításának érdekében köt kompromisszumot, fontos, hogy szánjunk három napot arra, hogy e kompromisszumok nélkül foglalkozzunk másokkal, s úgy adjuk át magunkat a közösségi szolgálatnak, hogy lemondunk saját magunkról. „Ez szinte teljesen szembemegy a modern kori trenddel, hiszen ez a 72 óra nem az önzésről, hanem az önátadásról, így mások szolgálatáról szól. A program azoknak nyújt lehetőséget, akik érzik magukban a késztetést, hogy ilyen formában segítsenek másokon – emelte ki. – Ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne egész évben ilyen közösségi munkában részt venni.”

Rétvári Bence: Az önkéntesség is lehet trend
Fotó: Kovács Tamás / MTI

„Ez a háromnapos országos rendezvény hivatott felhívni a társadalom figyelmét arra, hogy lehet mindenfajta önzés és viszonzás nélkül is jót cselekedni. Bízom benne, hogy azok, akik szolgálattal töltik ezt a 72 órát, utána kicsit többnek érzik magukat, és nagyobb lelki egyensúlyt éreznek – mondta az államtitkár. – Egy társadalom kultúrájának az is fontos része, hogy ne csak az anyagi javak gyűjtése legyen fontos, hanem a másoknak való segítségnyújtás is."

Önkéntesek minden korosztályból

Jakab Rita, a program szervezője hangsúlyozta: idén már 310 helyszínen közel 8000 fiatal vesz részt a többnapos közösségi önkéntes munkában. A szolgálatnak köszönhetően három nap alatt közterületek, parkok tisztulnak meg, az önkéntesek több idősotthont is felkeresnek, hogy az ott élőknek segítséget nyújtsanak, s lesznek, akik könyvtári katalogizálásban segítenek.

A hét végén az önkéntesek számos területen tevékenykednek. Nekik köszönhetően számíthatnak segítségre a szolnoki drogterápiás intézet lakói, imaórán vehetnek részt a szegedi börtön fogvatartottjai, és megújulhat a fehérgyarmati kórház kertje is. Idén különös figyelmet kap a „csikkszedő kommandó”, amelynek tagjai a kismamák, gyermekek által is látogatott parkok, játszóterek területén elszórt cigarettacsikkeket szedik össze, mivel ezt a munkát a közmunkások és az úttakarítók sem végzik el.

72 óra önkéntesség Európában
A kezdeményezés Németországból indult, és 2002 óta számos sikeres projekt valósult mag a környező országokban is. 2010-ben Ausztria, Svájc, Szlovákia, Bosznia-Hercegovina, Szlovénia és Magyarország összefogva valósította meg a programot. Nemzetközi akció kétévente van. 2011-ben csak hazánkban volt 72 óra, 2012-ben Magyarország mellett már Ausztria, Szlovákia, Bosznia-Hercegovina, Szlovénia és Csehország is megvalósította a programot az őszi hétvégék egyikén.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.