Közel 3500 kilakoltatás a tavalyi év mérlege

MNO

2017. február 16., csütörtök 17:17, frissítve: csütörtök 20:59

Csaknem 3500 kilakoltatás vagy birtokbaadás volt tavaly Magyarországon, 1000-rel több, mint egy évvel korábban – közölte a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar.

Adataik szerint 2016-ban összesen 3474 alkalommal került sor kilakoltatásra vagy birtokbaadásra, a legtöbb, 1000 eset a második és harmadik negyedévben volt. Az első negyedév adatai ennél jóval alacsonyabbak a kilakoltatási moratórium miatt.

A legtöbb esetben az ingatlan sikeres árverezését követő birtokbaadás volt, és jelentős a lakásügyben hozott határozat végrehajtása is.

Őrült árak az ingatlanpiacon

Tenkei Zsanett ingatlanos nemrégiben a Panaszkönyvnek beszélt arról: elszakadt a cérna, amikor egy-egy lakás árát kimondja a bérlőnek, az már neki is fáj. A Rapid Rental ügyvezető igazgatója kitért arra is: a fővárosban a XIII. kerületben egyszoba, 31 négyzetméter 110 ezer forint, s van ugyanitt szintén egyszobás, 40 négyzetméteres lakás is egy-két személynek 149 ezerért. Ezt sokan nem engedhetik meg maguknak.

Ahogy arról nemrégiben a Magyar Nemzet is beszámolt: a negatív csúcs vélhetően annak a következménye, hogy az elmúlt években törvények és moratóriumok óvták a devizahiteleseket az utcára kerüléstől, és idén márciusban megszűnt a törvényi védelem.

A köztestület nyilvántartása alapján a lakáskiürítések száma az elmúlt évek statisztikáihoz viszonyítva is kirívóan magas. A kilenc hónap alatt lebonyolított több mint 3000 kilakoltatáshoz képest 2012-ben egész évben mindössze 700 lakóingatlant adtak birtokba árverést követően. Ez a szám 2013-ban 550-re csökkent, 2014-ben pedig kilakoltatási moratórium lépett életbe a devizahitelesekre vonatkozó törvények alapján.

Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke az adatokról szólva lapunknak tavaly év végén azt nyilatkozta: a kilakoltatási hullámra számítani lehetett, éppen a devizahiteleseket védő moratórium megszűnése miatt. Mint közölte, a márciusban lejárt tiltás után a végrehajtók sok leállított eljárást újraindítottak. Az elnök ugyanakkor elmondta azt is, hogy az önálló bírósági végrehajtók tapasztalatai alapján az adósok többsége a végrehajtó vagy hitelezője felszólítására önként kiköltözik az ingatlanából.

Idén még nagyobb kilakoltatási hullám várható. A köztestület honlapja szerint az árverezésre váró ingatlanok száma meghaladja a 10 000-et. Ezek közül több ezer ingatlant már három alkalommal is árverésre tűztek, vagyis a vevők nem kapkodnak a végrehajtás alá került ingatlanok után.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.