Használhatatlan szennyvíztelep százmilliókból

2017. október 25., szerda 13:50, frissítve: csütörtök 07:18

Európai körülményeket ígért a Hajdú-Bihar megyei Álmosdnak a 470 millió forint főként uniós támogatásból épített szennyvíztisztító-beruházás. Ehelyett egy működésképtelen telepet kaptak, amely még újkorában sem tisztította a vizet – derül ki a birtokunkba jutott szakértői jelentésből. 2011-ben az a Köteles István (Fidesz–KDNP) polgármester adta át a létesítményt, akit a bíróság nemrég jogerősen megfosztott tisztségétől, miután közpénzből vásárolt magának bojlert és tévét, és testületi felhatalmazás nélkül vett föl jutalmat. A szakértői irat súlyos megállapításai szerint a telepet annak ellenére használják, hogy a sikertelen próbaüzem miatt ma sincs vízjogi üzemeltetési engedélye. Már az átadás óta komoly gondok vannak. A próbaüzemen azért bukott meg a rendszer, mert nem volt képes az előírt értékeknek megfelelően megtisztítani a szennylét.

Hogy ez azóta is így van, az a szikkasztómezőn ma is látszik. Ebben egy általunk megkérdezett, elismert iparági szakember szerint már-már tiszta víznek kellene lennie, amit itt fűzfáknak kellene fölszívniuk. De a szikkasztóban egyetlen fa sincs, ugyanis évekkel ezelőtt kipusztultak. A szakértői jelentés alapján az volna a csoda, ha az odaérkező vízben megélnének a fák.

A szennyvíz ugyanis lényegében át sem folyik a telep berendezésein. Például a fogadóaknán a fölgyülemlett homok miatt a víz úgy halad keresztül, mintha az akna ott sem volna. Nem jobb a helyzet a kétszintes ülepítőben sem. A jelentés szerint „az iszapelvétel hiánya miatt az egész rendszer totálisan eldugult”. Ebből lettek aztán bajok: a befolyó szennyvíz szintje addig emelkedett, amíg ki nem folyt. 2016 telén – erről fényképek is tanúskodnak – a telep gátjának túloldalán lévő úton és a szomszédos erdő szélén olyan vastagon fagyott meg, hogy akinek gusztusa volt hozzá, csúszkálhatott rajta.

Ám a legabszurdabb, hogy az üzemeltetőt a jelek szerint nem különösebben zavarják a problémák. A szakértő látogatása idején és – a birtokunkban lévő képek alapján – ma is az iszappal együtt egy tűzoltótömlőn át szivattyúzzák ki a szennyvizet az úgynevezett gyökérzónás szűrőmezőre. Elvileg itt a szennylének a gyökerek révén kellene tisztulnia. Csakhogy a terület már nem képes elnyelni a szennyvizet, így annak felszínén csak keresztülfolyik a tisztítatlan lé, egyenesen a tározóba.

 
A telepről kifolyt és megfagyott szennyvíz 2016-ban
 

A jelentés szerint csak a – 400 millió forint uniós támogatásból és 71 milliós önkormányzati forrásból épült – telep megtisztítása, eredeti állapotának visszaállítása 230 millió forintba kerülne, s ebben nincs benne a szabálytalan működés miatt lerakódott iszap kitermelésének és kezelésének költsége. Igaz, ekkor sem volna alkalmas a rendszer arra, hogy a határértékeknek megfelelően tisztítson. Az üzemeltetés mulasztásaival okozott károk javítása ugyanis egyértelműen meghaladja az egész telep építési költségét – áll az anyagban.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Érdemes szó szerint idézni a jelentés összegzését: az álmosdi szennyvíztelep „egy hibás koncepció alapján megadott támogatással, rosszul pályáztatott módon létrehozott tisztítótelep, amelyik soha nem volt az előírásoknak megfelelően üzemeltetve, és jelenleg sincsen, annak ellenére, hogy a jelenlegi üzemeltető erre vállalkozott, és ezért szedi a díjakat a fogyasztóktól”.

De hogyan fordulhatott elő, hogy a Tiszamenti Regionális Vízművek (TRV) és a korábbi üzemeltetők ennyi kárt okozva működtették a telepet? Erre a kérdésünkre nem kaptunk választ a társaságtól, és arra sem, hogyan végzik a műtárgyak karbantartását. Azt viszont elismerték, hogy a telepen folyamatosak a technológiai problémák. Leszögezték azt is, hogy a telep tervezésében, kivitelezésében, véleményezésében nem vettek részt. Válaszában a TRV közvetve elismeri a környezetszennyezés tényét is. Mint írták, azzal, hogy 2015-ben átvették az üzemet, a község nem maradt szennyvízelvezetés nélkül, így biztosítva a nagyobb környezetszennyezés kockázatának elkerülését. Ennek, illetve a birtokunkba került képeknek a tükrében viszont érdekes a megyei katasztrófavédelemnek az az állítása, miszerint a kiépítés után nem állapítottak meg környezetszennyezést.

A polgármester jogait korlátozott jogkörrel gyakorló Markocsány Tamásné alpolgármester azt mondta, ő és a testület a telep gondjaival csak Köteles István felfüggesztése után szembesült, a településvezető nem beszélt nekik a problémákról – noha egy birtokunkba került irat szerint bizonyosan tisztában volt velük. Ezt abból a levélből tudni, amelyben a beruházás kivitelezője, a Komplex-D Kft. pár hónapnyi működés után – 2011 decemberében – állandó károkról tájékoztatta a polgármestert. Ezeket addig díjmentesen hárították el, de egy úgynevezett szennyvízkormányzási feladat miatt akkor 300 ezer forintos kár keletkezett. Ebből az iratból derül ki az is, hogy a telepnek kezdetben üzemeltetője sem volt (egyébként a próbaüzem lefuttatására sem szerződtek a kivitelezővel). Köteles István semmilyen megkeresésünkre nem reagált.

Egyébként a jelentés már a tervezésben súlyos szakmai mulasztásokat lát. Idehaza ugyanis nincsenek jó tapasztalatok az ilyen telepek működéséről. Ilyen tisztítóra – derül ki az anyagból – már vízjogi létesítési engedélyt sem lehetett volna kiadni, nemhogy uniós támogatást megítélni.

Ha a vállalt kötelezettségek nem teljesülnek – márpedig az 1600 lelkes Álmosd szennyvíztisztítója soha nem teljesítette és jelenlegi formájában a jövőben sem fogja –, az Európai Unió a támogatást is visszakérheti. Dobrossy Istvánnak, a képviselő-testület ügyvédjének álláspontja szerint viszont a telep nincs befejezve, ezért a támogatás visszafizetése nem lehetséges. A szakértő a teljes tisztítás mellett egy olcsóbb, hagyományos biológiai tisztításon alapuló berendezést is a képviselők figyelmébe ajánl, ez nem tenné szükségessé az elszennyeződött terület rekultivációját. Csakhogy a „mindössze” 100 millió forintba kerülő beruházásra sincs pénz. Emiatt sokáig a föl nem használt lakossági hozzájárulások visszafizetésére sem volt hajlandó az önkormányzat. Később viszont a lakossági nyomásra és Lázár János kancelláriaminiszter nyilatkozatai után engedtek. Miután jelenleg Álmosdnak polgármestere sincs, kérdés, ki képviselheti a falut az állammal folytatott tárgyalásokon. Márpedig ha az állam nem nyúl mélyen a zsebébe, még sokáig nem tisztíthatja, legfeljebb moshatja a szennyvizet az álmosdi telep.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.10.25.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.