Használhatatlan szennyvíztelep százmilliókból

2017. október 25., szerda 13:50, frissítve: csütörtök 07:18

Európai körülményeket ígért a Hajdú-Bihar megyei Álmosdnak a 470 millió forint főként uniós támogatásból épített szennyvíztisztító-beruházás. Ehelyett egy működésképtelen telepet kaptak, amely még újkorában sem tisztította a vizet – derül ki a birtokunkba jutott szakértői jelentésből. 2011-ben az a Köteles István (Fidesz–KDNP) polgármester adta át a létesítményt, akit a bíróság nemrég jogerősen megfosztott tisztségétől, miután közpénzből vásárolt magának bojlert és tévét, és testületi felhatalmazás nélkül vett föl jutalmat. A szakértői irat súlyos megállapításai szerint a telepet annak ellenére használják, hogy a sikertelen próbaüzem miatt ma sincs vízjogi üzemeltetési engedélye. Már az átadás óta komoly gondok vannak. A próbaüzemen azért bukott meg a rendszer, mert nem volt képes az előírt értékeknek megfelelően megtisztítani a szennylét.

Hogy ez azóta is így van, az a szikkasztómezőn ma is látszik. Ebben egy általunk megkérdezett, elismert iparági szakember szerint már-már tiszta víznek kellene lennie, amit itt fűzfáknak kellene fölszívniuk. De a szikkasztóban egyetlen fa sincs, ugyanis évekkel ezelőtt kipusztultak. A szakértői jelentés alapján az volna a csoda, ha az odaérkező vízben megélnének a fák.

A szennyvíz ugyanis lényegében át sem folyik a telep berendezésein. Például a fogadóaknán a fölgyülemlett homok miatt a víz úgy halad keresztül, mintha az akna ott sem volna. Nem jobb a helyzet a kétszintes ülepítőben sem. A jelentés szerint „az iszapelvétel hiánya miatt az egész rendszer totálisan eldugult”. Ebből lettek aztán bajok: a befolyó szennyvíz szintje addig emelkedett, amíg ki nem folyt. 2016 telén – erről fényképek is tanúskodnak – a telep gátjának túloldalán lévő úton és a szomszédos erdő szélén olyan vastagon fagyott meg, hogy akinek gusztusa volt hozzá, csúszkálhatott rajta.

Ám a legabszurdabb, hogy az üzemeltetőt a jelek szerint nem különösebben zavarják a problémák. A szakértő látogatása idején és – a birtokunkban lévő képek alapján – ma is az iszappal együtt egy tűzoltótömlőn át szivattyúzzák ki a szennyvizet az úgynevezett gyökérzónás szűrőmezőre. Elvileg itt a szennylének a gyökerek révén kellene tisztulnia. Csakhogy a terület már nem képes elnyelni a szennyvizet, így annak felszínén csak keresztülfolyik a tisztítatlan lé, egyenesen a tározóba.

 
A telepről kifolyt és megfagyott szennyvíz 2016-ban
 

A jelentés szerint csak a – 400 millió forint uniós támogatásból és 71 milliós önkormányzati forrásból épült – telep megtisztítása, eredeti állapotának visszaállítása 230 millió forintba kerülne, s ebben nincs benne a szabálytalan működés miatt lerakódott iszap kitermelésének és kezelésének költsége. Igaz, ekkor sem volna alkalmas a rendszer arra, hogy a határértékeknek megfelelően tisztítson. Az üzemeltetés mulasztásaival okozott károk javítása ugyanis egyértelműen meghaladja az egész telep építési költségét – áll az anyagban.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Érdemes szó szerint idézni a jelentés összegzését: az álmosdi szennyvíztelep „egy hibás koncepció alapján megadott támogatással, rosszul pályáztatott módon létrehozott tisztítótelep, amelyik soha nem volt az előírásoknak megfelelően üzemeltetve, és jelenleg sincsen, annak ellenére, hogy a jelenlegi üzemeltető erre vállalkozott, és ezért szedi a díjakat a fogyasztóktól”.

De hogyan fordulhatott elő, hogy a Tiszamenti Regionális Vízművek (TRV) és a korábbi üzemeltetők ennyi kárt okozva működtették a telepet? Erre a kérdésünkre nem kaptunk választ a társaságtól, és arra sem, hogyan végzik a műtárgyak karbantartását. Azt viszont elismerték, hogy a telepen folyamatosak a technológiai problémák. Leszögezték azt is, hogy a telep tervezésében, kivitelezésében, véleményezésében nem vettek részt. Válaszában a TRV közvetve elismeri a környezetszennyezés tényét is. Mint írták, azzal, hogy 2015-ben átvették az üzemet, a község nem maradt szennyvízelvezetés nélkül, így biztosítva a nagyobb környezetszennyezés kockázatának elkerülését. Ennek, illetve a birtokunkba került képeknek a tükrében viszont érdekes a megyei katasztrófavédelemnek az az állítása, miszerint a kiépítés után nem állapítottak meg környezetszennyezést.

A polgármester jogait korlátozott jogkörrel gyakorló Markocsány Tamásné alpolgármester azt mondta, ő és a testület a telep gondjaival csak Köteles István felfüggesztése után szembesült, a településvezető nem beszélt nekik a problémákról – noha egy birtokunkba került irat szerint bizonyosan tisztában volt velük. Ezt abból a levélből tudni, amelyben a beruházás kivitelezője, a Komplex-D Kft. pár hónapnyi működés után – 2011 decemberében – állandó károkról tájékoztatta a polgármestert. Ezeket addig díjmentesen hárították el, de egy úgynevezett szennyvízkormányzási feladat miatt akkor 300 ezer forintos kár keletkezett. Ebből az iratból derül ki az is, hogy a telepnek kezdetben üzemeltetője sem volt (egyébként a próbaüzem lefuttatására sem szerződtek a kivitelezővel). Köteles István semmilyen megkeresésünkre nem reagált.

Egyébként a jelentés már a tervezésben súlyos szakmai mulasztásokat lát. Idehaza ugyanis nincsenek jó tapasztalatok az ilyen telepek működéséről. Ilyen tisztítóra – derül ki az anyagból – már vízjogi létesítési engedélyt sem lehetett volna kiadni, nemhogy uniós támogatást megítélni.

Ha a vállalt kötelezettségek nem teljesülnek – márpedig az 1600 lelkes Álmosd szennyvíztisztítója soha nem teljesítette és jelenlegi formájában a jövőben sem fogja –, az Európai Unió a támogatást is visszakérheti. Dobrossy Istvánnak, a képviselő-testület ügyvédjének álláspontja szerint viszont a telep nincs befejezve, ezért a támogatás visszafizetése nem lehetséges. A szakértő a teljes tisztítás mellett egy olcsóbb, hagyományos biológiai tisztításon alapuló berendezést is a képviselők figyelmébe ajánl, ez nem tenné szükségessé az elszennyeződött terület rekultivációját. Csakhogy a „mindössze” 100 millió forintba kerülő beruházásra sincs pénz. Emiatt sokáig a föl nem használt lakossági hozzájárulások visszafizetésére sem volt hajlandó az önkormányzat. Később viszont a lakossági nyomásra és Lázár János kancelláriaminiszter nyilatkozatai után engedtek. Miután jelenleg Álmosdnak polgármestere sincs, kérdés, ki képviselheti a falut az állammal folytatott tárgyalásokon. Márpedig ha az állam nem nyúl mélyen a zsebébe, még sokáig nem tisztíthatja, legfeljebb moshatja a szennyvizet az álmosdi telep.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.10.25.

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.