Hat perc alatt pusztult el hetven hektár erdő + Képek

Forrai Mária Melinda

2008. november 11., kedd 13:00

Az október 30-i hatalmas vihar mindössze hat perc alatt, 10 kilométer hosszan, mintegy 200 méteres sávban pusztított el 25 ezer köbméter fát; a súlyos természeti katasztrófáról korábban az MNO is beszámolt. Az erdőgazdaság szakemberei mindent megtesznek a terület helyreállításáért, amely hónapokig is eltart majd – tudta meg az MNO tudósítója, aki az egyik helyszínen, a Mária-forrásnál szembesült a döbbenetes látvánnyal.

Gyökerestől kifordult bükkfák, szilánkosra tört csonkok, törmelék mindenhol – ez a kép fogadja a helyszínre látogatót. A vihar Bánkút–Mária-forrás–Látókő–Farkasgödör térségét érintette, a tomboló szél 10 kilométer hosszan, 200 méteres sávban tarolta le az erdőt.


„Mintegy 300 millió forintra tehető a kár” – mondta el az MNO-nak Bak Julianna, az Északerdő Erdőgazdasági Zrt. közgazdasági vezérigazgató-helyettese. A szakemberek nagy erőkkel azonnal megkezdték a helyreállítást, vagyis az utak megtisztítását, illetve a fa kitermelését is. A munkálatok vélhetőleg tavaszig eltartanak – jósolja Bak Julianna. Mivel a legtöbb fa szilánkosra tört, bútorgyártáshoz csak töredékét lehet hasznosítani, legnagyobb részéből tűzifa lesz. A helyreállítás költsége valószínűleg meghaladja a 100 millió forintot – mondta a szakember. De nem is ez a legnagyobb feladat, hanem a terület újraerdősítése – tette hozzá.


Az elpusztult erdősávot 2-3 éven belül beültetik, sok helyen már jövő ősszel megjelennek majd a facsemeték. Az ápolási munkák tíz évig tartanak, ez pedig azt jelenti, hogy ez idő alatt évente többször is ellenőrizni s „gyomlálni” kell a fiatal erdőt. Az erdőgazdaság ezután is rendszeresen rajta tartja a szemét a területen, de ápolni már csak akkor kell, ha az erdőt kár éri. Az újratelepítés költsége – az infrastruktúra és az épületek helyreállításával együtt – újabb 100 millió forintot emészt fel.


Fotók: Vadász István


„Az érintett terület egyébként még mindig veszélyes, hiszen az ágak, fatörzsek egymásra dőltek, és bármikor lezuhanhatnak” – hangsúlyozta Bak Julianna. Az erdőgazdaság a turistautak mentén több a veszélyt jelző táblát is elhelyezett, az emberi kíváncsiságnak azonban nehezen lehet gátat szabni. Bár szerencsére még nem történt sérülés, a szakemberek figyelmeztetnek: a „katasztrófaturizmus” könnyen életveszélyessé válhat.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.