Határon túli magyarok védelme – Orbán Viktor is beszállt a kampányba

2018. február 14., szerda 09:32, frissítve: szerda 13:27

Orbán Viktor miniszterelnök is beszállt az Európai Nemzetiségek Föderális Uniójának (FUEN) kampányába, amellyel azt szeretnék elérni, hogy az Európai Unió jogszabályokkal garantálja a nemzeti kisebbségek, illetve a regionális és kisebbségi nyelvek védelmét. Szűk két hónappal az aláírások gyűjtésének határideje előtt azonban Magyarország jócskán elmaradt vállalásaitól: az ígért 500 ezer helyett eddig 150 ezer szignót adtak le eddig hazánkból – mondta el a Magyar Nemzet érdeklődésére Vincze Loránt, a FUEN elnöke.

A hajrájára fordult kampányt a kormányfő aláírásával és egy közösségi oldalán megjelent felhívással segíti. Orbán Viktor a Facebook-oldalára feltöltött videó szerint a határokon túl élő magyarok védelme érdekében buzdít mindenkit a Minority Safepack kezdeményezés támogatására.

 

Vincze Loránt érdeklődésünkre elmondta: 400 ezer érvényes aláírás szükséges még ahhoz, hogy az Európai Unió kötelezően foglalkozzon a kisebbségvédelmi csomaggal.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A legtöbben, 260 ezren Erdélyből támogatták eddig a kezdeményezést, és a Felvidéken is leadtak 50 ezer aláírást. Magyarországon a Rákóczi Szövetség szervezi az aláírásgyűjtést. A napokban kezdődött meg a kampány, így már az állami rádióban is hallani a szövetség felhívását. A Magyar Postával két hete működnek együtt, így már a postahivatalokban is alá lehet írni a kezdeményezést, s kiküldtek 500 ezer ívet válaszborítékkal együtt a háztartásoknak is. Ezért a következő hetekben lehet számítani az aláírások nagyszámú növekedésére.

Vincze Loránt nem tagadja, több országban nem várt nehézségekbe ütköztek. – A támogatói szándék mindenkiben megvolt, de kiderült, hogy a FUEN nem minden szervezete bír megfelelő hálózattal. Akadt például olyan európai, 40 ezer lélekszámú közösség, ahonnan mindössze 600 aláírás érkezett – magyarázta; azt kérdésünkre nem kívánta elárulni, melyik közösségről van szó.

A kezdeményezés érvényességéhez azonban nem elég az egymillió aláírás, az is szükséges, hogy legalább hét tagországból támogassák. Szlovénia, Horvátország, Lettország, Ausztria, Dánia, Lengyelország, Olaszország és Spanyolország lehetnek azok az államok, ahonnan összegyűlnek az aláírások. Vincze Loránt reálisnak látja a kezdeményezés sikerét, ennek érdekében az erdélyi városok és egyházak mozgósították a testvértelepüléseket és -gyülekezeteket is.

Mint mondta, ha sikeres lesz az akció, akkor az Európai Bizottságnak el kell indítania a jogalkotást. Optimális esetben az első véleményezésre akár már idén ősszel sor kerülhet.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.02.14.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.