Havas Henrik magára hagyta Vona Gábort

2017. december 6., szerda 11:26, frissítve: szerda 13:25

Lemondta Havas Henrik a saját könyvének bemutatóját. Arról a kötetről van szó, amelyet Vona Gáborról, a Jobbik elnökéről írt Vona Gábor – Újratervezés címmel. Csak szerda reggel derült ki, hogy hiába hívtak meg újságírókat a rendezvényre, a szerző nem ült végül ott a politikus mellett.

Havas Henrik azzal indokolta a távolmaradását, hogy

„a kormánypárti média politikai eseményt kreált egy egyszerű könyvbemutatóból, és kihasználta”.

A szerző szerint ráadásul anélkül tették mindezt, hogy elolvasták volna a könyvet.

Ismert, Havas Henriket épp a napokban vádolta meg egy egykori valóságshow-szereplő – Baukó Éva –, hogy korábban szexuálisan zaklatta.

Vona Gábor az így féloldalasra sikerült bemutatón sajnálatát fejezte ki a történtek miatt. Azt hangsúlyozta, hogy ez az egész nem Havas Henrikről szól, inkább a Jobbik elleni támadás. Megfogalmazása szerint ami most történik, az „politikai terrorizmus”, vagyis a lényege, hogy mindenki féljen. „Vona Gáborról könyvet írsz? Akár lehetsz Havas Henrik is, lényegében kicsinálunk” – értékelte a helyzetet. Pedig – mint mondta – az újságíró, televíziós műsorvezető nem Jobbik-szavazó, csak írt egy könyvet.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

„Havas Henriket legalább Baukó Évával vádolták meg, engem viszont Terry Blackkel”

– jegyezte meg némileg viccesen. Tapasztalata szerint a társadalom fél, ezért ha kormányra kerülnek, nem szabad elkövetniük azt a hibát, hogy „beleülnek ebbe a rendszerbe”.

A könyv megszületéséről Vona Gábor elmesélte, hogy gyorsan igent mondott a felkérésre, mert kíváncsi volt. Két külön világ találkozásaként írta le a közös munkát, és szerinte kölcsönös tisztelet alakult ki közöttük egymás iránt. Kulisszatitokként pedig elárulta, hogy volt olyan rész, amelyet ki akart húzatni, mégpedig az LMP-vel és a Momentummal kapcsolatos esetleges koalíciós terveket. Ám ez nemhogy nem sikerült neki, Havas Henrik még ezt a szándékát is beleírta a könyvbe. A cím egyébként onnan ered, hogy a politikus elmondása szerint kiválóan tájékozódik utazás közben, még a gps-nél is gyorsabban tud adott esetben újratervezni egy útvonalat. De nyilván utal a Jobbikra is, az elmúlt néhány évben lezajlott néppártosodási folyamatra.

Vona Gábor elsősorban saját pártja szavazóinak, a még bizonytalanoknak és a baloldaliaknak is ajánlotta a könyvet. A fideszes tábornak szerinte ez nem befogadható, mert a kormánypárti szavazók jelentős részénél azt látja, hogy „le van húzva a redőny”. Magyarázata szerint ők ugyanis elzárkóznak minden impulzus elől.

A Jobbik elnöke szerint egyébként habár a könyv az ő lelkét boncolgatja, érdemes lenne ezt megtenni Orbán Viktorral is. „A miniszterelnök a belső, meg nem oldott küzdelmeit szórja szét a Fidesz vezérkarában, tagságában és az egész országban” – fogalmazott, hozzátéve, hogy ezzel csak az baj, hogy jelen pillanatban országot vezet. A kormányfőnek egyúttal azt üzenete, hogy érdemes lenne neki is újraterveznie.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.