„Haverjai” miatt távozott Ángyán?

WA

2012. május 2., szerda 15:25, frissítve: szerda 16:39

A Napraforgóblog szerint Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium volt államtitkára azért távozott a tárcától, mert „két haverját” felmentette Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

„Valójában ő lépett le a minisztériumból, de nem birtokpolitikai viták miatt, hanem mert két haverját, akik a régi kommunista csapatból ragadtak a minisztériumban, a miniszter felmentette. Valójában ez volt az oka annak, hogy a miniszterelnök nem védte meg őt. Úgy tűnik, a függelemsértést a polgári kormánynál nem díjazzák” – olvasható a Kinek a zsoldosa Ángyán József? címmel szerdán közzétett bejegyzésben.

A Napraforgóblog szerint Ángyán József személyes kötődései miatt kifogásolta a kormányzat birtokpolitikáját.

„A volt csákvári állami gazdaság földjei körüli vita kulcsszereplője egy bizonyos Viszló nevű polgártárs, akiről az államtitkár egy szót sem ejt, pedig sok száz hektár állami földet kezel. Ő áll az államtitkár úr mögött – pénzzel és hatalommal. Vele ad ki közös könyvet az LMP képviselője, Szabó Rebeka, aki az államtitkár tanítványa. Kíváncsian várjuk az államtitkár reakcióját, amikor Viszló úr földjeinek felosztására sor kerül. Viszló Levente közismerten a Haraszthy nevű volt SZDSZ-es államtitkár embere. Haraszthyt a Fidesz győzelme után elküldték a minisztériumból, és most Viszló fizeti – feleségestül, hibernálva őt a reménybeli jobb időkre. Így kerül a népi Ángyán foltnak az LMP–SZDSZ-es zsákra” – olvasható az ismeretlen szerző blogjában.

A blogszerző ezzel vélhetően Viszló Leventére, a Vértesi Natúrparkot üzemeltető Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány elnökére, illetve Haraszthy László volt környezetvédelmi államtitkárra utal.

„Rejtélyes okokból arról sem beszél az államtitkár, hogy a Lepsény határában lévő földek vitájában partnere és csendestársa Ácsné. Az az Ácsné, aki több száz (650) hektár állami földön gazdálkodik. (Mellesleg a földkiírások idején tiltakozott az állattartási kötelezettség ellen, mondván, ilyen körülmények között ők nem is pályáznak.) Ideje volna azt is szétosztani a helyi gazdák között” – olvasható a blogban. Az írás szerint Ángyán József kajászói rokonai miatt is érintett a földügyekben.

„És végül a kajászói földek ügyében sem az a zavaró, hogy az államtitkár nem tesz említést a faluban élő rokonairól, hanem az, hogy nem írja meg az igazat a Kajászó határában lévő földek lényegéről. A köztudottan Jobbik-aktivista négy család a választási kampányban nyíltan megfenyegette a választókerületi fideszeseket” – fogalmaz a blog.

Ángyán József idén januárban nyújtotta be lemondását, indoklás nélkül. A fideszes parlamenti képviselő később többször bírálta a kormány birtokpolitikáját. Az MTI-nek nem sikerült elérnie Ángyán Józsefet.

A Vidékfejlesztési Minisztérium az MTI-vel közölte: általában nem kommentál blogbejegyzéseket, mindenesetre a témával kapcsolatos tényeket, fejleményeket figyelemmel kíséri és megvizsgálja.

Ismert, Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos lépett Ángyán helyébe a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkári posztján. A miniszterelnök január 23-án fogadta el Ángyán  felmentésére vonatkozó kérését. Fazekas Sándor már korábban kijelentette, nem változik a Vidékfejlesztési Minisztérium politikája Ángyán József lemondása miatt.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.