Hazai baloldal: teljes a zűrzavar

2013. november 30., szombat 18:00

Az egész európai baloldal van roppant nehéz helyzetben, mivel nehezen talál választ ezen politikai család arra, hogy mi a helye és a szerepe a globalizált világban – többek között erről is beszélt az MNO-nak Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa. Szólt arról is, hogy a szocialista párt 2010 után ellazsálta a megfelelően szilárd ideológiai alap kimunkálását.

A szlovákiai megyei választások alapvetően a kormányzó baloldali Smer sikerét hozták, míg a szélsőjobboldal áttörése csupán egyetlen megyében (Besztercebánya) érvényesült – mondta el az MNO-nak Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ (MPK) munkatársa. A szakember szerint általában véve elmondható, hogy a szélsőjobboldali pártok a választókorú népesség 10-15 százalékának a támogatottságát élvezik Európa-szerte, de ez nagyban függ attól, hogy a mainstream erők mennyiben tudnak választ adni a társadalmi problémákra.

Gondban az európai baloldal

„Ha a vezető pártok, vagy a kormánypártok nem tudnak megfelelő válaszokat adni az emberek problémáira, akkor növekszik a rendszerrel szembeni pártok támogatottsága.” A politikai elemző szólt arról is, hogy európai szinten a baloldal komoly kihívásokkal küszködik, mivel nehezen talál választ arra, hogy a globalizált világban mi a baloldal szerepe és helye. Nagy Attila szerint ahhoz, hogy a baloldal pénzhez jusson, szüksége van arra, hogy különféle érdekcsoportok kegyeiben járjon, miközben a munkavállalók szempontjai háttérbe szorulhatnak. A nagy kérdés, hogyan lehet ezt az ellentétet feloldani – hangsúlyozta a szakember.

„A mostani gazdasági válság során ez a kérdés még élesebben vetődött föl, nagyon nehéz egy baloldali pártnak erre választ találnia nemcsak Magyarországon, hanem Németországban is, ahol a legutóbbi parlamenti választásokon az SPD nagyon gyengén szerepelt.” Az MPK munkatársa szerint nem véletlen, hogy a német szocdemek körömszakadtáig ragaszkodtak a 8,5 eurós minimálbér bevezetéséhez, ami révén a munkavállalók körében erősítheti az imázsát.

Bajnai is emiatt van bajban

Nagy Attila úgy látja, a hazai baloldalon belül látunk olyan szereplőket, akik inkább az üzleti életből jöttek, akiknek hitelesen kell képviselniük, hogy a szociális igazságtalanságok ellen küzdenek, de ezt a kihívást roppant nehezen tudják kezelni. Bajnai Gordon is küszködik ezzel a problémával, így nem véletlen, hogy nem tudott a hazai baloldal vezetőjévé válni, de az MSZP esetében sem egyszerű a képlet. Míg a szocialisták napjainkban arról beszélnek, hogy a munkavállalók és a szegények helyzetén javítani kívánnak, addig Mesterházy Attila közelében található Kákosy Csaba volt SZDSZ-es államtitkár, aki meglehetősen technokrata személy – tette hozzá.

„A hazai baloldal korábbi nyolcéves kormányzása során kiderült, hogy az üzleti szféra érdekeit roppant nehéz összehangolni a munkavállalók millióinak szempontjaival, főleg egy olyan szűkös költségvetési helyzetben, mint ami hazánkra jellemző.” A szakember szerint a szocialista párt 2010 után ellazsálta a megfelelően szilárd ideológiai alap kimunkálását, az MSZP nem nagyon foglalkozott azzal, hogy mit jelent ma Magyarországon baloldalinak lenni, helyette az Orbán-kormány támadásával foglalkozott.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Kormányozni sem lesz könnyű

Nagy Attila úgy látja, ez visszaüthet, mivel míg a Fidesz tisztázni tudta az ideológiai kérdéseket az 1990-es években, addig az MSZP nem. „Nem állítom, hogy a baloldal emiatt nem fog hatalomra kerülni, de könnyen lehet, hogy a kormányzás során üthet vissza az ideológiai fundamentumok hiánya, mivel nem lesz olyan iránytűjük, ami a konkrét szakpolitikai lépések során eligazodást adhat” – tette hozzá. Az elemző a Bajnai-párt esetében azt látja, hogy ott sincs egységes ideológiai kép, aminek az egyik legfőbb oka az, hogy az alakulat több elemből áll (Haza és Haladás, PM, Milla és Szolidaritás).

„A baloldalnak többek között olyan kérdésekkel kellene foglalkoznia, hogy a mai informatikai világban hogyan lehet megvédeni a munkavállalókat, amikor nemzetközi cégek kihelyezéssel egyik országból a másikba tudnak munkaerőforrásokat csoportosítani.” A baloldalnak ki kellene alakítania egy korszerű nemzetpolitikai képet, valamint választ kellene adnia olyan kérdésekre, hogy az egyén hogyan képes az érdekeit jobban érvényesíteni a mai világban, valamint hogy a szegénységet hogyan lehetne csökkenteni az oktatáson keresztül – zárta szavait az elemző.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.