Házkutatás a Mahirnál – a kormánylap mindent tud előre a nyomozásról

2017. június 13., kedd 07:08, frissítve: kedd 19:33

Mint az ötvenes években: a Magyar Idők megírja, a nyomozók munkához látnak. A Jobbik plakátkampányára kíváncsiak.

Az ötvenes évek gyakorlatához hasonlóan a pártsajtó adta meg a kezdőlövést abban a nyomozásban, amely azzal indult, hogy a Mahir Cityposternél hétfőn bűnügyi nyomozók jelentek meg. 

A Magyar Idők online hírszájtján még a múlt csütörtök délután közölt egy rövid hírt, amelyben arról írt, hogy értesülései szerint 

„költségvetési csalás gyanúja miatt nyomozást indított a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Publimont Kft. és Mahir Cityposter Kft. ügyletei miatt”.

A lap pénteken és szombaton is cikket közölt az ügyről, így már napokkal hamarabb tudott az eljárásról, mint maga a cég. A cikkek minden esetben név nélkül jelentek meg. A pénteki cikk nem felejti el közölni a lehetséges ítéletet sem, miszerint:

„A hatályos jogszabályok alapján a szóban forgó bűncselekmény alapesetben két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, ám minősített esetben a büntetési tétel elérheti a tíz évet.”

– Egy normál, rendes adóhatósági ellenőrzésre az adóhatóság ellenőrei e hét csütörtökre már bejelentkeztek – mondta a Hír TV-nek Böröczky Kornélia, a lapunk tulajdonosi köréhez tartozó Mahir Cityposter Kft. jogi képviselője. Revizorok helyett viszont az adóhatóság bűnügyi nyomozói érkeztek a plakátcéghez már hétfőn, de ugyanazokra az iratokra voltak kíváncsiak, mint kollégáik.

Négy adónyomozó várta Kovács Istvánt, a Mahir ügyvezetőjét a bejáratnál, majd közölték vele, hogy ismeretlen tettes ellen költségvetési csalás ügyében vizsgálatot indítanak a plakátcégnél.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

„Természetesen felkísértem őket, megnéztük a megbízólevelüket, megnéztük, milyen papírokat kérnek, és a legnagyobb együttműködéssel próbáljuk előkészíteni azokat a papírokat, amelyekre szükségük van” – mondta Kovács István.

Az ellenőrzés a 2017. január és 2017. április 30-a közötti időszakot érinti, vagyis az adónyomozók a Jobbik plakátkampányát megelőző időszak papírjaira voltak kíváncsiak. A cég ügyvezetője hangsúlyozta, a Mahir Cityposter áll a vizsgálatok elé, a társaság gazdálkodása ugyanis törvényes és szabályos. 

Böröczky Kornélia szokatlannak tartja az eljárást.

„Értetlenül állunk az események előtt, hiszen számomra ügyvédként ez teljes mértékben megdöbbentő, ez nem egy bevett gyakorlat.”

A cég jogi képviselője szerint előfordul, hogy az adóhatósági ellenőrzésből később bűnügyi igazgatósági eljárás lesz, de az, hogy a bűnügyi eljárás megelőzi az adóhatóságit, nagyon ritka.

A Mahir Cityposter panasszal élt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal határozata ellen.

Noha az adóhatóság nyomozói a Simicska Lajos üzletember érdekeltségébe tartozó céghez csak egy szokásos ellenőrzésre jelentkeztek be, a kormányközeli Magyar Idők már a múlt héten azt írta: a Mahirnál költségvetési csalás gyanújával indult nyomozás.

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó lap szerint a fideszes Tállai András által felügyelt szervezet közérdekű bejelentésre indított eljárást a Jobbik lopós plakátkampányával összefüggésben,

a kormánypárti lap által megfogalmazott gyanú szerint több plakát kerülhetett ki, mint amennyit a Mahir és a Publimont bevallott.

Közben a Jobbik nyilvánosságra hozta a párt honlapján a plakátkampány adatait és a kihelyezett hirdetések havi lebontását. Az ellenzéki párt ugyanakkor arcátlan hazugságnak nevezte a Fidesz állítását, hogy a kampányra két és fél milliárd forintot költött volna.

Emlékeztet rá, ha ez igaz lenne, akkor a Fidesznek a 2010-es és a 2014-es választási kampánya meghaladta volna a hatmilliárd forintot, ami a többszöröse lett volna a törvényben megszabott keretnek. Ily módon csalással nyerhettek volna mindkét választáson – tette hozzá a Jobbik.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.