Heisler csalódott Izrael közbelépése miatt

MN

2017. július 17., hétfő 16:57, frissítve: hétfő 19:39

Végtelenül csalódott a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke, amiért Izrael visszavonatta nagykövetével a kormány Soros-plakátjait elítélő nyilatkozatát. Heisler András néhány órával Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Magyarországra érkezése előtt nyilatkozott az amerikai AP hírügynökségnek. Úgy fogalmazott, hogy a magyarországi zsidóság cserbenhagyásnak érzi a zsidó állam által megfogalmazott álláspontot. Egyúttal jelezte, magyarázatot vár az izraeli kormánytól a Soros-ellenes plakátok kapcsán.

Emlékezetes, Yossi Amrani izraeli nagykövet bő egy héttel ezelőtt egy közleményben írt arról, hogy a Soros György elleni kampány ugyan egy bizonyos személy politikai bírálatára épül, de ezen túlmenően „szomorú emlékeket idéz fel”, illetve „gyűlöletet és félelmet szít”. Másnap azonban Benjamin Netanjahu miniszterelnök utasítására az izraeli külügyminisztérium visszavonta a magyar kormányt elítélő nagyköveti nyilatkozatot. A külügyi szóvivő egyúttal élesen bírálta Soros Györgyöt. Azt mondta, a nagykövetük által korábban kiadott közlemény „semmiképpen nem azt állította, hogy jogtalan a bírálat Soros György ellen, aki folyamatosan aláássa Izrael demokratikusan megválasztott kormányát a zsidó államot rágalmazó szervezetek támogatásával, és megpróbálja eltagadni Izraeltől az önvédelemhez való jogát”.

Az országot korábban elárasztó, „Ne hagyjuk, hogy Soros nevessen a végén” feliratú plakátok egyébként eltűnnek a közterületekről egy időben a vizes világbajnoksággal. A kormány szerint azonban nincs összefüggés, egyszerűen csak lejárt július 15-ével a plakátkampány.

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.