Helyezkedik az MSZP kvótaügyben

MTI

2016. szeptember 1., csütörtök 13:33, frissítve: csütörtök 14:09

Az MSZP nem támogatja a kötelező betelepítési kvótát, és ha a kormány Országgyűlésnek benyújtandó törvényjavaslata is ezt tartalmazza, akkor azt a szocialisták készek támogatni – jelentette ki az ellenzéki párt elnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Molnár Gyula arra szólította fel a kormányt és a Fideszt, valljon színt, mi lesz az október 2-ai népszavazás közjogi következménye. Milyen törvényjavaslatot, kormányrendeletet készítenek elő október 3-ra, amennyiben érvényes és eredményes lesz a népszavazás? – tette fel a kérdést.

Közölte: az MSZP álláspontja 2015 májusa óta egyértelmű, nem támogatja a kötelező betelepítési kvótát. Ha a kormány arra kér felhatalmazást, hogy erről tárgyalhasson Brüsszelben, akkor nincs szükség népszavazásra, lehet, hogy ezt egy parlamenti határozattal meg is tudjuk oldani – fejtette ki.

Brüsszelben egyértelműen megfogalmazták: nincs napirenden további kötelező kvóták bevezetése – mondta a kedd-szerdai brüsszeli tárgyalásairól az ellenzéki politikus.

Brüsszel hallja

Úgy fogalmazott: „a brüsszeliek (...) azt üzenik, hallják, amit a magyar emberek mondanak”. Hozzátette: Brüsszelben 12 éve megértik és elfogadják a magyarok gondolatait, akkor is értették, amikor fejlesztéseket finanszíroztak uniós pénzekből, amikor szabaddá vált a munkavállalás, vagy amikor a határok megnyíltak.

Mint mondta, a menekültügyet kezelni kell, de a kvótának nincs többsége. Jelezte, foglalkozni kell az unió reformjával is, de nem úgy, ahogy a magyar miniszterelnök gondolja, nem a nemzetállamok, hanem a demokratikus intézményrendszerek, az Európai Parlament (EP) erősítésével.

Kiosztották a feladatokat

Molnár Gyula beszámolt az MSZP elnökségének döntéseiről: készen állnak arra, hogy a menekültügy tényleges megoldására javaslatot tegyenek. Ezt a feladatot Molnár Zsolt, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának elnöke kapta – tette hozzá.

Összefogtak a törpepártok

Közös plakátkampánnyal próbálja rávenni a választókat a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa), az Együtt - a Korszakváltók Pártja és a Párbeszéd Magyarországért, hogy bojkottálják az október 2-ai népszavazást.

A pártok vezető politikusai csütörtökön Budapesten mutatták be közös plakátjukat, amelynek felső részén a „Hülye kérdésre ez a válasz!" felirat olvasható, alatta pedig egy háttal ülő nő és férfi képe látható, akik mindketten kinyújtják jobb kezük középső ujját. A plakáton emellett az „Aki otthon marad, Európára szavaz" és egy vörössel áthúzott „Népszavazás 2016" felirat, valamint a három párt logója szerepel.

A tervek szerint a plakátkampányra mintegy 10-20 millió forintot akarnak költeni, amiből körülbelül 300-400 darabot vásárolnak és helyeznek ki a közterületeken.

Elmondta, hogy Ujhelyi István alelnökkel, EP-képviselővel EU-reformcsomagot készítettek, amelyet jövő héten véglegesítenek.

Szólt arról, hogy miközben a kormány 1300 menekültstátust kapott ember ügyében bírósághoz fordult, 3500 embernek adtak el letelepedési kötvényt, és információ szerint ennek révén családtagokkal együtt több mint 16 ezer ember települt le Magyarországon. Jelezte, ezen a területen Harangozó Tamás országgyűlési képviselő tesz majd javaslatokat.

Indul a szocialista kampány

Molnár Gyula elmondta, szombaton, az új választmány első ülésén indítják el népszavazási kampányukat. Annak lényege az lesz: nincs jelentősége a népszavazásnak, mert annak nincs jogi következménye – rögzítette. A pártelnök közölte, a kampányban bemutatják, hogy a Fidesz a népszavazással elfedi az oktatás, az egészségügy, a gazdaság problémáit, a korrupciót.

Hozzátette: a népszavazás Magyarország uniós tagságát feszegeti. Az MSZP szerint az ország nincs olyan helyzetben, hogy zavaros vagy félreértelmezhető üzenteket fogalmazzon meg.

Megerősítette, hogy a népszavazáson távolmaradásra kérik szimpatizánsaikat. Mint mondta, részt vesznek a kampányban és a választások ellenőrzésében, ennek kapcsán pedig technikai együttműködést ajánlott a demokratikus ellenzéki pártoknak, az Együttnek, a Párbeszéd Magyarországnak, a Demokratikus Koalíciónak és a Modern Magyarországért Mozgalomnak. Amennyiben a választási szervekhez delegálnának embereket, ezt az MSZP-n keresztül megtehetik – mondta, és kérdésre jelezte azt is: nincs Gyurcsány–Molnár-megállapodás a kampányról.

Lehetőség van, pénz nincs

Kérdésre elmondta, 10-15 milliót fordítanak a kampányra, kevesebbet tudnak költeni arra, mint a Magyar Kétfarkú Kutya Párt.

A pártelnök, aki 65 napja tölti be tisztségét, rögzítette: az MSZP támogatottsága nem csökkent, a tagsága nem zsugorodik, sőt a legnagyobb taglétszámú ellenzéki pártról van szó. Hozzátette: a párt anyagi helyzete nehéz ugyan, de kezelhető. Úgy fogalmazott: az MSZP „a demokratikus ellenzéki oldalon a legnagyobb lehetőségekkel” rendelkező párt.

Molnár Gyula elmondta, a parlamenti frakció hétfőn és kedden ülésezik.

A sajtótájékoztatót a pártelnök új háttér előtt tartotta, amelyen új szlogen, a Változás volt olvasható. Ezzel összefüggésben azt mondta, a következő másfél évben azt készítik elő, hogy 2018-ban leváltsák Orbán Viktort, hogy a szocialista párt a változást akarók pártjává váljon.

A szerkesztő ajánlja

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.