Hende: A népnek minden tagja összetartozik

TK

2014. március 30., vasárnap 15:37, frissítve: csütörtök 17:25

Hősök és nem csupán áldozatok voltak az első világháborúban elesett magyar katonák – hangoztatta Hende Csaba honvédelmi miniszter a Vas megyei Nardán, amikor átadta a többségében horvát nemzetiség lakta község felújított első és második világháborús emlékművét.

A parancsteljesítés közben fegyverrel a kézben eleső katona mindig hős, függetlenül attól, hogy milyen eredménnyel végződött a csata vagy a háború, és attól is, hogy milyen politikai célok érdekében folyt a fegyveres küzdelem – mondta. Hozzátette: soha haza nem térő hőseink példája, személyes áldozata, hűsége is benne volt abban a döntésben, amelyet Narda népe 1923-ban a több Pinka menti településsel együtt meghozott, amikor népszavazáson kinyilvánították akaratukat, hogy Magyarországhoz tartozzanak.

Hende Csaba az első világháború kitörésének századik évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen úgy fogalmazott: hős katonáink azért áldozták parancsot teljesítve az életüket, hogy hitet tegyenek az összetartozásunk mellett. Ennek a népnek minden tagja összetartozik, imádkozzon bármilyen nyelven – mondta. Hozzáfűzte: emlékezni kell azért is, hogy mindig tudatában legyünk annak, milyen drága kincs a béke, és együtt kell fohászkodnunk azért, hogy soha többé ne legyen háború.

Adományokból épült az emlékmű

Glavanics Krisztina (független), Narda polgármestere felidézte, hogy az 1927-ben felállított első világháborús emlékművet Amerikában élő nardai leszármazottak adományaiból emelték, 1989-ben helyeztek el rajta egy táblát a második világháború hőseinek és áldozatainak emlékére. Azóta nem volt elegendő pénze a településnek az emlékmű felújítására, most azonban a Honvédelmi Minisztérium forrásaiból a miniszter személyes döntése alapján lehetőség nyílt erre – mondta.

Glavanics Kirisztina bejelentette: az ötszáz lakosú község rövidesen 5,6 millió forintos támogatásban részesül, mert azok közé a települések közé tartozik, amelyek jól gazdálkodtak, így nem kellett tartozást átvállalnia tőle az államnak.

Az ünnepségen újra megszentelték az emlékművet, majd katonai tiszteletadás mellett helyezték el a résztvevők koszorúikat és virágaikat.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.

Lázár Fruzsina

Mennyit ér ma egy emberélet?

Ismeretségen vagy a jó szerencsén múlik az életben maradás, ha valaki gyors egészségügyi ellátásra szorul?

Vég Márton

Maffiamódszerekkel dolgozhattak Tiborcz Istvánék

Az ellenzék szerint az Elios csalásgyanús pályázatai az utolsó szöget jelenthetik az Orbán-rendszer koporsójába.

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.