Hende: A népnek minden tagja összetartozik

2014. március 30., vasárnap 15:37, frissítve: csütörtök 17:25

Hősök és nem csupán áldozatok voltak az első világháborúban elesett magyar katonák – hangoztatta Hende Csaba honvédelmi miniszter a Vas megyei Nardán, amikor átadta a többségében horvát nemzetiség lakta község felújított első és második világháborús emlékművét.

A parancsteljesítés közben fegyverrel a kézben eleső katona mindig hős, függetlenül attól, hogy milyen eredménnyel végződött a csata vagy a háború, és attól is, hogy milyen politikai célok érdekében folyt a fegyveres küzdelem – mondta. Hozzátette: soha haza nem térő hőseink példája, személyes áldozata, hűsége is benne volt abban a döntésben, amelyet Narda népe 1923-ban a több Pinka menti településsel együtt meghozott, amikor népszavazáson kinyilvánították akaratukat, hogy Magyarországhoz tartozzanak.

Hende Csaba az első világháború kitörésének századik évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen úgy fogalmazott: hős katonáink azért áldozták parancsot teljesítve az életüket, hogy hitet tegyenek az összetartozásunk mellett. Ennek a népnek minden tagja összetartozik, imádkozzon bármilyen nyelven – mondta. Hozzáfűzte: emlékezni kell azért is, hogy mindig tudatában legyünk annak, milyen drága kincs a béke, és együtt kell fohászkodnunk azért, hogy soha többé ne legyen háború.

Adományokból épült az emlékmű

Glavanics Krisztina (független), Narda polgármestere felidézte, hogy az 1927-ben felállított első világháborús emlékművet Amerikában élő nardai leszármazottak adományaiból emelték, 1989-ben helyeztek el rajta egy táblát a második világháború hőseinek és áldozatainak emlékére. Azóta nem volt elegendő pénze a településnek az emlékmű felújítására, most azonban a Honvédelmi Minisztérium forrásaiból a miniszter személyes döntése alapján lehetőség nyílt erre – mondta.

Glavanics Kirisztina bejelentette: az ötszáz lakosú község rövidesen 5,6 millió forintos támogatásban részesül, mert azok közé a települések közé tartozik, amelyek jól gazdálkodtak, így nem kellett tartozást átvállalnia tőle az államnak.

Az ünnepségen újra megszentelték az emlékművet, majd katonai tiszteletadás mellett helyezték el a résztvevők koszorúikat és virágaikat.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.