Herczog kontra Tavares

Magyar Nemzet

2013. október 17., csütörtök 06:10, frissítve: csütörtök 12:33

Nem igaz a hazánkról készült elmarasztaló jelentést jegyző Rui Tavares szerint a szocialista Herczog Edit kijelentése, miszerint a dokumentum az MSZP európai parlamenti képviselőinek érdeme lenne. A Fidesz szerdán egy levéllel bizonyította, hogy Tavares meg akarta fúrni a Budapestre tervezett rendőrképző központot.

Rui Tavares zöldpárti európai parlamenti képviselő a Magyar Nemzet kérdésére „abszolút nem igaz”-nak nevezte Herczog Edit elmúlt napokban tett kijelentéseit. A szocialista EP-képviselő több alkalommal is arról beszélt, hogy a Tavaresről elnevezett jelentés „összeállítása elsősorban Göncz Kinga és Tabajdi Csaba érdeme, végigharcolásában mindannyian részt vettünk”. – Úgy értem, ahogy leírtam. Hajszálpontosan fogalmazok – nyilatkozta Herczog a Népszabadságban.

A Magyar Nemzet megkérdezte Herczog Editet is, mi a véleménye Tavares válaszáról. A magyar képviselő kijelentette: Tavares írta a jelentést, és az EP módosította. A magyar szocialisták négyfős küldöttségéből „Göncz Kinga képviselő és Tabajdi Csaba delegációvezető vette ki azokat a szövegrészeket, amelyek hátrányosak a magyar embereknek” és „mindent megtettek” azért, hogy a szocialista frakció e szerint szavazzon.

Megint Tavarest segíti a baloldal

A Fidesz szerint „alapos a gyanú”, hogy a Magyarország lejáratását célzó újabb Tavares-levél mögött is a magyar baloldal áll, hogy ezzel is a kormány sikertelenségét tudják majd hangoztatni – jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján Kocsis Máté.

 

Kocsis kedden napirend előtti felszólalásában beszélt arról az Országgyűlésben: Rui Tavares, portugál zöldpárti európai parlamenti képviselő újabb lejáratásra készül, ugyanis levelet írt az EP illetékes bizottságának, hogy megakadályozza, hogy Magyarországra kerüljön az EU-országok rendőrtovábbképzését szervező ügynökség. Kocsis szerdai sajtótájékoztatóján kiosztotta az újságíróknak a Rui Tavares által írt levelet.

Tavaresnél arról is érdeklődtek, valóban meg akarja-e fúrni azt a tervet, hogy Budapest legyen egy EU-s rendőrtovábbképző központi székhelye, mint ezt kedden Hoppál Péter Fidesz-szóvivő mondta. A portugál képviselő erre azt felelte, hogy „gratulál Magyarországnak”, amiért az Európai Tanács úgy döntött, a Cepol központja Budapest legyen.

Hozzátette, „következetesen” ellenezte azt, hogy az Europolt és a Cepolt összeolvasszák, mint ahogyan azt az Európai Bizottság akarta, és akkor Hollandiába, Hágába került volna az egyesített szervezet székhelye. Kifejtette, mivel a magyar kormány kész politikai párbeszédet folytatni az európai intézményekkel a jogállamiság, az alapjogok és a demokratikus értékek terén az említett kérdések megoldására, „reményemet fejezem ki, hogy az Európai Parlament állásfoglalásához hűen jóváhagyja, hogy Budapest legyen a Cepol székhelye”.

(Lovas–Katona)

A teljes cikket a Magyar Nemzet csütörtöki számában olvashatja.

A szerkesztő ajánlja

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.

Lázár Fruzsina

Mennyit ér ma egy emberélet?

Ismeretségen vagy a jó szerencsén múlik az életben maradás, ha valaki gyors egészségügyi ellátásra szorul?

Vég Márton

Maffiamódszerekkel dolgozhattak Tiborcz Istvánék

Az ellenzék szerint az Elios csalásgyanús pályázatai az utolsó szöget jelenthetik az Orbán-rendszer koporsójába.

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.