Hétfőn temetik Bándy Katát

P. Lászlót hazugságvizsgálat alá vethetik

NT

2012. július 19., csütörtök 04:00, frissítve: péntek 08:06

Aljas indokból elkövetett emberölés megalapozott gyanúja miatt elrendelték a meggyilkolt pécsi pszichológus megölésével gyanúsított férfi előzetes letartóztatását. Közben a belügyminiszter a közszolgálat halottjának nyilvánította Bándy Katát, akitől hétfőn vesznek végső búcsút. A rendőrök most ellenőrzik annak a tanúnak a nyilatkozatát, aki egy nő sikoltozását hallotta a gyilkosság hajnalán – írja a Magyar Nemzet.

Bándy Kata édesapja a Magyar Nemzet hasábjain keresztül arra kéri a sajtót, hogy lánya hétfői temetését tapintatosan kezelje. A pszichológusnőt Szekszárdon helyezik örök nyugalomra. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán a honlapján közölte, hogy Pintér Sándor belügyminiszter a közszolgálat halottjának nyilvánította a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság meggyilkolt pszichológusát.

A Pécsi Városi Bíróság harminc napra elrendelte P. László előzetes letartóztatását aljas indokból elkövetett emberölés megalapozott gyanúja miatt. Hajdu István, a bíróság elnöke a kényszerintézkedés indokaival kapcsolatban megjegyezte, a bíróság megítélése szerint fennáll a szökés, az elrejtőzés, a tanúk befolyásolásának, a tárgyi bizonyítási eszközök elrejtésének veszélye.

„Le kell szögezni, hogy ez nem etnikai, hanem társadalmi és szocializációs kérdés.  Minél jobban szocializált valaki, annál jobban tud uralkodni az  érzelmein” – mondta el a gyilkosság kapcsán az MNO-nak egy igazságügyi  orvosszakértő.

A gyanúsított előzetes letartóztatásba helyezése után Sólymos Sára, a férfi kirendelt védője a Magyar Nemzetnek elmondta, védence a tárgyaláson mindenben fenntartotta a rendőrségen tett korábbi vallomását.

Ismert, P. László kedden részletes beismerő vallomást tett. A nyomozóknak elmondta, a pszichológusnőt a háza ajtajában szólította le, de Bándy Kata a Vadász utca felé ment tovább, ő pedig követte. P. László beszámolója szerint a Vadász utcai buszmegállótól már ő hurcolta át a közelben lévő bokros részre. A gyanúsított szexuális kapcsolatba akart lépni Bándy Katával, de tervét nem sikerült megvalósítania, mert a nő ellenállt. A férfi fojtogatni kezdte a pszichológust táskájának szíjával, de a dulakodás közben Bándy Kata egy árokba gurult. Ezután P. László elvette a lány mobiltelefonját, majd elmenekült.

A védő tájékoztatása szerint P. László nem volt tisztában azzal, hogy megfojtotta a nőt. Abban a tudatban hagyta el a helyszínt, hogy a sértett életben van. A gyanúsított másnap a testén lévő karmolásokból és a nő nála lévő mobiltelefonjából következtette ki, mi történhetett előző éjszaka. Ezután a férfi a hírekből, az internetről szerzett információk alapján szembesült tettének következményeivel. P. László állítása szerint kábítószeres befolyásoltság alatt állt. A lap rendőrségi forrásai szerint a nyomozók fenntartással kezelik P. László vallomását, a szakemberek továbbra is azt a verziót tartják valószínűnek, hogy a tettesnek társai is voltak.

A vizsgálatban ellenőrzik annak a tanúnak a nyilatkozatát is, aki egy nő sikoltozását hallotta a gyilkosság hajnalán, és egy fekete autót is látott elhajtani a helyszínről. A rendőrség véleménye szintén az, hogy az elkövetők kocsival voltak, a jármű esetleges megtalálása esetén abból akár döntő bizonyítékok is előkerülhetnek. A nyomozók hasonlóan nem hagyták abba a nyomok gyűjtését a sértett megtalálásának helyszínén sem, a vizsgálatban akár más érintettek DNS-mintái is előkerülhetnek. A Magyar Nemzet forrása felhívta a figyelmet, hogy az eddig fellelt genetikai minták ellenőrzésével sem végeztek még teljesen a szakértők.

A Bándy-gyilkosság részleteiről készített összeállítást az MNO, kattintsanak a megtekintéshez.


Ismert, P. Lászlónak július 2-án kellett volna egy szabálysértési ügy miatt börtönbe vonulnia, ám ezt elmulasztotta. A rendőrség szerdán tudatta, a Bándy-gyilkosság időpontja előtt nem intézkedhetett, mivel az elővezetés elrendelésére a határidő akkor még nem járt le.

Forrás: Magyar Nemzet

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

A készülő harang olyan, mint egy matrjoskababa

Ahol tojásból, cukorból, mosott agyagból és emberi hajból készül a köpeny – az ország egyetlen öntödéjében jártunk.

Pintér Bence

„A rendszerváltás ígérgető politikusjelöltjei tudatlanok vagy demagógok voltak”

Romsics Ignác Mária Terézia átértékeléséről, a konstruktív mítoszrombolásról és a történész feladatáról. Interjú.