HÉV-kiszervezés: a BKV nem készít pénzügyi számításokat?

MNO

2009. február 17., kedd 19:28

Nem végez pénzügyi számításokat a HÉV kiszervezésével kapcsolatban a BKV, mielőtt arról az első, elvi döntés megszületne – közölte Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke kedden az MTI-vel. Gulyás korábban azt közölte, ha március 10-ig nem kapnak a BKV vezetésétől megnyugtató válaszokat a BKV, illetve a HÉV jövőbeni finanszírozására, akkor sztrájkkal szereznek nyomatékot követelésüknek.

• Nem született egyezség az idei béremelésről a BKV-nál
A BKV az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: a HÉV Zrt. létrehozása folyamatosan, a meghatározott ütemterv szerint halad. A társaság létrehozásával kapcsolatban munkabizottság alakult, amelyben intenzív tárgyalások folynak a BKV Zrt., a kormányzati szervek, az illetékes minisztériumok és a tulajdonos között. A közlekedési társaság hozzátette, hogy a BKV pénzügyi helyzete rendezésének első lépése és egyben egyik legfontosabb eleme a HÉV jövőjét biztosító társaság kiválása, amelynek köszönhetően a BKV és a HÉV finanszírozása a jövőben "„kiszámíthatóbb, stabilabb és átláthatóbb lesz”.

Az elnök elmondta, hogy ez abból az ismertető anyagból derült ki, amelyet a cég vezetősége a szerdai igazgatótanácsi meghallgatásra szán, és amelyet a szakszervezetek már kedden megismerhettek. A szakszervezeti vezető emlékeztetett: a fővárosi közgyűlés március 26-án dönt arról, hogy megtörténjen-e a HÉV kiválása a BKV-ból; a cég szakemberei addig nem is készítenek gazdasági elemzést a lépés pénzügyi hatásairól. Mint az anyagban rögzítették, ilyen tanulmányt csak a második elvi döntésre – amely a kiválás technikai részleteit tartalmazná – terveznek készíteni, amikor már eldőlt, hogy a HÉV-et valóban kiszervezik-e – mondta Gulyás. A dokumentumban megemlítik, hogy mekkora bevétellel járna a HÉV kiválása, de a művelethez tartozó egyszeri költségekről nincsen szó – részletezte az elnök. Mint hozzátette: a szakszervezetek szerint ez egy „borzalmasan gyenge anyag. Ezt az anyagot sem a közgyűlés, sem az igazgatótanács nem fogadhatja el” – vélte az elnök.

Gulyás Attila korábban az MTI-nek elmondta, hogy ha március 10-ig nem kapnak a BKV vezetésétől megnyugtató válaszokat a BKV, illetve a HÉV jövőbeni finanszírozására, akkor sztrájkkal szereznek nyomatékot követelésüknek. Az érdekképviseleti vezető szerint egy jegyzőkönyvi jellegű kormányhatározat alapján a HÉV-üzletág kiválását készítik elő a BKV-ból. A tervek szerint az új társaságban az állam közvetlenül, vagy a MÁV révén közvetett módon többségi tulajdont szerezne 30 milliárd forint ellenében. A szakszervezetek számára érthetetlen, hogy a több százmilliárd forint értékű HÉV-üzletágban hogyan lehet 30 milliárd forintért többségi tulajdonhoz jutni.

(MTI)

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.