HÉV-kiszervezés: a BKV nem készít pénzügyi számításokat?

MNO

2009. február 17., kedd 19:28

Nem végez pénzügyi számításokat a HÉV kiszervezésével kapcsolatban a BKV, mielőtt arról az első, elvi döntés megszületne – közölte Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke kedden az MTI-vel. Gulyás korábban azt közölte, ha március 10-ig nem kapnak a BKV vezetésétől megnyugtató válaszokat a BKV, illetve a HÉV jövőbeni finanszírozására, akkor sztrájkkal szereznek nyomatékot követelésüknek.

• Nem született egyezség az idei béremelésről a BKV-nál
A BKV az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: a HÉV Zrt. létrehozása folyamatosan, a meghatározott ütemterv szerint halad. A társaság létrehozásával kapcsolatban munkabizottság alakult, amelyben intenzív tárgyalások folynak a BKV Zrt., a kormányzati szervek, az illetékes minisztériumok és a tulajdonos között. A közlekedési társaság hozzátette, hogy a BKV pénzügyi helyzete rendezésének első lépése és egyben egyik legfontosabb eleme a HÉV jövőjét biztosító társaság kiválása, amelynek köszönhetően a BKV és a HÉV finanszírozása a jövőben "„kiszámíthatóbb, stabilabb és átláthatóbb lesz”.

Az elnök elmondta, hogy ez abból az ismertető anyagból derült ki, amelyet a cég vezetősége a szerdai igazgatótanácsi meghallgatásra szán, és amelyet a szakszervezetek már kedden megismerhettek. A szakszervezeti vezető emlékeztetett: a fővárosi közgyűlés március 26-án dönt arról, hogy megtörténjen-e a HÉV kiválása a BKV-ból; a cég szakemberei addig nem is készítenek gazdasági elemzést a lépés pénzügyi hatásairól. Mint az anyagban rögzítették, ilyen tanulmányt csak a második elvi döntésre – amely a kiválás technikai részleteit tartalmazná – terveznek készíteni, amikor már eldőlt, hogy a HÉV-et valóban kiszervezik-e – mondta Gulyás. A dokumentumban megemlítik, hogy mekkora bevétellel járna a HÉV kiválása, de a művelethez tartozó egyszeri költségekről nincsen szó – részletezte az elnök. Mint hozzátette: a szakszervezetek szerint ez egy „borzalmasan gyenge anyag. Ezt az anyagot sem a közgyűlés, sem az igazgatótanács nem fogadhatja el” – vélte az elnök.

Gulyás Attila korábban az MTI-nek elmondta, hogy ha március 10-ig nem kapnak a BKV vezetésétől megnyugtató válaszokat a BKV, illetve a HÉV jövőbeni finanszírozására, akkor sztrájkkal szereznek nyomatékot követelésüknek. Az érdekképviseleti vezető szerint egy jegyzőkönyvi jellegű kormányhatározat alapján a HÉV-üzletág kiválását készítik elő a BKV-ból. A tervek szerint az új társaságban az állam közvetlenül, vagy a MÁV révén közvetett módon többségi tulajdont szerezne 30 milliárd forint ellenében. A szakszervezetek számára érthetetlen, hogy a több százmilliárd forint értékű HÉV-üzletágban hogyan lehet 30 milliárd forintért többségi tulajdonhoz jutni.

(MTI)

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.