Hiába az e-recept, ha a patika nem tudja fogadni

MN

2017. november 9., csütörtök 07:46, frissítve: csütörtök 08:28

„Ugyan november elsejével hivatalosan is bevezették az e-recepteket Magyarországon, december 15-éig még nem mindenhol fognak működni, a hazai patikák egy részének informatikai rendszerét ugyanis egyelőre nem sikerült alkalmassá tenni az új rendszerre. Ez időpont után viszont már nem lehet olyan patika Magyarországon, ahol nem tudják kezelni a digitális vényeket” – mondta az Indexnek Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke.

A hazai egészségügy digitális átállása nem volt zökkenőmentes. A portál úgy tudja, a nehézségeket az okozta, hogy az ország több mint 3000 patikájának közel kétharmada olyan szoftvert használ, amit a beszállító cégnek még nem sikerült megfelelően illesztenie az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez (EESZT). Az e-recept egy netes rendszerben jelenik meg, a patikus pedig a rendszerhez kapcsolódva láthatja a betegnek felírt vényt, ám a gyógyszertárak jelentős része nem tudott kapcsolódni az EESZT-hez, így nem tudták kezelni a digitális recepteket.

Az indulás napjaiban a kamarához is érkeztek jelzések „bizonytalanságokról”. Hankó Zoltán szerint ez várható volt, hiszen közel tízezer egészségügyi szolgáltatót, köztük több mint háromezer patikát, emellett kórházakat, rendelőintézeteket és háziorvosi praxisokat kellett országos rendszerbe kapcsolni. Hankó szerint a kamara számára ezért most az a legfontosabb, hogy az átállás miatt se a betegek, se a patikák ne járjanak rosszul. Legfőbb elvárásuk az, hogy szoftver-, hardver- vagy hálózati problémák semmilyen módon ne hátráltassák a gyógyszerek kiadását és elszámolását – tette hozzá a kamara elnöke.

Korábban lapunk beszámolt arról, hogy hiába volt több hónapnyi idő a felkészülésre, mindössze két nappal az EESZT indulása előtt a Készenléti Rendőrségnek kellett a rendelőkbe szállítani a szükséges eszközöket.

A szerkesztő ajánlja

Szabó Zs. László

Fideszes politikus édesanyja teheti ki a bérház lakóit

Az új, 82 éves tulajdonos fia is tagja volt annak a miskolci önkormányzati bizottságnak, amely az ingatlan eladásáról döntött.

Molnár Richárd

Átjáróház a letelepedési kötvényprogram? Csak húszan buktak el a sok ezerből

Nehéz volt megbukni a nemzetbiztonsági vizsgálatokon a letelepedési kötvényeseknek.

Kerekes Zsolt

„Orbán Viktor tisztában van vele, hogy nagyobb valószínűséggel veszíteni fog”

Az elégtétellel való fenyegetés azt mutatja, a választás utánra is ki van tűzve a feladat: összetartás, ellenállás, visszavágás.

Grimm Balázs

Egy édesanya és az ő halálos beteg kisfia, akiket magára hagyott az állam

Az olcsó gyógyszereket megkapják támogatottan, a drágákat nem, miközben 74 ezer forintból próbál megélni a kis család.