Hiába az e-recept, ha a patika nem tudja fogadni

MN

2017. november 9., csütörtök 07:46, frissítve: csütörtök 08:28

„Ugyan november elsejével hivatalosan is bevezették az e-recepteket Magyarországon, december 15-éig még nem mindenhol fognak működni, a hazai patikák egy részének informatikai rendszerét ugyanis egyelőre nem sikerült alkalmassá tenni az új rendszerre. Ez időpont után viszont már nem lehet olyan patika Magyarországon, ahol nem tudják kezelni a digitális vényeket” – mondta az Indexnek Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke.

A hazai egészségügy digitális átállása nem volt zökkenőmentes. A portál úgy tudja, a nehézségeket az okozta, hogy az ország több mint 3000 patikájának közel kétharmada olyan szoftvert használ, amit a beszállító cégnek még nem sikerült megfelelően illesztenie az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez (EESZT). Az e-recept egy netes rendszerben jelenik meg, a patikus pedig a rendszerhez kapcsolódva láthatja a betegnek felírt vényt, ám a gyógyszertárak jelentős része nem tudott kapcsolódni az EESZT-hez, így nem tudták kezelni a digitális recepteket.

Az indulás napjaiban a kamarához is érkeztek jelzések „bizonytalanságokról”. Hankó Zoltán szerint ez várható volt, hiszen közel tízezer egészségügyi szolgáltatót, köztük több mint háromezer patikát, emellett kórházakat, rendelőintézeteket és háziorvosi praxisokat kellett országos rendszerbe kapcsolni. Hankó szerint a kamara számára ezért most az a legfontosabb, hogy az átállás miatt se a betegek, se a patikák ne járjanak rosszul. Legfőbb elvárásuk az, hogy szoftver-, hardver- vagy hálózati problémák semmilyen módon ne hátráltassák a gyógyszerek kiadását és elszámolását – tette hozzá a kamara elnöke.

Korábban lapunk beszámolt arról, hogy hiába volt több hónapnyi idő a felkészülésre, mindössze két nappal az EESZT indulása előtt a Készenléti Rendőrségnek kellett a rendelőkbe szállítani a szükséges eszközöket.

A szerkesztő ajánlja

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

Hazánk riasztó mértékű kettéosztottságáról mesél országszerte a tűzifa

A politikusok tulajdonképpen azzal büszkélkednek, hogy a hozzájuk tartozó falvakban mennyi szegény ember él.

Hutter Marianna

Az első Orbán-kormány jelölte Zaid Naffát a tiszteletbeli konzuli posztra

A jordán üzletember már abban az időszakban is elbukott a magyar állampolgársághoz szükséges nemzetbiztonsági átvilágításon.