Hiánycikk: elfogyott az agyhártyagyulladás elleni oltás

MNO

2017. január 10., kedd 08:51, frissítve: kedd 09:29

Átmeneti készlethiány van Budapesten a fertőző agyhártyagyulladás elleni védőoltás egyik típusából, a B típusú vakcinából, ezért hétfőn a engedélyezték egy nagyobb tétel behozatalát.

Az elmúlt hetek agyhártyagyulladásos megbetegedésekről szóló hírei felkeltették az érdeklődést a betegség elleni vakcinák iránt, és némelyik patikában el is fogyott a készlet. Nagyobb külföldi tétel behozatalát emiatt engedélyezték a nagykereskedőnek – mondta az Inforádiónak az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet gyógyszerhatósági főosztályvezetője.

Pálffyné Poór Rita kiemelte, hogy országos hiányról még nem beszélhetünk, de némely vakcina esetében akadályozottabb az ellátás. A szakember szerint január harmadik hetének végére megoldódhat a kereskedői hiány, az ideiglenes engedélyes beszerzéssel pedig addig is orvosolható a probléma, és már a héten megoldódhat a részleges hiány.

A fertőzés megelőzése érdekében három vakcina vethető be: vagy a tisztán B, vagy a tisztán C szerotípust tartalmazó, vagy a négyfélét kombináltan tartalmazó készítmény. Magyarországon legnagyobb előfordulási gyakorisága a B és a C típusnak van.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.