Hiánycikk: elfogyott az agyhártyagyulladás elleni oltás

MNO

2017. január 10., kedd 08:51, frissítve: kedd 09:29

Átmeneti készlethiány van Budapesten a fertőző agyhártyagyulladás elleni védőoltás egyik típusából, a B típusú vakcinából, ezért hétfőn a engedélyezték egy nagyobb tétel behozatalát.

Az elmúlt hetek agyhártyagyulladásos megbetegedésekről szóló hírei felkeltették az érdeklődést a betegség elleni vakcinák iránt, és némelyik patikában el is fogyott a készlet. Nagyobb külföldi tétel behozatalát emiatt engedélyezték a nagykereskedőnek – mondta az Inforádiónak az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet gyógyszerhatósági főosztályvezetője.

Pálffyné Poór Rita kiemelte, hogy országos hiányról még nem beszélhetünk, de némely vakcina esetében akadályozottabb az ellátás. A szakember szerint január harmadik hetének végére megoldódhat a kereskedői hiány, az ideiglenes engedélyes beszerzéssel pedig addig is orvosolható a probléma, és már a héten megoldódhat a részleges hiány.

A fertőzés megelőzése érdekében három vakcina vethető be: vagy a tisztán B, vagy a tisztán C szerotípust tartalmazó, vagy a négyfélét kombináltan tartalmazó készítmény. Magyarországon legnagyobb előfordulási gyakorisága a B és a C típusnak van.

A szerkesztő ajánlja

Wiedemann Tamás

Letelepedési biznisz: igaz vagy hamist játszottunk Rogán Antallal

Megvizsgáltuk a miniszter letelepedésikötvény-programmal kapcsolatos kijelentéseit. Az eredmény kevéssé biztató.

Gabay Balázs

Kuplerájból a válogatottba, kocsmából az élvonalba: íme, ő Urbán Flórián

Volt, hogy sörözőből hívta be Mészöly a nemzeti csapatba. A játékos, aki soha nem akarta befogni a száját, könyvet írt. Nehéz letenni.

Ficsor Benedek

Ady szerint plakátokkal „a sajtónak nem lehet konkurenciát csinálni”

Ady megmondja: bő száz éve írt pontos látlelet napjaink Magyarországáról. Meddig szabdalható egy életmű?

Vass Norbert

Virágzó kokainbiznisz – a felszippantott földrész

A Narcoamerica a szegénység, a kegyetlenség és a függőség motívumai köré szerveződő rendhagyó kontinenstörténet.