Hibrid buszok Kecskeméten

MD

2012. július 11., szerda 21:46

A Mercedes nemrégiben kipróbált hibrid busza után szerdától egy héten át a Volvo hasonló járművével ismerkedik Kecskemét lakossága.

Zombor Gábor polgármester (Fidesz–KDNP) sajtótájékoztatón elmondta: a bemutató célja, hogy a tesztelt modellek közül megtalálják a megyeszékhely számára a legmegfelelőbbet, amelyből az első járművek már jövőre feltűnhetnek a városban.

A járműpark jelentős részét lecserélnék

Közlése szerint a helyhatóság jelenleg három közlekedésfejlesztési projekten dolgozik, ezek összértéke meghaladja a 130 milliárd forintot. Az egyik ilyen projekt egy intermodális, azaz közös vasúti és autóbusz-pályaudvar létrehozásáról, valamint az ehhez kapcsolódó fejlesztésekről szól; a 17 milliárd forintos támogatásra benyújtott uniós pályázat elbírálási folyamata a végéhez közeledik – mondta a városvezető.

Jelezte: ha a település elnyeri a remélt forrást, akkor lecserélik az 53 járműből álló autóbuszpark jelentős részét. Az elképzelések szerint 30–35 új, takarékos és környezetbarát hibrid buszokat állítanak forgalomba, az elsőket várhatóan már jövőre.

Európában már használják

A szerdán bemutatott két Volvo 7700-as hibrid autóbusz kapcsán Szűcs Árpád, a Volvo Hungária Kft. értékesítési vezetője elmondta: ezekből a dízel–elektromos hajtású, alacsony padlós járművekből már csaknem félezer fut Európa városaiban, és tavasszal Miskolcon is forgalomba állították az első ilyen magyarországi járművet.

Hozzátette, hogy az eddigi üzemeltetési tapasztalatok mindenhol kedvezőek: ezek a buszok a belvárosi forgalomban akár 30–37 százalékos üzemanyag-megtakarításra képesek, 50 százalékkal kisebb nitrogén-oxid- és részecskekibocsátás mellett.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Az első Orbán-kormány jelölte Zaid Naffát a tiszteletbeli konzuli posztra

A jordán üzletember már abban az időszakban is elbukott a magyar állampolgársághoz szükséges nemzetbiztonsági átvilágításon.