Hihetetlen okokkal úszhatta meg Tobin a tragikus ügyet?

PR

2012. június 28., csütörtök 17:45, frissítve: csütörtök 19:04

Botrányos döntéseket hozott az eljáró ír bíróság a tizenkét évvel ezelőtti, két kisgyermek halálát okozó leányfalui gázolás felelősének ügyében – mondta csütörtöki dublini nyilatkozatában a gyermekek édesapja, de azt is hozzátette: bízik a jogorvoslatban.

Zoltai Bence annak nyomán utazott Dublinba, hogy az ír Legfelsőbb Bíróság a héten jogerős végzéssel elutasította a balesetet okozó és Magyarországon elítélt Francis Ciarán Tobin átadását a magyar hatóságoknak büntetése letöltése végett.

A gyermekek édesapja az ír fővárosban tett sajtónyilatkozatában ismertette a 2000. április 9-én, Leányfalun történt szerencsétlenség és az azóta lezajlott igazságszolgáltatási eljárások hátterét. Zoltai Bence kijelentette: az ír Legfelsőbb Bíróság „számos hihetetlen okra” hivatkozva hozta meg botrányos döntését. Az édesapa kérte az ír sajtót az ügyben eljáró ír bírák távozásának kikényszerítésére.

„Egyszer már volt ilyen”

A gyermekek édesapja azt is elmondta: bízik a jogorvoslatban. Úgy fogalmazott, hogy „egyszer már voltunk ebben a helyzetben”, vagyis az átadást már korábban is elutasították egy jogerős végzéssel. Ezután az ír és a magyar kormány szakpolitikusainak egyeztetése nyomán olyan törvénymódosítás született, amelynek alapján az ügy ismét bírósági szakaszba kerülhetett – mondta Zoltai Bence. Hozzátette, hogy „ha egyszer volt ilyen, akár másodszor is előfordulhat”.

Zoltai Bence
Zoltai Bence
Fotó: MTI

Navracsics levelet írt

Navracsics Tibor kedden közölte, levelet írt az ír igazságügyi miniszternek a Tobin-ügy kapcsán, és kifejezte sajnálatát, amiért egy mindenki által elismert bűncselekmény megtorlás nélkül marad. Az ír legfelső bíróság napokban meghozott döntése értelmében Francis Ciarán Tobin nem adható át Magyarországnak. A család jogi képviselője, Tóth István ügyvéd, szerdán felháborítónak nevezete az ír hatóságok eljárását.

Csütörtökön Navracsics azt mondta, bízik abban, hogy az ír igazságügy-miniszterrel és az Európai Bizottság igazságügyi felelősével tervezett személyes találkozón sikerülhet megoldást találni az ír gázoló ügyében. Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke, igazságügyi felelőse előző nap hozzá eljuttatott válaszlevelében közölte: találkozót hív össze a következő hetekben az ír és a magyar hatóságok között annak megvitatására, hogy mi okozta az európai elfogatóparancs „egyértelműen rossz működését” az ír gázoló ügyében.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.