Hír TV: Hangfelvétel bizonyítja, hogy túloz a Fidesz-kommunikáció

MN

2017. november 24., péntek 18:05, frissítve: péntek 18:28

Nem érkezhetett vissza 1,7 millió nemzeti konzultációs ív, ahogy azt a kormány állítja. Ezt a kérdéssorok feldolgozását végző egyik ügyintéző is elismerte egy, a Hír TV Célpont című műsora által megszerzett hangfelvételen. Csütörtökön az LMP képviselői tekinthették meg azokat az egységeket, ahol a beérkező íveket tárolják. Ezután Hadházy Ákos, a párt elnöke is azt közölte: nem valósak a Fidesz által közzétett adatok.

Csak az LMP két vezetőjét, Szél Bernadettet és Hadházy Ákost engedték be csütörtök este azokba az intézményekbe, ahol a nemzeti konzultációs ívek feldolgozása zajlik. Az ellenzéki képviselők azt szerették volna ellenőrizni, hogy tényleg annyi kérdéssort küldtek-e vissza, mint amennyiről a kormány beszámolt.

„Ez az egész kamu, nyilvánvalóan nincs 1,7 millió ilyen papír” – nyilatkozta Hadházy Ákos az iratbetekintés után a három helyszínen az ügyintézőkkel folytatott beszélgetésekből leszűrve. A Hír TV Célpont című műsorának stábja pénteken megszerezte az egyik ilyen beszélgetésről készült hangfelvételt.

 

Az ügyintéző szerint tehát november 13-ig legfeljebb 400 ezer ív érkezett be. Pedig a konzultációt szervező Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára november 14-én már egymillió ívről beszélt. Az ügyintéző szerint a november 20-i szállítással érkezett az eddigi legtöbb, további 250 ezer ív.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes
 

Vagyis azt az ügyintéző is elismeri, hogy csütörtök este 1,7 millió ív biztosan nem érkezett be, és csak az interneten kitöltött kérdéssorokkal lehet meg a hiányzó egymillió. Pedig online korábban még a Fidesz szerint is nagyságrendekkel kevesebben vettek részt a konzultációban.

„A múltkori konzultációs kérdőíveket 1,6 milliónál valamivel többen küldték vissza – az volt eddig a legsikeresebb konzultáció. Akkor néhány tízezren küldték vissza elektronikusan. A mostani annál is sikeresebb, de az arány döntően nem fog változni” – emelte ki korábban Halász János Fidesz-frakciószóvivő a tájékoztatóján.

A számok közben péntekre tovább nőttek a Fidesz-kommunikációban: „Az LMP nemcsak azokba az emberekbe rúgott bele a kijelentéssel, akik végzik a konzultációs ívek feldolgozását, szortírozását és számolását, s akik megbízhatóan és a törvényeknek megfelelően járnak el, hanem abba a most már csaknem kétmillió emberbe is, aki részt vett a konzultációban” – mondta Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója Hadházy Ákos előző napi „akciójára” reagálva pénteken.

A feldolgozást dokumentáló jegyzőkönyvek iránt a Hír TV pénteken a Miniszterelnöki Kabinetirodánál is érdeklődött, de nem kapott választ.

A nemzeti konzultáció visszásságairól további részletek a pénteki Célpontban, amelyet 20 óra 30 perctől láthatnak a Hír TV-n. 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.