Hiteltelen az MSZP stratégiája

WA

2012. szeptember 20., csütörtök 04:45, frissítve: csütörtök 08:12

Komoly ellentétek feszülnek az MSZP korábbi tevékenysége és a párt kiszivárgott titkos stratégiája között – jelentették ki a Magyar Nemzetnek nyilatkozó politológusok. A közgazdászok nonszensznek nevezték a tervek egy részét. A szocialisták pedig már bagatellizálnák az eddig féltve őrzött tervek nyilvánosságra kerülését.

Csak egy vitaanyag az MSZP kiszivárgott stratégiája – fogalmazott szerdán egy sajtótájékoztatón Simon Gábor, a párt elnökhelyettese arról a dokumentumról, amely szerint az MSZP-nek azt kell képviselnie a 2014-es választások kampányában, hogy ellenez minden megszorítást, elvenni – néhány nagyvállalkozón kívül – senkitől sem fog semmit. Simon hangsúlyozta, ez nem végleges döntést magában foglaló, a testületek által elfogadott anyag. Szerinte a kiszivárgott iratot divatos szóhasználattal élve 1.0-s verziónak is lehetne tekinteni. Nem tartotta furcsának, hogy olyan elképzelések szerepelnek a stratégiában, mint például a rezsistop, amelyet nem támogattak, amikor a Fidesz javasolta.

Baloldalisággal, reménnyel, erővel növelné bázisát az MSZP egy kiszivárgott stratégia szerint. Meg hazugságokkal és lopással. Maguktól is loptak, de Hobótól is. Megint – számolt be az mno.hu.

A szocialista stratégia fontos pontja a munkahelyteremtés, ám a kormány munkahelyvédelmi akciótervét folyamatosan kritika kíséri az MSZP részéről. Simon Gábor szerint például nincs meg a költségvetési program fedezete, és szegregál a munkavállalók között. A szocialista bírálatokra vélhetően a kiszivárgott anyag „szent tehenekre” vonatkozó fejezete adhat választ, amelynek egyik mondata szerint a kormánypárttal kompromisszumot csak ritkán, taktikai okokból köthet az MSZP.

– Úgy tűnik, az MSZP pragmatikus útmutatót fogalmazott meg magának, amely azon technikákat próbálja összegezni, amelyek esetleg váltópárti színben tudják a pártot láttatni – közölte a Magyar Nemzettel Zárug Péter Farkas. A politológus a lap kérdésére kijelentette, az anyag felsorolja az összes megszokott baloldali fordulatot, csak épp két dologra nem tér ki: a hitelességdeficit problémájára, és arra, hogy ki lenne képes személyesen megtestesíteni hihetően a párt nagy fordulatát.

Mint arról az MNO beszámolt, egyelőre biztosan nem fog választási szövetséget kötni egymással az MSZP és a Demokratikus Koalíció, bár sokan a most hétvégi közeledés kapcsán már ennek lehetőségéről írtak. Az mno.hu információi szerint 250-300 szocialista párttag lépett át a DK-ba az éhségsztrájk kapcsán, ennek ellenére sem várható a gesztusokon túl komolyabb közeledés.

Részletek a Magyar Nemzet csütörtöki számában.

Forrás: Magyar Nemzet

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.