Hoffmann: Csoda a pedagógusok béremelése

2013. augusztus 31., szombat 13:55

Csodának nevezte a pedagógusok béremelését a Magyar Hírlapnak adott, szombaton megjelent interjúban Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár.

Úgy fogalmazott: „Csoda attól az országtól, amely éveken át lavírozott a szakadék szélén, hogy képes volt erre a teljesítményre, és hogy garanciát vállalt a folytatásra is.” Szerinte az összegek, amelyekkel elkezdik a béremelés folyamatát, méltók a pedagóguspályához. Kifejtette: személyesen is úgy éli meg, hogy nagy eredmény ez.

A köznevelési államtitkár hangsúlyozta: a szocialista kormányzat ideje alatt egyhavi bért elvettek a pedagógusoktól, és tíz százalékkal megemelték a kötelező óraszámot, bérkompenzáció nélkül. „Amikor most ugyanők amiatt kárognak, mint a varjak, hogy a törvényben foglalthoz képest »csak« hatvan százalékot tudtunk megadni, az enyhén szólva is disszonáns” – fogalmazott.

Megjegyezte: 4600 olyan ember dolgozik a közoktatásban, akinek a különféle juttatásokkal együtt annyira magas volt a fizetése, hogy annak emelése nem fedezhető. Minden esetet megvizsgálnak, és ahol indokolt, kompenzálnak – ígérte.

Harmincnégy százalék
Nem mindegy, hogy akik a felnövekvő nemzedékekkel foglalkoznak, milyen körülmények közt élnek, meg tudják-e teremteni a polgári lét alapszintjét javadalmazásukból. Olvassa el a Magyar Nemzet vezércikkét!

Az államtitkár szerint racionálisabb, átláthatóbb, igazságosabb lesz a rendszer, a százhatvanezer pedagógusból több mint százötvenötezren sokkal több pénzt fognak hazavinni.

Elfogadták a köznevelési törvény módosítását

A pedagógus-életpálya rendszere és a béremelés már az idei tanévkezdéskor kiterjed majd a köznevelési intézményekben a pedagógus munkakörben foglalkoztatott valamennyi munkavállalóra. Többek között ezt tartalmazza a köznevelési törvény módosítása, amelyet 257 igen, 34 nem szavazattal és 2 tartózkodással fogadott el kedden az Országgyűlés. Hoffmann ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy új időszámítás kezdődik. A parlament honlapján olvasható szavazási adatok szerint a tanárok béremelésére nemet mondott többek között Vadai Ágnes és Vitányi Iván DK-s politikusok, Dorosz Dávid és Szilágyi Péter bajnaista képviselők, valamint a Jobbik-frakció jelentős része is nemmel voksolt.

Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár csütörtökön a Lánchíd Rádió Reggeli hírjárat című műsorában kijelentette: a köznevelési intézmények dolgozói után várhatóan a bölcsődei dolgozók bére is emelkedik a jövőben.

Cél a keresztény nevelés kiterjesztése
Hoffmann Rózsa az egri főegyházmegyei tanévnyitón az egri bazilikában kedden azt mondta, nagy öröm, hogy már mintegy negyven köznevelési intézmény tartozik az egyház fenntartásába. Az a cél, hogy mind több gyermek részesüljön keresztény nevelésben, hogy szívja magába óvodás- és iskoláskorban azokat az értékeket, amelyeken Európa és Magyarország felépült.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.