Hoffmann: Csoda a pedagógusok béremelése

2013. augusztus 31., szombat 13:55

Csodának nevezte a pedagógusok béremelését a Magyar Hírlapnak adott, szombaton megjelent interjúban Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár.

Úgy fogalmazott: „Csoda attól az országtól, amely éveken át lavírozott a szakadék szélén, hogy képes volt erre a teljesítményre, és hogy garanciát vállalt a folytatásra is.” Szerinte az összegek, amelyekkel elkezdik a béremelés folyamatát, méltók a pedagóguspályához. Kifejtette: személyesen is úgy éli meg, hogy nagy eredmény ez.

A köznevelési államtitkár hangsúlyozta: a szocialista kormányzat ideje alatt egyhavi bért elvettek a pedagógusoktól, és tíz százalékkal megemelték a kötelező óraszámot, bérkompenzáció nélkül. „Amikor most ugyanők amiatt kárognak, mint a varjak, hogy a törvényben foglalthoz képest »csak« hatvan százalékot tudtunk megadni, az enyhén szólva is disszonáns” – fogalmazott.

Megjegyezte: 4600 olyan ember dolgozik a közoktatásban, akinek a különféle juttatásokkal együtt annyira magas volt a fizetése, hogy annak emelése nem fedezhető. Minden esetet megvizsgálnak, és ahol indokolt, kompenzálnak – ígérte.

Harmincnégy százalék
Nem mindegy, hogy akik a felnövekvő nemzedékekkel foglalkoznak, milyen körülmények közt élnek, meg tudják-e teremteni a polgári lét alapszintjét javadalmazásukból. Olvassa el a Magyar Nemzet vezércikkét!

Az államtitkár szerint racionálisabb, átláthatóbb, igazságosabb lesz a rendszer, a százhatvanezer pedagógusból több mint százötvenötezren sokkal több pénzt fognak hazavinni.

Elfogadták a köznevelési törvény módosítását

A pedagógus-életpálya rendszere és a béremelés már az idei tanévkezdéskor kiterjed majd a köznevelési intézményekben a pedagógus munkakörben foglalkoztatott valamennyi munkavállalóra. Többek között ezt tartalmazza a köznevelési törvény módosítása, amelyet 257 igen, 34 nem szavazattal és 2 tartózkodással fogadott el kedden az Országgyűlés. Hoffmann ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy új időszámítás kezdődik. A parlament honlapján olvasható szavazási adatok szerint a tanárok béremelésére nemet mondott többek között Vadai Ágnes és Vitányi Iván DK-s politikusok, Dorosz Dávid és Szilágyi Péter bajnaista képviselők, valamint a Jobbik-frakció jelentős része is nemmel voksolt.

Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár csütörtökön a Lánchíd Rádió Reggeli hírjárat című műsorában kijelentette: a köznevelési intézmények dolgozói után várhatóan a bölcsődei dolgozók bére is emelkedik a jövőben.

Cél a keresztény nevelés kiterjesztése
Hoffmann Rózsa az egri főegyházmegyei tanévnyitón az egri bazilikában kedden azt mondta, nagy öröm, hogy már mintegy negyven köznevelési intézmény tartozik az egyház fenntartásába. Az a cél, hogy mind több gyermek részesüljön keresztény nevelésben, hogy szívja magába óvodás- és iskoláskorban azokat az értékeket, amelyeken Európa és Magyarország felépült.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.