Hogyan figyeljük a liberalizmus összeomlását?

Kovács András

2012. május 24., csütörtök 04:00, frissítve: csütörtök 08:50

A magyar politikai közösség egyik fele a rendszerellenességbe menekült, pedig a jelenlegi európai gazdasági és politikai helyzetben a változások hazánkban is elkerülhetetlenek – olvashatjuk a Méltányosság Politikaelemző Központ legfrissebb tanulmányában. Időközben világszerte alapvetően kérdőjeleződik meg a liberális piacgazdaság eszméje, amely átalakítja az évtizedek óta berögzült gondolkodási kereteket.
Nem mozdította meg érdemben az államadósság-törlesztési kockázatokra kínált biztosítási tranzakciók árazásait a szerdai londoni kereskedésben Lukasz Papademosz volt görög kormányfő nagy feltűnést keltő – később részben korrigált – előző esti kijelentése Görögország euróövezeti távozásának lehetőségéről. Londoni elemzői vélemény szerint ugyanakkor a forint szerdai gyengülésében szerepe lehet az IMF/EU-finanszírozási megállapodás körüli „bizonytalanságoknak” is.

Görögországban továbbra sem lehet tudni, hogy a június 17-i, immár második előre hozott választás milyen eredményt tartogat. Egyelőre úgy tűnik, hogy a szélsőbaloldali Sziriza fogja megnyerni a voksolást, de vélhetőleg most sem lesz olyan többség, amely folytathatná a korábbi kabinet politikáját, amely az EU–IMF–Világbank által szabott keretben haladhat, hogy az ország megőrizze a fizetőképességét.

A mediterrán országban kialakult problémák természetesen nem önmagukban állnak, a válság egyre jobban mélyül Olaszországban, Spanyolországban és Portugáliában. Egyes vélemények szerint a problémák egyik oka, hogy a közös pénz bevezetése miatt jelentős versenyhátrányba kerültek a németekkel szemben, valamint a termelékenység lényegesen lassabban nőtt a bérek növekedéséhez képest. A válság alapjaiban alakítja át ezeket a demokráciákat, amelynek hazai hatásait sem szabad figyelmen kívül hagyni.

Modellválság

Leértékelhető görög eurót szeretne a német Deutsche Bank egyik vezetője, ha mégis megszorításellenes párt alakítana kormányt Görögországban a júniusi választás után. Az EUobserver tudósítása szerint Thomas Mayer német közgazdász a drachma visszaállítását akarja elkerülni, mert az a görög államcsődnél is nagyobb kárt okozna az európai gazdaságban. A szakértő egy párhuzamos devizát, görög eurót tart elképzelhetőnek, melyet a görög és nem az európai gazdaság kárára lehet leértékelni.

A Méltányosság Politikaelemző Központ olyan aspektusból vizsgálta a történéseket, hogy a mostani válság hogyan változtatja meg a demokrácia minőségét és a liberális piacgazdaság mennyiben felelős a kialakult helyzetért. Jeskó József, az intézet elemzője úgy látja, a problémák mögött az európai társadalmi modellek válsága áll. A 2008 óta újra és újra megerősödő válság azonban világosan mutatta, hogy a korábbi jóléti konszenzus hiányában a periféria országaiban a liberális piacgazdaság nem vagy nem teljesen váltotta be a két évtizeddel ezelőtt hozzá fűzött reményeket – vélekedett az elemző.

Alain de Benoist, a 20. századi francia jobboldali gondolkodás egyik legnagyobb alakja több írásában hívja fel a figyelmet azokra a veszélyekre, amelyeket a liberalizmus jelent a demokrácia számára – olvashatjuk az elemzésben. Benoist szerint a liberális gondolat és a progresszió végső soron tönkreteszi a demokráciát azzal, hogy a közösség helyett az egyénre koncentrál, a szuverenitás forrása így nem a társadalom, hanem az egymástól elkülönülő egyének lesznek. Jeskó úgy látja, a jelenlegi válság olyan élesen veti fel ezeket a dilemmákat és alakítja át évtizedek óta berögzült gondolkodási kereteinket, hogy nem lehet szó nélkül elmenni a probléma mellett.

Ez fel sem merült

A Fidesz által végrehajtott fordulat értékelésében azonban a diktatúra vagy legalábbis autokrácia narratívája lett az uralkodó, a demokrácia eltérő értelmezéseinek egymásmellettisége, netán versenye fel sem merült mint lehetőség – állapítja meg Jeskó. Holott talán még Orbán rendszerének legélesebb kritikusai sem vitatják, hogy a hazai politikai berendezkedés modellproblémái nem a „fülkeforradalom” után születtek meg. Elég egy pillantást vetnünk a már a 2000-es évek közepe óta stagnáló állapotba kerülő gazdasági mutatókra, a riasztó népesedési és egészségügyi statisztikákra vagy a liberális demokrácia által működtetett intézményrendszer iránti bizalom megrendülésére – tette hozzá.

Az adósságválság együttes európai megoldását sürgette kedden Berlinben a Sziriza vezére, miután a német reformkommunisták vezetőivel tárgyalt. Alexisz Ciprasz, akinek pártja egyes felmérések szerint győzelmet arathat a június 17-re kiírt újabb parlamenti választásokon, újságíróknak nyilatkozva kijelentette: kilátástalan dolog azzal próbálkozni, hogy a válságot földrajzi határok közé szorítsák és megpróbáljanak megsemmisíteni egy népet.


Jeskó szerint nem találjuk fel a spanyolviaszt azzal, ha kijelentjük, hogy a „rendszerváltás rendszere” komoly válságba került, 2010-re teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy valamilyen gyökeres fordulatra van szükség ennek megoldására. A fenti kérdések nyílt megvitatása helyett azonban a politikai közösség egyik fele a rendszerellenesség pozíciójába menekült, míg a másik hatalmi szóval, különösebb magyarázat nélkül hajtja végre valóban mély változásokat hozó elképzeléseit – vélekedik az elemző.

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.