Hóhelyzet: hat települést nem lehet megközelíteni

WA

2012. február 7., kedd 06:47

Az erős szél okozta hófúvás miatt már hat településre nem lehet bejutni Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, és egyre több út válik járhatatlanná. Az éjszaka leesett hó néhány vasútvonalon fennakadásokat okoz.

A hó fogságában van Tiszatarján, Tiszakeszi, Dámóc, Őrhegy, Lácacséke és Zemplénagárd. Járhatatlan a Felsődobsza és Abaújszántó, a Ricse és Zemplénagárd, a Pácin és Zemplénagárd közötti út, és nem lehet közlekedni a Girincs és Kesznyéten, a Mezőcsát és Tiszakeszi közötti úton, a tiszatarjáni bekötőúton sem.

Ugyancsak nem járható a Tiszalúc és Hernádnémeti, az Abaújkér és Aranyospuszta, a Pere és Abaújszántó, valamint a Vilmány és Fony közötti út.

Az elzárt települések ellátása megoldott.

Hónyelveket fúj az utakra a szél

A folyamatos tisztítás ellenére az erős szél számos helyen hónyelveket fúj az utakra, de járhatatlan útszakasz nincs Zala megyében. A megyében sokfelé havasak, hókásásak az utak a hétfőn kezdődött havazás miatt. Folyamatos a tisztítás, de az erős szél visszafújja az aszfaltra a hónyelveket, ami néhol megnehezítheti a közlekedést.

Zalában hétfőn kezdődött erősebb havazás, kedd reggelre átlagosan 8-10 centiméteres lett a hóréteg vastagsága, és a szél sokfelé hóátfúvásokat okoz.

Továbbra is zárva a 82-es

Továbbra is zárva van a Győrt Veszprémmel összekötő 82-es főút bakonyi szakasza: Veszprémvarsánynál és a Veszprém Arénánál a nyerges vontatókat a havas útviszonyok miatt a 82-es főútról a 81-es főútra terelik át.

A rendőrség az intézkedést a közútkezelő kérésére hozta meg, és addig van érvényben, ameddig a hóhelyzet megkívánja. Hozzátette: a 83-as főutat sem ajánlják a teherautósoknak. A személyautók előtt szabad a 82-es főút.

A Bakonyban és a Balaton-parton nagy mennyiségű hó esett, a közlekedés rendkívüli óvatosságot igényel.

Hiába a folyamatos hóekézés

Az erős szél miatt hóátfúvások nehezítik a közlekedést Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyes útszakaszain – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatósága. A tájékoztatás szerint a társaság kisvárdai, nyíregyházi és nyírbátori üzemmérnökségeinek területén több helyen alakultak ki kisebb-nagyobb hóátfúvások. Az éjszakai folyamatos hóekézés ellenére Ramocsaháza, Nagyhalász, Kemecse, Kótaj, Újfehértó, Nagykálló és Balkány körzetében egyes útszakaszok személygépkocsival nehezen, vagy csak egy nyomon járhatók.

A megye főútjai sónedvesek, hókásásak, helyenként még letaposott havas útszakaszok egyaránt előfordulnak, míg a mellékutakra általánosan a letaposott havas, jégbordás, csúszós állapotok a jellemzők. Járhatatlan útról nem érkezett jelentés.

Csak konvojban haladhatnak

Csak konvojban haladhatnak a járművek Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a 37-es számú főúton Gesztely és a bekecsi elágazás között a hóátfúvások miatt. Az autósok egyszerre csak egy irányba haladhatnak a konvojban, a rendőrség és a katasztrófavédelem felvezetésével, mert erősen fúj a szél és hótorlaszokat emel az úton. A katasztrófavédelem arra kéri a járművezetőket, hogy tankolják tele az autókat, és csak akkor induljanak útnak, ha feltétlenül szükséges.

Néhány vonalon van fennakadás

Az éjszaka leesett hó csak néhány vasútvonalon, illetve körzetben okoz kisebb-nagyobb fennakadásokat a közlekedésben; az ország vasútvonalain az előírt menetrend szerint elindultak a szerelvények.

A szél és a vonat által okozott menetszél állandó tisztítást követel a vasútvonalakon.

Nagyobb belföldi késést a debreceni, a kecskeméti és a székesfehérvári körzetekből jeleztek, ami 20-40 percet jelent. Azonban 10-15 perces késések az elővárosi forgalomban is előfordulhatnak az ismételten elkezdődött havazás, a váltók lefagyása, valamint a szerelvényfordulók miatt.

A MÁV Zrt. szakemberei folyamatosan végzik a váltók tisztítását és a jegesedés megszüntetését.

Székesfehérvárnál leállt vonatközlekedés

Nem járnak a vonatok a Székesfehérvár–Sárbogárd vasútvonalon, mert a szél másfél méteres hóátfúvásokkal teljesen elzárta a pályát Aba–Sárkeresztúr állomásnál. Közleménye szerint a MÁV-Start Zrt. nem rendelt buszokat az utasok elszállítására, mert a közúton is hasonló a helyzet. Székesfehérvárról elindították a hóekét, amely a hóátfúvásoktól megtisztítja a sínt. Emiatt az ezen a vonalon közlekedő vonatok utasai 60-70 perces késésre számíthatnak a kora délelőtti órákig. A MÁV Zrt. szakemberei megkezdték a hó ekézését, és várhatóan reggel fél 9-re tudják a pályát megtisztítani.

A GYSEV-nél is késnek

Legfeljebb 15-30 perces késésekre kell számítaniuk a GYSEV vonalain utazóknak – közölte Rázó László, a vasúttársaság szóvivője. Szinte a teljes vonalhálózaton hóesés, hófúvás nehezíti a közlekedést, valamint a váltók jégmentesítése is lassítja a forgalmat.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.