Holland haderő a Bakonyban

Zord Gábor László

2016. január 4., hétfő 06:36, frissítve: hétfő 07:03

Folytatódnak a korábbinál nagyobb szabású, szinte kivétel nélkül NATO-szövetségesi gyakorlatok Magyarország területén idén, és a gyakoriságuk is nőni fog – értesült lapunk.

Január 16. és február 26. között Várpalota Challenge fedőnéven a holland haderő tér vissza a bakonyi gyakorló- és lőterekre mintegy 2700 fővel, nehéz, páncélozott járművekkel, illetve helikopterekkel és szállítógépekkel támogatva – derül ki a 2016. évi határátlépésekkel járó csapatmozgásokat engedélyező, a szokásoshoz képest roppant későn, december 28-án kiadott kormányhatározatból. Az érintett településekhez eljuttatott lőtéri értesítőkből kiderül az is, hogy a hajmáskér–kőröshegyi, a gyulafirátót-újmajori, valamint a bakonykúti szektorban is lesznek nagy zajhatású manőverek, például január 28-án útlezárásokkal is járó tüzérségi lövészet. Használni fogják a Tapolcához közeli Újdörögdön lévő úgynevezett romvárost is, ahol városi harcászatot fognak gyakorolni. Járművek mozgására lehet számítani Öskü, Hajmáskér, Gyulafirátót, Veszprém, Márkó, Herend térségében, néhány jármű a 82. főúton is felbukkanhat.

A holland haderő legutóbb 2014-ben hajtotta végre hazánkban egyik legnagyobb gyakorlatát. Az együttműködés alapja, hogy annak idején a honvédség a hollandoktól vette át Afganisztán Baglán tartományában, Pol-e Homri településen a már felépített tábort, így a magyarországi lőtérhasználat ennek a tulajdonképpeni visszafizetéseként vette kezdetét. A sűrűn lakott Nyugat-Európában kevés az ilyen adottságú zárt terület, ráadásul a Bakonyban dimbes-dombos terep is van, míg Hollandiában csak síkság.

Egyszerűbbé válhat az engedélyezési eljárás

A hollandok mellett idén is jelentős amerikai gyakorlatokra kerül sor, legfeljebb kétezer fős nagyságrendben. F–15 vadászgépek érkeznek huzamosabb időre Pápára és Kecskemétre, s akárcsak az elmúlt évben, jó pár hétig Magyarországon gyakorlatoznak majd amerikai alakulatok Németországból, illetve a tengerentúlról. Egyelőre valószínű, hogy haditechnikájukat, járműveiket még nem hagyják hátra, az ehhez szükséges infrastrukturális beruházások vélhetően csak 2017-re fejeződnek be Tatán.

Újdonságot jelenthet az is, hogy – amint azt Ben Hodges tábornok, az Európában állomásozó amerikai alakulatok parancsnoka felvetette – ki fognak alakítani egy NATO–
Schengen-rendszert, ami a szövetséges országok között nagyban leegyszerűsíti a csapatmozgások engedélyezési eljárását.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.01.04.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.