Holokauszt-kárpótlási csalók verik át az embereket

MN

2017. október 12., csütörtök 09:27, frissítve: csütörtök 10:14

Egy nem létező roma holokauszt-kárpótlási programra hivatkozva személyes adatokat gyűjtenek szinte az egész ország területén azok a csalók, akik sok ezer euró összegű kárpótlást ígérve előzetes regisztrációként több tízezer forintot is elkérnek a jóhiszemű emberektől – írja a Romnet.hu.

A portál szerint a gyanútlan embereket eleve úgy találták meg az ismeretlenek, hogy mint jogos igénylők jogosultak lehetnek a kárpótlási összegre. Osztrák, svájci és német alapokra hivatkozva azt állították, hogy 8000 és 12 000 eurós igényt nyújthatnak be attól függően, hogy a vészkorszak túlélőjeként vagy leszármazottként teszik.

A csalók százakat azzal hitegettek, hogy az adminisztrációs igénylőlap kitöltése és aláírása után akár már karácsony előtt hozzájuthatnak a pénzhez, és előzetes költségként volt, akitől 2000, de volt, akitől 20-25 ezer forintot is elkértek. A közvetítői díjért pedig százalékot kértek, mégpedig a megítélt összeg harmadát, de volt eset, amikor a 80 százalékát, cserébe azt ígérték, hogy minden hivatalos papírt elintéznek.

A Romnet megjegyzi, a hetek óta tartó csalássorozat híre már a Miniszterelnökséghez és a kormányhoz is eljutott, és a napokban Teleki László szocialista országgyűlési képviselő büntetőfeljelentést tett. 

A portálhoz eljutott információk alapján a szálak legtöbbször Szentendrére vezetnek, ahol egy bizonyos Gyuszi keresztnevű ember koordinálja a regisztrációt.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.