Homokzsákokkal sietünk a segítségükre

WA

2012. február 8., szerda 18:36

Százezer homokzsákkal segíti Magyarország Bulgáriát az árvízi védekezésben, a szállítmányt szerdán indították útnak – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

A közlemény szerint Bulgária délkeleti részén az elmúlt napokban erősen csapadékos időjárás alakult ki. Haskovo tartományban jelenleg négy helyen kritikus a helyzet, az ivanovói gát átszakadt, a környéket hatalmas mennyiségű víz öntötte el. Bulgária az EU Monitoring és Információs Központjához (EU MIC) fordult segítségért, az árvízi katasztrófa által sújtott területre homokzsákokat, téliesített sátrakat és geotextilt kért.

A magyar kormány azonnal reagált a kérésre, a homokzsákokat szerdán rendőri felvezetéssel indították útnak a Bulgáriában kijelölt logisztikai bázisra – írta az OKF a közleményben. Mint emlékeztettek, 2010-ben a borsodi árvíz idején Magyarország is hasonló módon kért segítséget az EU tagállamoktól, és akkor Bulgária is homokzsákokkal segítette a magyarországi védekezést.

Bulgáriában hétfőn nyolcan haltak meg, miután a heves esőzés és a hónyomás hatására átszakadt egy kisebb víztározó gátja. A hatóságok kedden arra figyelmeztettek, további két gát van meggyengülve, így a környékbeli lakókat felszólították, készüljenek fel lakhelyük esetleges elhagyására.

Az elöntött bolgár faluba, Biszerbe kedden ellátogatott Krisztalina Georgieva, az Európai Unió (EU) humanitárius ügyekért felelős biztosa, hogy felmérje a kár nagyságát. A település 800 lakosának a mentési munkálatok ideje alatt ivóvizet, élelmet és gyógyszereket biztosítanak. Az utóbbi napok heves esőzései miatt Bulgária déli területein továbbra is szükségállapot van érvényben.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.