Hős utca: az kaphat cserelakást, akinek nincs tartozása

2017. december 29., péntek 06:00, frissítve: péntek 13:23

Várhatóan januárban állapodik meg a kormánnyal a kőbányai önkormányzat annak a 2,1 milliárd forintos támogatásnak a feltételeiről, amelyet a kabinet a Hős utcai gettó felszámolására ítélt meg – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Kovács Róbert X. kerületi fideszes polgármester. Ennek megfelelően egyelőre nem tudni, pontosan hogyan rendezik majd a Hős utca 15. A és B épületekben élő több száz lakó helyzetét, de az szinte biztos, hogy a két leromlott állagú házat kiürítik és elbontják.

Lapunk többször is foglalkozott a területen uralkodó harmadik világbeli állapotokkal, a két épületben elburjánzott bűnözéssel, drogproblémákkal, valamint a helyiek teljes kitaszítottságával. A két házban súlyos probléma a több mint kétszázmillió forintnyi közösköltség- és közüzemi tartozás is.

Kovács Róbert elmondta, hogy az épületben található mintegy háromszáz lakásnak már csak a fele van önkormányzati tulajdonban, a többi magánkézbe került a rendszerváltás utáni privatizáció során. Az elmúlt években azonban az önkormányzat már készült az épületek szanálására, ezért a kerület tulajdonában lévő lakásokat folyamatosan kiürítették. Ennek következtében mára csak húsz-harminc önkormányzati lakásban élnek, az ő elhelyezésükről kötelező gondoskodnia az önkormányzatnak – fejtette ki a polgármester. Azt is megjegyezte, hogy cserelakás-ajánlatot csak az együttműködő lakosok kapnak majd, vagyis azok, akik rendesen fizetik a lakbért, illetve a közműszámlákat.

A magánkézben lévő százötven lakás kapcsán Kovács Róbert azt mondta, hogy a tulajdonosokkal egyenként ülnek majd le tárgyalni, és mindenki egyedi ajánlatot kap előzetes értékbecslés után, valamint attól függően, hogy mekkora tartozás kapcsolódik a lakáshoz. Kovács Róbert szerint a tárgyalások gyorsasága határozza majd meg, hogy mikorra sikerül végleg rendezni a helyiek életét. – Ha együttműködnek a lakók, akkor mi azon leszünk, hogy minél előbb rendezzük a helyzetet, de ha bíróság elé kerül néhány ügy, akkor elhúzódhat a Hős utcai állapotok felszámolása – mondta a polgármester. Lapunk kérdésére azt sem zárta ki, hogy a kormánnyal olyan megállapodás születik majd, hogy a terület vagy egy része végül állami kézbe kerül. Erről azonban szerinte még korai lenne nyilatkozni, mint ahogyan arról is, hogy egy ilyen verzió megvalósulása esetén a szomszédos Terrorelhárítási Központhoz kerülne-e a telek. Kovács Róbert azokat a pletykákat sem kívánta kommentálni, miszerint a gettó rendezési terveiről személyesen Orbán Viktorral egyeztetett volna, mindössze annyit erősített meg, hogy a kormány segítségét kérte.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A lapunknak nyilatkozó ellenzéki képviselők, illetve helyi önkéntesek szerint hiába ad támogatást a kormány, a helyieknek nincs sok okuk az örömre. A tulajdonosok az eddigi gyakorlat szerint ugyanis rendre egy-kétmillió forintos vételi ajánlatokat kaptak, márpedig ennyi pénzből nem lehet új lakást vásárolni – hívta fel rá a figyelmet Urbanovszky Zsuzsanna, a Hős utcaiak életét segítő Kontúr Egyesület elnöke. Az önkormányzati lakosokkal kapcsolatban arra is rámutatott, hogy általában a Tárna vagy a Szállás utcába, illetve a Pongrác úti lakótelepen kapnak cserelakást. - Volt azonban olyan család is, amelyik a Bihari útra kapott címet, amely épületet hamarosan szintén lebontanák. Ezek a területek viszont – kivéve a Pongrác úti lakótelepet – ugyanúgy szegregáltak, mint a Hős utca, azaz nem történik más, mint eldugják a problémát egy kevésbé látható helyre. Különösen igaz ez a Tárna utcai lakásokra, ezek elszigeteltségét jól mutatja, hogy a Jászberényi úti gyárnegyed kellős közepén állnak, ahonnan húsz percre található a legközelebbi bolt – fogalmazott az elnök. Azt is megjegyezte, hogy azok, akiknek tartozásuk van, még ilyen ajánlatot sem kapnak, így ezek a családok várhatóan az utcára fognak kerülni.

Kovács Róbert a cserelakás-ajánlatokkal kapcsolatban elismerte, hogy a kerület lakásállományának egy része a Kontúr Egyesület elnöke által említett utcákban található, ám szerinte ezek még mindig jobb állapotban vannak, mint a Hős utcaiak, ráadásul gyakran felújításon is átestek már.

Tóth Balázs, a kerület LMP-s képviselője szerint az a legfontosabb, hogy az önkormányzati lakásban élőket megfelelő körülmények között helyezzék el, a tulajdonosok szemét pedig ne szúrják ki egy-kétmillió forinttal. Úgy vélte, a Hős utcához hasonló eseteket átfogó kormányzati bérlakás-koncepcióval lehetne megoldani.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.12.29.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.