Hőségriadó: hűtött védőital és több pihenőidő jár a munkavállalóknak

MN

2017. június 22., csütörtök 06:27, frissítve: csütörtök 07:54

A hőség idején a munkáltatóknak hűtött védőitalt, rendszeres pihenőidőt kell biztosítaniuk a szabadban dolgozó munkavállalók számára – hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium munkavédelmi főosztálya.

A munkát úgy kell megszervezni, hogy a dolgozók felváltva, rövid ideig tartózkodjanak a tűző napon, illetve a kritikus napszakban, 11 és 15 óra között lehetőség szerint hűvösebb, árnyékos munkahelyen dolgozzanak – írja az MTI a tárca közleményére hivatkozva.

Azt tanácsolják, hogy a dolgozók lehetőleg könnyű, világos színű és lazán viselhető ruhában végezzék feladataikat, igyanak sok vizet még akkor is, ha nem szomjasak, és kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú italok fogyasztását.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a zárt munkahelyeken a légtechnikai berendezéseket, klímaberendezéseket a megszokottnál gyakrabban kell hatékonyságilag ellenőrizni, tisztítani, fertőtleníteni.

A munkavédelmi hatóság fokozott figyelmet fordít a munkavédelmi ellenőrzéseken a hőségriasztások idején a fokozottabb megterhelésnek kitett munkavállalók egészségének és biztonságának védelmére.

A szerkesztő ajánlja

Kósa András

„Illiberális rezsimekben nincs konszolidáció, még durvább dolgok jöhetnek”

Orbán Viktor egyirányú utcában halad, március 15-ei fenyegetőzése is csak egy újabb állomás volt. Interjú Krekó Péter politikai elemzővel.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

Seszták beismerése és a Tolvajok utcája: megvan Kisvárda „nettó befizetője”

Milyen áron készülnek az ország keleti csücskében búvó kisvárosban a nagy látványberuházások?

Szabó Emese

Az egészség helyett a pálinkafőzés a nemzeti ügy

A betegek nem értik, miért kellene elégedettnek lenniük. A realitásokról Rékassy Balázs egészségügyi közgazdászt kérdeztük. Interjú.

Ficsor Benedek

Az Iparművészeti élén a „Fidesz Hagyó Miklósa”

Az Iparművészeti főigazgató-helyettesi székében tűnt fel Simon Péter vállalkozó, aki kis híján csődbe vitte Szentendrét.