Hőségriadó: hűtött védőital és több pihenőidő jár a munkavállalóknak

MN

2017. június 22., csütörtök 06:27, frissítve: csütörtök 07:54

A hőség idején a munkáltatóknak hűtött védőitalt, rendszeres pihenőidőt kell biztosítaniuk a szabadban dolgozó munkavállalók számára – hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium munkavédelmi főosztálya.

A munkát úgy kell megszervezni, hogy a dolgozók felváltva, rövid ideig tartózkodjanak a tűző napon, illetve a kritikus napszakban, 11 és 15 óra között lehetőség szerint hűvösebb, árnyékos munkahelyen dolgozzanak – írja az MTI a tárca közleményére hivatkozva.

Azt tanácsolják, hogy a dolgozók lehetőleg könnyű, világos színű és lazán viselhető ruhában végezzék feladataikat, igyanak sok vizet még akkor is, ha nem szomjasak, és kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú italok fogyasztását.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a zárt munkahelyeken a légtechnikai berendezéseket, klímaberendezéseket a megszokottnál gyakrabban kell hatékonyságilag ellenőrizni, tisztítani, fertőtleníteni.

A munkavédelmi hatóság fokozott figyelmet fordít a munkavédelmi ellenőrzéseken a hőségriasztások idején a fokozottabb megterhelésnek kitett munkavállalók egészségének és biztonságának védelmére.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.