Human Operator: akadályozták volna a diákok kifizetését?

2017. december 4., hétfő 06:41, frissítve: hétfő 14:36

Aznap utalták volna az előzetes letartóztatásban lévő MSZP-s önkormányzati képviselő, Czeglédy Csaba vezette Human Operator Zrt.-hez köthető diákszövetkezettel szerződésben álló diákok bérét, amikor Czeglédyt őrizetbe vették. Többségük azért jutott hozzá mégis pénzéhez, mert – értesüléseink szerint – a politikus a szokottnál korábban utalt. Czeglédyt és társait mintegy hárommilliárdos költségvetési csalással gyanúsítják, az ügyészség szerint a Human Operatorhöz kötődő cégek nem fizették meg az adókat és járulékokat a diákmunkások után. Hankó Faragó Miklós, Czeglédy Csaba ügyvédje lapunknak megerősítette: június 13-án, kedden, azaz Czeglédy őrizetbe vételének napján indította volna el ügyfele a bérek átutalását.

Hankó Faragó azonban úgy véli, a hatóságok nem számoltak azzal, hogy Czeglédy már június 9-én, pénteken intézkedik az átutalásokról. Mivel aznap külföldre szándékozott utazni – ahonnan tervei szerint június 12-én, hétfő este érkezett volna haza –, nem akarta az utolsó pillanatokra hagyni a kifizetéseket, ezért óvatosságból inkább elindította a tranzakciókat. – Ha ezt akkor, június 9-én nem teszi meg, akkor mintegy négyezer diákmunkás nem kapta volna meg a bérét a cégtől. Mivel június 13-án már kora reggel megkezdődtek a házkutatások a Human Operator Zrt. telephelyein, irodáiban, Czeglédy Csabát pedig őrizetbe vették a nap folyamán, nem tudott volna intézkedni az utalásokról – tette hozzá az ügyvéd, aki szerint a korábbi utalások miatt csak nagyjából 10-30 ember nem kapta meg időben a fizetését. – Az ügyészség több szempontból is június 13-i őrizetbe vétellel számolhatott, hiszen ügyfelem előző nap este érkezett haza, és három nap múlva lett volna az esküvője. A közelmúltban elfogadott parlamenti határozatból világosan látszik, hogy a döntéshozók eredetileg ezres nagyságrendű „károsulttal” számoltak – mondta Hankó Faragó.

 
Meghosszabbított előzetes. Czeglédy Csaba a bíróságon
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI
 

Az Országgyűlés ugyanis a Fidesz kezdeményezésére november 14-én fogadta el „a Czeglédy-ügy károsultjainak rendkívüli kárrendezéséről” szóló határozatot, amely felhívja a kormányt, hogy vegyen részt a károsultak részére ki nem fizetett összegig a kárrendezésben. Bár a nyomozás akkor is még javában zajlott, a határozatban már ki is nyilatkoztatták, hogy hány károsultja van az ügynek. „Az Országgyűlés – tekintettel a legkiszolgáltatottabbak közé tartozó mintegy ezer fiatal és nyugdíjas munkavállalóra, akiket Czeglédy Csaba, az MSZP, a DK és az Együtt szombathelyi képviselője és társai tudatosan megkárosítottak…” – fogalmaz a határozat.

Mai napig nem tudni, hogy a fideszes képviselők miért éppen ezer főben határozták meg a károsultak számát, miközben jelenleg 11 főről tudni, akik a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségéhez (Diákész) fordultak jogi segítségért. A DiákÉsz elnöke, Fiák István legutóbb azt nyilatkozta: azért beszélhetnek 11 károsultról a Human Operatornél, mert az ügy elején még csak ennyien kérték a Diákész segítségét. Fiák szerint ötezer diákot foglalkoztattak az iskolaszövetkezetekben, míg a munkaerő-kölcsönzőben tízezren dolgoztak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal zárolásai idején, azaz idén tavasszal. Ő maga például – egy zárt Facebook-csoport számát ismertetve – minimum nyolcszáznál több károsultról tud, szám szerint 882-ről. E-mailben érdeklődtünk a Diákésznél, hogy a közösségi oldalakon kívül vannak-e más forrásból, dokumentált információik a károsultak valódi számáról, azonban lapzártánkig nem kaptunk választ.

Czeglédy Csaba ellen bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt indult büntetőeljárás, jelenleg előzetes letartóztatásban van. A volt szombathelyi alpolgármester, önkormányzati képviselő ellen indult üggyel összefüggésben tanúként kihallgatták Dobrev Klárát, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök feleségét. Dobrev azért került képbe, mert az általa vezetett Altus Portfólió Kft. 2016–17 során három alkalommal összesen 160 millió forintnyi rövid lejáratú hitelt nyújtott a Czeglédyhez köthető Human Operator Zrt.-nek. – A nyomozás szempontjából semmilyen jelentősége nem volt a kihallgatásomnak. Él bennem a gyanú, hogy az eljárásnak egyetlen célja volt: fényképek készülhessenek arról, hogy Gyurcsány Ferenc felesége kihallgatásra megy egy büntetőügyben a NAV-hoz – mondta Dobrev. Hozzátette: „Szerintem nem véletlenül ellene zajlik ez az eljárás, hiszen ő volt talán a leghangosabb, legtöbbet szereplő ügyvéd, aki a szombathelyi Fidesz, a Lázár János vagy az Orbán Viktor elleni perekben aktívan részt vett.”

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.12.04.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.