Hunvald György nőnapi üzenetei

Bucsy Levente

Bucsy Levente

2012. március 7., szerda 22:20, frissítve: csütörtök 10:04

Egy felszabadult Hunvald Györggyel és egy harcias Szabó Zoltánnal találkozhatott a Dob utcai MSZP lakossági központ mintegy száz érdeklődője, köztük az MNO tudósítója. Az erzsébetvárosi „nemingatlanpanama” két, börtönbe vonulást az elsőfokú ítélettel megúszó „sztárja” a mély hitről, a következmények nélküli feljelentgetésről és a történelem igazságtételéről is beszélt. Szabó őszintén beszélt arról, hogy nincs a piacon eladható tudása, Hunvald pedig elmesélte, hogy 15 éves fia helyettesítette otthon, amíg ő a börtönben ült.

Bár az MNO idejekorán megérkezett a Dob utcai szocialista otthonba, nem kellett tolongani ülőhelyért Hunvald György és Szabó Zoltán estjére. Pedig az eseményt hirdető Dob Köztársaság Facebook-profil üzenőfalán még olyan is akadt, aki pénzt adott volna, hogy bejusson, ebből pedig arra lehetett következtetni: aki él és mozog, ott lesz az MSZP lakossági központjában szerda este 6-kor. Hogy a várt tömegen átrágja magát, Hunvald (erzsébetvárosi szoci expolgármester) és Szabó (exexpolgármester, illetve hivatásos expolitikus) 17.38-kor már ott volt, s ha már így történt, sorban állva lapogatták a másodrendű vádlott vállát, Szabó Zoltánról pedig le sem lehetett vakarni a rácsimpaszkodó nyugdíjasokat.

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője korábban a Hír TV Célpont című műsorának leszögezte, hogy ingatlanpanama márpedig volt, s éppen az ahhoz kapcsolódó bűncselekményekért kapott az SZDSZ-es Gál György erzsébetvárosi gazdasági bizottsági elnök 8 és fél évet. „Hunvald György is részese volt az ingatlancsalás-sorozatnak” – tette hozzá Fazekas. Hunvald Györgyöt 9 vádpontnak találta vétkesnek a Fővárosi Törvényszék.

A mikrofont „előzenekarként” Kaczvinszky Barbara ragadta meg, ő pedig azonnal lantjába csapott azzal, hogy most két, nagyon meghurcolt ember érkezik Németh Péter oldalán. Hogy érzelmileg mind a közel száz hallgató készen álljon, elpanaszolta, hogy mennyi diplomás áll sorban állásért egy baranyai csirkefeldolgozóban. A diplomásfeleslegről szóló sirámot váratlanul, de nagy hévvel rögtön ellenpontozta is azzal, hogy több mint harmincezerrel kevesebben jelentkeztek idén felsőoktatási intézménybe, mint tavaly. Hm… Kézbe véve a verbális startpisztolyt még gyorsan volt egy kis Kertész Ákosozás, lakájsajtózás, és a nagy vallomás: ő is keresztény.

Gondosan előkészített terep

Pontban 18 órakor lépdelt előre az MNO-s jegyzetekbe lopva belepillantó Hunvald György, akit a baljára telepedő moderátor, Németh Péter rögtön azzal köszöntött, hogy zárt körben nemrégiben már találkoztak e helyütt – oda „csupa 100 százalékig megbízható embert” hívtak –, Szabó Zoltánt pedig a Hunvald-ügy „oldalági résztvevőjének” nevezte. Jött is a viccesnek szánt beszólás az idősebb szocialistától: ha egy gépkocsit lebilincselnek, az már ingatlanná válik… Na mindegy, gyorsan továbbléptek ezen, a „nemingatlanpanama” két hőse először azt a feladatot kellett, hogy megoldja: értékeljék a Fővárosi Törvényszék télzáró elsőfokú ítéletét. Hunvald – farmerban és bő ingben (nem, ez most nem repcsi…) is csak elegánsan fogalmazva – nem kommentálta a bírói ítéletet; Szabó Zoltán annál inkább. Három nagy krákogással vezette be a kulcsmondatot, miszerint „politikai üldözöttnek tartom magam”, s a Fidesz, illetve személyesen Orbán Viktor törlesztésének tudja be azt, hogy őt is belevették a szövevényes históriába. („Az ügyészség nemtelen politikai bosszú eszközévé alacsonyodott le.”)

Németh Péter ekkor már igyekezett nagyon is egy húron pendülni a beszélgetőtársakkal: „Maga az ügy politikai?” Hunvald sokat sejtetően azt mondta erre, hogy minden mozzanatát fel lehet használni politikai célokra, Szabó pedig – itt már derengett, hogy a koreográfiában ő játssza a heroikust – azonnal közbevágott, az ügyészség „egy percig sem volt kíváncsi az igazságra”. A „nemingatlanpanama” másodrendű, első fokon másfél év börtönre ítélt vádlottja viszont ekkor kezdte a kibontakozást: azt tudakolta költőien, meddig lehet következmények nélkül feljelentgetni – az ismert autókedvelő Hunvald rögtön hármasba is kapcsolt: a történelem egy idő után fölfedi a valódi szándékokat. Egy mondat erejéig, amiben Szabó magyarázgatta a kerékbilincsügyet, elveszítette a szót, majd amikor újra övé volt a mikrofon, patetikusan a levegőbe küldte, hogy igazságában egy május 13-ai napon, a börtönből való első szabadulásakor kezdett hinni. Arra a kérdésre, hogy megváltoztatta-e a személyiségét a 31 hónap elzárás, kategorikus nemmel felelt; de mivel mélyen Isten-félő ő is, hisz abban, hogy nem kerül rá nagyobb teher, mint amit elbír – amíg bent volt, idekint 15 éves fia „helyettesítette” a családban.

Szegény-e Hunvald?

Hogy a másodfokú ítélet hozhat-e mindkét delikvens számára keményebb büntetést, Szabó Zoltán tulajdonképpen tart tőle, ugyanis a hivatali visszaélésért megítélt félévnyi felfüggesztett helyett akár 3 évet is kaphat legrosszabb esetben. Hunvald erről egykedvűen csak annyit mondott: „bármi megtörténhet”. Szabó, hogy egy kicsit még szerepeljen, részletesen is elmesélte a kerékbilincses sztori szabói változatát, és hogy legalább annyira igaza legyen, mint Besenyő Istvánnak, sérelmezte, hogy a közterület-felügyelők a kocsmák előtt hangoskodók helyett mindig és mindig csak a kerékbilincsekre koncentrálnak. Hogy visszakapcsolódjon az előző kérdésre, hozzákanyarította, hogy január óta az új törvény nagy nyomást helyez a bírói karra, és bizony az újságírók is sokszor már automatikusan tudják, mit szabad leírni és mit nem. (Ekkor Hunvald a népszavás Németh Péterre nézett és mosolygott, a tollforgató pedig mereven igyekezett maga elé bambulni.)

Lapozzon tovább!
---- Vagyonnyilatkozat ----

Ahogy feleszmélt, feltette a baloldalon mindig nagy megértésre találó kérdést, miből élnek most. Hunvald az asszony keresetét említette, mert manapság egy szocinak nehéz munkát találni. Szabó Zoltán ennél sokkal szókimondóbb volt megint: ő azért nem dolgozik, mert a piacon nincs eladható tudása – valaha matematikus volt, de sajnos már a kandidátusi dolgozatra szánt jegyzeteiből is csak a kötőszavakat érti meg. A kérdésre, hogy gazdag ember-e, Hunvald a leghatározottabb nemmel felelt, a vádakat leszerelve azonnal hozzátéve: „hülyén néz az ki, hogy egy polgármesternek repülőgépe van”. A repülőgépes sztori fejtegetésének végére azért csak kiderült, hogy felesége cége 25 százalékban résztulajdonosan volt annak a bizonyos gépnek, amivel a Hír TV információi szerint még a gyurcsányi pénzügyminisztert, Veres Jánost is szállítgatták.

Vagyonnyilatkozat

Az elsőfokú ítélet szerint Hunvald bűnös egyrendbeli, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés, ötrendbeli hivatali visszaélés, valamint háromrendbeli, folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségében.

Németh Péter közben gyorsan kigondolta a következő kérdést, és fel is tette: tennének-e most gyorsan egy vagyonnyilatkozatot, helyben? Pár másodpercnyi, elsőre unottnak tűnő csend következett, amit Szabó tört meg. Egy fia és menye által lakott lakása van, plusz egy rendre meghúzott kocsija, könyvek, bútorok és egymilliónyi megtakarítás. Hunvald ezalatt nagy levegőt vett, hogy elmondja, majd nyilvánosságra hozza részleteiben is, de van egy '96-ban és egy '99-ben vett lakás, egy 2002-ben szerzett keszthelyi ház 55 millió forint értékben, egy-egy lakása van a gyermekei használatában, illetve egy Peugeot 807-ese, egy 2,5 milliós Spiderje, kapott ajándékba egy Trabantot, tartozik az OTP-nek 126 millióval – ez ugye a repülő miatt van, mondta. Hoppá! –, illetve még van egy jókora devizahitele is. Készpénze nincs, „honnan is lenne” – zárta a felsorolást az ügyészségi nyomozás során csak Házmester becenévvel illetett Hunvald.

Vesznek-e elégtételt az ítélet után, ez volt a következő kérdés. Hunvald jelezte, a sajtóban terjedő igaztalan dolgokért biztosan, Szabó Zoltán viszont azt mondta, róla nem hazudott a média, bár sérelmezte, hogy a hírközlés során úgy volt beállítva mint csirkefogó gazember, de emiatt nem tud elégtételt venni. A húsz évig politikusként tevékenykedő Szabó Zoltán az eljárással kapcsolatban viszont sérelmezte még, hogy a kenőpénzes Nagy György, miután kijelentette, kinek adott és hogyan, koronatanúvá lépett elő a Hunvald-ügyben; ha sok pénze lesz – mármint Szabónak –, ezek után biztosan Hunvaldot próbálja majd megvesztegetni. (Németh Péter ajánlotta is a „lakájsajtónak”, nehogy ez legyen az anyag címe…)

A beszélgetés vége felé Hunvald még elmondta, Strasbourghoz fordult, hogy kiderüljön, a fogva tartás idején nem sértették-e meg személyiségi jogait ezzel-azzal. A kártérítés őt egyébként nem érdekli, inkább azt kéri, álljon elé, aki cserélne vele a 31 hónap elzárásával, amikor 8 négyzetméteren lakott, nyaranta 50 fokban. Búcsúzásul pedig boldog nőnapot kívánt. Ehhez csatlakozunk.

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.