Idea: Rossz közhangulatban is magasan vezet a Fidesz

MN

2017. november 14., kedd 14:13, frissítve: kedd 15:14

Bár csak a kormánypártiak szerint mennek jó irányba a dolgok, stabil a Fidesz–KDNP előnye – derül ki az Idea intézet friss, új módszerrel készül közvélemény-kutatásából, amelyet az Atv.hu publikált kedden. A kormánypártokat jócskán leszakadva a Jobbik követi, az MSZP-re pedig jön fel a DK és az LMP is.

A közösségi médián alapuló, digitális felvétellel készült felmérés szerint a Fidesz–KDNP-t a teljes lakosság 29, a biztos szavazók 37 százaléka támogatja. A Jobbik támogatottsága 13 százalék, a biztos szavazók 18 százaléka áll a párt mögött. Az MSZP-t a választópolgárok 7 százaléka támogatja, a biztos pártválasztók 11 százaléka. A DK támogatottsága 6, a biztos szavazók körében 9 százalék. Az LMP mögött a választók 5 százaléka áll, a biztos szavazók 8 százaléka. Az Együtt-Párbeszéd támogatottsága a teljes népesség körében 3, a biztos szavazók körében 5 százalékot ér el, vagyis akár be is juthat önállóan a parlamentbe. A Momentum a teljes népesség 3, a biztos pártválasztók 4 százalékát tudja maga mögött. Az egyéb pártot választók aránya 7 százalék, a pártot nem választóké 26 százalék.

A felmérés szerint Magyarországon többségben vannak azok, akik szerint rossz irányba mennek a dolgok: az összes megkérdezett 57 százaléka szerint egyértelműen rossz, további 19 százalék szerint inkább rossz irányba mennek a dolgok. Az összes megkérdezettnek csak a 24 százaléka szerint mennek – egyértelműen vagy inkább – jó irányba az ország ügyei.

A valóság érzékelésében egészen komoly különbségek vannak a pártpreferenciák szerint: A Fidesz–KDNP támogatóinak 77 százaléka úgy látja, hogy jó irányba mennek a dolgok, minden más csoportban ezt egyértelműen fordítva látják.

Arra a kérdésre, hogy személyesen hogyan változott valakinek az élete az Orbán-kormány regnálása alatt, az összes megkérdezett összesen 60 százaléka azt mondta: sokat vagy inkább romlott, és csak 21 százalék érzékelt pozitív változást. A kormánypárti szimpatizánsok körében fordítva van, 67 százalékuk érzékelt javulást. A legrosszabbnak a DK szavazói értékelik a saját helyzetüket.

Az Idea Intézet kutatása szerint az országban 70:30 arányban többségben vannak azok, akiknek a szűkebb környezete kormányváltást szeretne. Természetesen ez is a pártszimpátiától függ: a kormánypártok támogatóinak többsége, 68 százaléka úgy látja, hogy a környezetében az Orbán-kabinettel elégedettek vannak többségben, ezzel szemben az ellenzéki pártot választók, illetve a választani nem tudók inkább az elégedetlenséget látják a szűkebb környezetükben.

 

A szerkesztő ajánlja

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.