Idea: Rossz közhangulatban is magasan vezet a Fidesz

MN

2017. november 14., kedd 14:13, frissítve: kedd 15:14

Bár csak a kormánypártiak szerint mennek jó irányba a dolgok, stabil a Fidesz–KDNP előnye – derül ki az Idea intézet friss, új módszerrel készül közvélemény-kutatásából, amelyet az Atv.hu publikált kedden. A kormánypártokat jócskán leszakadva a Jobbik követi, az MSZP-re pedig jön fel a DK és az LMP is.

A közösségi médián alapuló, digitális felvétellel készült felmérés szerint a Fidesz–KDNP-t a teljes lakosság 29, a biztos szavazók 37 százaléka támogatja. A Jobbik támogatottsága 13 százalék, a biztos szavazók 18 százaléka áll a párt mögött. Az MSZP-t a választópolgárok 7 százaléka támogatja, a biztos pártválasztók 11 százaléka. A DK támogatottsága 6, a biztos szavazók körében 9 százalék. Az LMP mögött a választók 5 százaléka áll, a biztos szavazók 8 százaléka. Az Együtt-Párbeszéd támogatottsága a teljes népesség körében 3, a biztos szavazók körében 5 százalékot ér el, vagyis akár be is juthat önállóan a parlamentbe. A Momentum a teljes népesség 3, a biztos pártválasztók 4 százalékát tudja maga mögött. Az egyéb pártot választók aránya 7 százalék, a pártot nem választóké 26 százalék.

A felmérés szerint Magyarországon többségben vannak azok, akik szerint rossz irányba mennek a dolgok: az összes megkérdezett 57 százaléka szerint egyértelműen rossz, további 19 százalék szerint inkább rossz irányba mennek a dolgok. Az összes megkérdezettnek csak a 24 százaléka szerint mennek – egyértelműen vagy inkább – jó irányba az ország ügyei.

A valóság érzékelésében egészen komoly különbségek vannak a pártpreferenciák szerint: A Fidesz–KDNP támogatóinak 77 százaléka úgy látja, hogy jó irányba mennek a dolgok, minden más csoportban ezt egyértelműen fordítva látják.

Arra a kérdésre, hogy személyesen hogyan változott valakinek az élete az Orbán-kormány regnálása alatt, az összes megkérdezett összesen 60 százaléka azt mondta: sokat vagy inkább romlott, és csak 21 százalék érzékelt pozitív változást. A kormánypárti szimpatizánsok körében fordítva van, 67 százalékuk érzékelt javulást. A legrosszabbnak a DK szavazói értékelik a saját helyzetüket.

Az Idea Intézet kutatása szerint az országban 70:30 arányban többségben vannak azok, akiknek a szűkebb környezete kormányváltást szeretne. Természetesen ez is a pártszimpátiától függ: a kormánypártok támogatóinak többsége, 68 százaléka úgy látja, hogy a környezetében az Orbán-kabinettel elégedettek vannak többségben, ezzel szemben az ellenzéki pártot választók, illetve a választani nem tudók inkább az elégedetlenséget látják a szűkebb környezetükben.

 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.