„Ideiglenesen” lopott a tanár, jutalmat kapott

Szabó Zs. László

Szabó Zs. László

2018. január 6., szombat 19:19, frissítve: vasárnap 08:32

Nem büntetés, hanem busás jutalom jár az Egri Szakképzési Centrumban azért, ha egy pedagógus visszaél a rábízott műszaki cikkekkel. Erre következtetünk abból, hogy – mint lapunk értesült – a centrumhoz tartozó Kereskedelmi, Mezőgazdasági és Vendéglátóipari Szakközépiskola egyik tanára (nevét személyiségi okok miatt nem írjuk le) éveken át otthonában használta az iskola pályázaton elnyert értékes berendezéseit.

Az egyebek között hűtőt, mosógépet, porszívót és fényképezőgépet tartalmazó eszközcsomaghoz 2012-ben pályázaton jutott az intézmény. A műszaki cikkek többségének az eszközhasználatot kreatívan értelmező pedagógus lett a felelőse. Az iratok alapján csak a hűtőgép értéke 120 ezer forint. Az értékes berendezéseket éveken át nem látták az iskolában, ennek ellenére a leltári jegyzékben mindig úgy szerepeltek, mintha meglennének. 2016 októberében aztán keresni kezdték az eszközöket, s a pedagógus aznap este teherautóval szállította vissza a berendezéseket – olvasható az esetről készült jegyzőkönyvben. A tanár kezdetben elképesztő magyarázatokat adott arra, miért nem látták a hűtőt, és miért vízköves a mosógép ajtaja, például azt állította, hogy a hűtő függöny mögött volt. Végül elismerte, hogy az otthonában voltak a gépek.

2017 márciusáig következmények nélkül maradt az ügy. Ekkor helyezte át Fábri Eufrozina centrumigazgató egy másik intézménybe a tanárt. A történet itt véget is érhetne. Az illető azonban decemberben – hasonlóan a központ többi pedagógusához – összesen 200 ezer forint jutalmat kapott az igazgatótól Erzsébet-utalványban és -kártyán. Bár kerestük őt, hívásunk céljáról értesülve bontotta a vonalat. Az okokról szerettük volna megkérdezni a centrumigazgatót is, de ő szintén elhárította a nyilatkozatot, akárcsak a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal. A válaszadást a fenntartó Nemzetgazdasági Minisztérium tiltotta meg.

Az egri pedagógusok megdöbbenéssel fogadták a jutalmazás hírét. Nem véletlenül: a Klebelsberg Központhoz tartozó intézményekben ugyanis egy fillér jutalom sem járt.

Fábri Eufrozinának nem ez az első furcsa döntése. Mint azt feltáró cikkeinkben bemutattuk, a centrum annak ellenére vette át az adósságoktól rogyadozó és vagyontalan Szent Lőrinc vendéglátóipari középiskolát, hogy már volt egy éppen ugyanolyan profilú középiskolája.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.01.06.

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Orbán és Soros egy csapatban játszik? „Soros-szervezetet” pénzel a BM

Több millió forint állami pénzt kapott egy menekülteket segítő szervezet, amely tagja a milliárdos civil hálózatának is.

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.