Igazgatói pályázatok: nem indokolnak, mert az máshol sem szokás

MN

2017. július 27., csütörtök 21:48, frissítve: csütörtök 21:55

A köznevelési helyettes államtitkárt kérdezte az RTL Híradó arról, hogy miért egy e-mailben, indoklás nélkül közlik az érintettel, ha nem őt választották iskolaigazgatónak. Maruzsa Zoltán azt válaszolta: máshol sem szokás megindokolni, hogy miért nem ő nyert.

A helyettes államtitkár szerint az új rendszer, vagyis az, hogy a tárcánál döntenek, jobb. „Az, hogy helyben születhettek döntések, az nem jelenti azt, hogy adott esetben ott nem volt olyan ráhatás, vagy nem történhettek esetleg ott olyan szabálytalanságok, amelyeket ma viszont a társa azért »megfog«” – fogalmazott. Maruzsa Zoltán állította: mindig szakmai szempontok alapján választanak igazgatót.

Egyáltalán nem bevett szokás az – akár az állami, akár a céges világot vizsgáljuk –, hogy részletes indoklások szülessenek – fűzte hozzá.

Az indoklás hiánya egyébként a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint sem jó módszer. Maruzsa Zoltán azt ígérte, egyeztetnek majd a pedagóguskarral.

Mint megírtuk, Algyőn például szerdán tüntettek a Fehér Ignác Általános Iskola frissen kinevezett igazgatója ellen. Szakmailag alkalmatlannak tartják a szülők és a tanárok az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola néhány hete kinevezett igazgatóját. Az új intézményvezető pályázatát többszöri próbálkozása után ezúttal megfelelőnek ítélte a humántárca, miután frissen megszerezte az ehhez szükséges vezetői képesítést. A frissen kinevezett igazgatót annak ellenére bízták meg, hogy többször alkalmatlannak találták szakmailag, és osztályfőnökként sem voltak megelégedve munkájával a szülők.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.