Így fut neki az MSZP a választásoknak

2018. február 10., szombat 11:17, frissítve: szombat 13:54

Már teljesen hivatalos, az MSZP jelenleg is zajló kongresszusán elfogadták Karácsony Gergelyt, mint a szocialisták és a Párbeszéd szövetségének miniszterelnök-jelöltjét. Régóta így emlegetik, de a szocialistáknál ennek a fórumnak is jóvá kell hagynia.

Elfogadták az országos listájukat is, amelyet a választmányuk pénteken, az estébe nyúló ülésén fogalmazott meg. Ezzel az is hivatalossá vált, hogy a két párt közösen indul az április 8-i választáson, vagyis mindkét formáció logója ott lesz a szavazólapon. A közös indulás egyúttal azt is jelenti, hogy 10 százalékot kell megugraniuk azért, hogy egyáltalán bekerüljenek az Országgyűlésbe. 

Az első jó néhány helyen komolyabb meglepetés nincs, talán csak a tizedik politikus neve hathat furcsán, aki azért nem igazán tartozik a szocialisták első vonalas politikusai közé. Az MSZP és a Párbeszéd ezzel vág neki a választásnak:

  • Karácsony Gergely, miniszterelnök-jelölt, a Párbeszéd társelnöke
  • Molnár Gyula, az MSZP elnöke
  • Hiller István, az MSZP választmányi elnöke
  • Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke, a választási program „arca”
  • Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője
  • Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese
  • Tóbiás József, az MSZP volt elnöke, kampányfőnök
  • Mesterházy Attila, az MSZP volt elnöke
  • Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke
  • Gurmai Zita, az MSZP volt európai parlamenti képviselője

A Párbeszéd politikusainak is jutott hely a lista első felében, megkapják ugyanis a 11. (Tordai Bence) és a 19. helyet, onnantól kezdve pedig ők nevezhetnek meg politikust, a 33., 44., 55., 66., 77., 88., 99., és 110. helyre.

Az is kiderült, hogy Fodor Gábor biztosan nem kap befutó helyet. A liberálisok ugyanis elfogadták azt az ajánlatot, hogy a 15. helyen, ami még parlamenti széket is jelenthet, ott lesz egy politikusuk, de az csak Bősz Anett lehetett. Fodor Gábor egyelőre nem tudta megmondani, hogy egyéniben elindul-e.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A döntés után egy nemzetközi vendég, Sergei Stanishev állt a színpadra, aki Bulgária miniszterelnöke, nem mellesleg pedig az európai szocialista párt elnöke. Azt mondta, hogy az a harc, amit itthon az MSZP megvív, az egész Európa harca lesz. Ezért várja – elmondása szerint – mindenki lélegzetvisszafojtva az eredményt. Azt még ő is tudja, hogy nem lesz könnyű, ugyanis a kormány kezében van minden hatalom. Azt mondta, hogy látott már ilyet sok helyen, ahol autoriter rendszerek alakultak ki. Ezek szerinte nagyon erősnek látszanak, de mindig kialakul az elégedetlenség és egy idő után a rendszer összeroppan. De nem szabad ettől félni, nem szabad félni a nyomástól.

Nagy hévvel bejelentették a színpadról, hogy a két párt, vagyis ahogy hívják magukat, a változás szövetsége, ezzel megnyitotta a kampányt. Mégpedig úgy, hogy nekik – a Fidesszel ellentétben – van programjuk. Hiller István, aki a párt választmányi elnökeként ennek kidolgozásáért felelt, azt mondta, hogy "karakteres, progresszív baloldali programjuk van, ami boldogabb és igazságosabb Magyarország megteremtéséről szól".

Érdekes fordulat következett, a színpadon azt igyekeztek cáfolni, hogy az MSZP ne lenne szexi, hanem valójában nagyon is vagány. Bár meglepő módon nem egy szocialista politikust szólítottak, hanem Szabó Tímeát, a Párbeszéd társelnökét. Ő gyorsan meg is jegyezte, hogy milyen sokan vannak a kongresszuson, pártja taggyűlésén azért nem ehhez a mérethez szokott. Azért van itt – mint mondta –, hogy végre kiharcolják, hogy a szabadság valódi szabadság legyen: ne legyen a gépsonka luxuscikk, egy munkavállaló pedig nem féljen szabadságot kivenni. – Elkergetjük azokat a hatalomból, akik elvették a szabadságunkat – mondta meglehetős optimizmussal, nem igazán figyelembe véve, hogy a közvélemény-kutatások szerint a 10 százalékos parlamenti küszöb környékén mozognak.

 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.