Így használt fel Orbán – vallott Ángyán

MNO

2016. január 7., csütörtök 19:04, frissítve: csütörtök 19:40

Osztottak-szoroztak, a Fidesznél kiszámolták, hány szavazatot hozhat a gazdákkal egyeztetett Ángyán-féle program és a politikus személye a 2010-es választásokon. Pozícióval és a programja megvalósításának ígéretével a kormányba csábították, de csakhamar rájött: a háttérben a megbeszéltekkel totálisan összeegyeztethetetlen dolgok történtek – mondta el a volt államtitkár még tavaly egy konferencián.

Ángyán József, a második Orbán-kormány vidékfejlesztési államtitkára az Átlátszó.hu videóján beszélt erről, és arról is, hogy mikortól kezdve lett elege az egészből.

Ángyán elmondta azt is, miért volt szüksége rá a Fidesznek.

„A 2005-ös gazdademonstráció kapcsán volt egyfajta erkölcsi tőkém, a fiúk ezt beárazták, hogy szavazatokban ez mit jelenthet” – állította,

így kapott meghívást Orbántól 2010 februárjában, aki ott „egy csomó szép dolgot mondott, benne volt az összes hívószó”, mint mondta, így került be a kormányba.

Ott pedig úgy tartották számon, mint „az Orbán embere”, mivel benne volt abban a nyolc-tíz személyben, akiket a hetventagú kormányból, ahogy Ángyán fogalmazott, a kormányfő jelölt ki. A többieket a politikus szerint a különféle gazdasági érdekcsoportok választották ki, akik csodálkoztak is Ángyán megjelenésén.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Megette, amit hallott

Orbán két órán keresztül beszélgetett Ángyánnal: szó esett pozíciókról, aprólékosan végigbeszéltek mindent.

„Őszinte, emberi, meggyőző volt”

– foglalta össze a volt államtitkár, hozzátéve: utána nem nagyon volt kapcsolata Orbánnal.

A földügyek kapcsán láttam először, hogy teljesen más történik, mint amiben [a miniszterelnökkel] megállapodtunk – mondta a 2011 nyári földbérleti pályázatok kapcsán.

Előre tudták, hogy nem így lesz

„addig én meg voltam győződve, hogy azt fogjuk csinálni, amiben megállapodtunk, de ők közben már 2011 elején elkezdték előkészíteni a Lőrinc birtokát – már beruházott a Mészáros Lőrinc úgy, hogy még ki sem voltak írva ezek a földek.”

Ángyán szerint a miniszterelnök ráadásul nem menet közben változott meg; „én azt hiszem, hogy eleve erre az irányra készült”, ez pedig „emberileg sokkal súlyosabb olvasata a történetnek” – így Ángyán.

Nélkülözhetetlen volt

Orbán, mint Ángyán visszaemlékezett, egy ízben azt is elmondta, hogy „vagy olyan felhatalmazást kap, amivel azt csinál, amit akar, vagy nem vállalja. Ahhoz, hogy elementáris ereje legyen a parlamentben, valószínűleg kellett az a pár százezer szavazat”, amit vidéken szedtek össze, mert

„vidéken a Fideszt utálták”.

Orbán ezzel tisztában volt, ezért vállalta be azt a programot, „amit az emberekkel 2005, a gazdademonstráció óta” Ángyánék kidolgoztak.

Szijjártó egyébként a volt tárcavezető szerint Orbán saját kezű megjegyzéseivel ellátva hozta vissza a tervezetet Ángyánnak, mondván, „professzor úr, a főnöknek tetszik, ez lesz a programunk!” A megvalósításhoz Ángyánt nevezték ki stratégiai államtitkárrá, akit a miniszterelnök időnként meg is erősített abban, hogy a program megvalósul.

Ez volt az eredeti terv is

„Közben a háttérben már történtek az ezzel ellenkező dolgok” – mondta, hozzátéve: ő már nem hisz abban, hogy bármiféle külső nyomás történt; „ez az eredeti irány, ahová most tartunk, csak ezt én és sokan mások nem vettük észre”.

„Ha tudja az ember, bele nem vág, én személy szerint biztos nem vágtam volna bele egy ilyen kalandba”

– vallotta a volt államtitkár.

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.