Így könnyebb dolguk lesz a gazdáknak

PR

2011. december 7., szerda 13:30

A gazdálkodók könnyebben juthatnak a termelést segítő, konkrét szakmai információkhoz a jövőben azzal, hogy egyszerűsödik a mezőgazdasági szaktanácsadási rendszer – összegezte V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (MV) vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

A sajtótájékoztató után alakult meg a VM Vidékfejlesztési Képzési és Szaktanácsadási Intézetében (VKSZI) az a 15 tagú testület, az Országos Szaktanácsadási Bizottság (OSZB), amely munkájával segíti az új rendszer kialakítását. A testület elnöke Jávor András, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese, az alföldi Regionális Szaktanácsadási Központ vezetője, társelnöke pedig Mezőszentgyörgyi Dávid, a VKSZI főigazgatója.

Az államtitkár emlékeztetett rá: az OSZB-t – egy jogszabály alapján – már 2007-ben létre kellett volna hozni, ezt a mulasztást pótolják most. Többről van azonban szó, mint egy jogszabályi megfelelésről, elsősorban az ágazati szaktanácsadási rendszer mostani széttagoltságán kíván változtatni a szaktárca. A Magyary-program – amelyet a KIM koordinál – és az NGM által gesztorált Egyszerű Állam program keretében elkezdődött az uniós eljárási rendek módszeres felülvizsgálata a hatékonyság növelése és az egyszerűsítés jegyében.

Jávor András szerint a szaktanácsadási munka hatékonyabbá tétele érdekében élő kapcsolatot kell kialakítani a tudásközpontok, a szakmai felsőoktatási intézmények, egyetemek, a regionális és a területi szaktanácsadási központok között. Erre azért van szükség, hogy a gazdálkodók szakmai kérdéseikre konkrét – független – szakmai válaszokat kapjanak. Mindehhez nélkülözhetetlen a rendszer korrekt finanszírozásának megteremtése.

Mezőszentgyörgyi Dávid emlékeztetett: a 15 tagú OSZB – amely javaslattevő és véleményező jogkörrel működik – munkájában részt vesznek a VM, az MVH, az MgSzH, valamint a Magyar Agrárkamara képviselői, továbbá a regionális és területi szaktanácsadási központok delegáltjai, valamint három, a szaktanácsadási folyamatban aktívan résztvevő gazdálkodó is. VKSZI főigazgatója az MTI kérdésére elmondta, most egy regisztrált gazdálkodó évente 700 euró – mintegy 200 ezer forint – támogatást kaphat szaktanácsadási szolgáltatás igénybevételére. Az ezen felüli költségeket a gazdálkodóknak saját zsebből kell finanszírozniuk.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.