Így lehetetlenítik el a tűzoltók munkáját

MN

2017. szeptember 27., szerda 18:59, frissítve: szerda 20:26

Az egyik vidéki tűzoltólaktanya dolgozói még semmi rosszra nem gondoltak, amikor felsőbb szinteken egyszerűen elkérték a légkondicionálóra félretett 15 millió forintjukat, mondván, majd ők intézik a dolgokat. Azonban később meglepődve látták, hogy a berendezés nagyon nem akar érkezni, de a katasztrófavédelem megyei igazgatósága közben vett magának két kisbuszt – írja az Index.

A portál hosszú összefoglalóban számolt be arról, hogy lehetetlenítik el a tűzoltók helyzetét.

Az Index felidézi: az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) létrehozásával, majd a tűzoltóság 2012-es államosításával minden megváltozott, a tűzoltók bekerültek Pintér Sándor és a Belügyminisztérium (BM) alá, a megyei parancsnokok többségét leváltották, és a helyükre exhatárőröket, katonákat ültetett Bakondi György országos főigazgató. A cikk szerint körülbelül hétezer-hétezerötszáz vonulós tűzoltóra jut négyezer katasztrófavédelmi főnök, aki nem nagyon érti a tűzoltószakmát. Ráadásul nincs 13. havi, szigorúbb a nyugdíjba vonulás. A portálnak többen is azt mondták, hogy a raktáraikat „gyakorlatilag lerabolta” az OKF. Forrásaik egybehangzóan azt állítják, a szakmai véleményüket folyamatosan figyelmen kívül hagyják.

Emellett behúzták őket a katonai törvénykezés hatálya alá. „Amikor fiatal voltam, egyszer elkéstem a szolgálatból. Az volt a büntetésem, hogy a parancsnok a faliórát a nyakamba akasztotta, egész nap ott kellett hordanom. Most egy 10 perces késés szolgálatmegtagadás meg dezertálási kísérlet, meg mit tudom én, mi, és a következő pillanatban a katonai ügyészségen találjuk magunkat” – magyarázta az egyik tűzoltó.

A cikk szerint ha valaki meghúzza a tűzoltóautót mentés közben, az új rendszerben kifizettetik vele: a vétkes fizetése felét letiltják, amíg össze nem jön a pénz. Van, aki emiatt már nem is akar sofőr lenni. Ha pedig eltörik egy eszköz, azt is kifizettetik velük, nagyjából tíz-hússzoros áron. Ugyanakkor sok az ellenőrzés, kibeszélni és ellenkezni pedig tilos.

Mindez oda vezetett, hogy nagyon sokan szerelnek le az utóbbi években. Az Index arról számolt be, hogy sok tűzoltó azért utasította vissza a megkeresését, mert elmondásuk szerint a tűzoltóságoknál mindenkinek alá kellett írnia, hogy lehallgathatják őt és a családtagjait is.

A szerkesztő ajánlja

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.

Ruzsbaczky Zoltán

„Ugyanaz az imperializmus, mint korábban” – veszélyesnek nevezték az oroszbarátságot

Óva inti a túl közeli kapcsolattól Magyarországot a varsói külügyminiszter-helyettes. Interjú.