Így néz ki egy átlagos hónap a kétgyermekes vívócsalád életében (x)

2013. november 14., csütörtök 08:30, frissítve: péntek 00:08

A Mol Új Európa Alapítvány által kezdeményezett Tehetségnapló kampányban részt vevő családok első, októberi eredményeiből az derül ki, hogy egy családnak bizony minden forintra szüksége lehet, ha komolyan veszi tehetséges gyermeke fejlesztését. A 17 éves Bányai Zsombor korosztályos Európa-bajnok párbajtőröző anyukája, Bányainé dr. Bártfai Adrien volt a beszélgetőtársunk.

– Az idei október mennyire számított átlagosnak?
– A nyár és a kora ősz általában inkább az alapozásról szól, természetesen a felkészülési időszakban a kiadásaink is alacsonyabbak. A versenyszezon októberben indult, mostanra a teljes vívófelszerelést rendbe kellett hozatni. Két új kesztyűt, egy pár cipőt és egy új fejvédet kellett vennünk, továbbá két penge is eltört, amelyeket pótolni kellett, darabja 30 000 forint volt.

– Hány verseny van egy hónapban?
– Októberben három volt, mindegyik vidéken, amely útiköltséggel, nevezési díjjal, esetenként még szállásköltséggel is járt. Ha ugyanis egy verseny korán reggel kezdődik, már előző nap lemegyünk a helyszínre, hogy megfelelően tudjanak a fiúk pihenni, és másnap a legjobb formájukat hozhassák a páston.

– Hogyan alakultak a költéseik az elmúlt hónapban?
– A legnagyobb tételt a legtöbb hazai családhoz hasonlóan nekünk is a háztartási költések adták, ezek a kiadásaink egyharmadát teszik ki havonta. Ebben a legmagasabb tétel a lakáskölcsön törlesztése. Ezt követték a tehetséggondozás költségei, igaz két gyermek számára, hiszen nemcsak Zsombor vív, hanem két évvel fiatalabb öccse is. Csak ezt követik az étkezésre, élelmiszer-vásárlásra szánt összegek. Így hónap végére szórakozásra, egészségre és más „luxuskiadásokra” nem is nagyon marad.

Bányai család
Bányai család

– Mi várható még az év hátralevő részében?
– A vívóknak a szezon minden versenyén részt kell venniük, hiszen az itt elért eredményekért kapott pontok határozzák meg a ranglistán elfoglalt helyezést. Magyarországon az első 12 helyezett mehet a világkupákra, és csak az első három vagy négy jut ki a korosztályos vb-re, Eb-re. Így a kiadások is várhatóan az év hátralevő részében tetőznek majd.

Kövesse a Tehetségnapló kampányban részt vevő családokat a Facebookon!

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.