Így pipálja ki a kormány a 2012-es évet

Bucsy Levente

Bucsy Levente

2012. június 18., hétfő 08:25, frissítve: hétfő 09:07

Orvosbéremelés, a túlzottdeficit-eljárás vége, több tíz milliárdnyi megtakarítás – számokkal igazolható a kormányszóvivő szerint, hogy az idei az emelkedés éve.

Kamu-e a 2012-es költségvetés? Vagy az emelkedés éve az idei? Mi lesz a büdzsét biztosító, kulcsfontosságú adótörvényekkel? Orbán Viktor korábbi évértékelőjében szögezte le, hogy kétezer-tizenkettővel már emelkedési időszakként számolhatunk, Giró-Szász András kormányszóvivő hétfőn a köztévé háttérműsorában pedig az alábbi fejleményekkel támasztotta alá, hogy most minden esély megvan.

Az EU elfogadja

– Most helyezte a kormány egyensúlyba a magyar államháztartást; ne felejtsük el, hogy az Európai Unió erre az évre fogadta el először a magyar hiányszámokat; a '12-es évben fogadta el először a konvergenciaprogramot; június 22-én pedig várhatóan lezáródik hazánkkal szemben a túlzottdeficit-eljárás. Mindez aközben történik, hogy Magyarországon az európai tendenciákkal szembemenve nő a foglalkoztatottság, és az államháztartás hiánya még csökkent is – sorolta a kormányszóvivő.

Mindenkinek, aki a 2013-as költségvetés főszámainak mostani, tehát a szokásoshoz képest feltűnően korai elfogadását kritizálja, Giró-Szász arra hívja fel a figyelmét, hogy az EU 2004 óta folytatott és folytat hazánkkal szemben túlzottdeficit-eljárást, a jelenlegi kormányt megelőző kabinetek pedig érdemben semmit nem tettek ez ellen. – Ahhoz viszont, hogy az eljárás alól kikerüljünk, hitelességünk érdekében meg kell lenniük ezeknek a sarokszámoknak – tette hozzá.

62 éves küszöb, orvosbérek

Giró-Szász András arról is beszélt, hogy miközben a környező országokban százezreket bocsátottak el a köz- és a piaci szférából, addig hazánkban többen dolgoznak, a nyugdíjak megőrizték a reálértéküket. Ez jelentősen szembemegy az európai tendenciákkal – emelte ki.

Amikor Matolcsy György a minap a költségvetés sarokszámait bemutatta, akkor említést tett arról, hogy mintegy 20 milliárdnyi megtakarítás abból származik, hogy a közszférában bevezetik a 62 éves nyugdíjkorhatár fölötti munkavállalás megszüntetését. Ennek részleteit – vagyis, hogy ez melyik szegmensre hogyan vonatkozik – háttértárgyalások után rögzítik majd, ezt is jelezte a kormányszóvivő.

A keretek arra is lehetőséget biztosítanak, hogy augusztusi első átutalással, januárig visszamenőleg megkezdődjön az orvosi bérrendezés. – Az egészségügyben lezajló rendszer-átalakítás során előállt az a pénzmennyiség, amiből tíz év után először béreket lehet emelni – közölte Giró-Szász András.

Konzervatív módon, lényegében a legrosszabb forgatókönyvre készülve állította össze a kabinet a jövő évi költségvetést. Hatalmas tartalékokat jelent, hogy a büdzsé tervezeténél nem vették figyelembe az IMF-védőháló várható jótékony hatásait, az esetlegesen csökkenő állampapírhozamokat vagy a forint árfolyamának erősödését – jelentette ki a Magyar Nemzetnek adott interjújában Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetésért felelős helyettes államtitkára.

Forrás: MNO

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.