Így változhat a budapesti választási rendszer

2014. május 30., péntek 11:25, frissítve: péntek 14:42

33 választott tagja lehet az új fővárosi közgyűlésnek, amelyből 23 főt a kerületi polgármesterek, 9 főt a kompenzációs listáról megválasztott polgármesterjelöltek, míg egy főt a főpolgármester tenne ki – derült ki a Fidesz–KDNP által javasolt új budapesti választási rendszerről tartott pénteki sajtótájékoztatón. Az ellenzéknek nagyon nem tetszik a tervezet.

Az önkormányzati választási rendszer átalakítását javasolja a Fidesz: ennek értelmében a fővárosi közgyűlésnek a főpolgármester mellett a 23 kerületi polgármester és a kompenzációs listáról bekerült kilenc képviselő lesz a tagja. Enyhítenének az önkormányzati képviselőkre vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokon, és változhat az ajánlás rendszere is – jelentette be Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke és Rogán Antal, a kormánypárt parlamenti frakcióvezetője pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Egységesebb rendszer

Kósa szavai szerint a tervezett módosítással az önkormányzati választási rendszer egységesítéséről van szó, hiszen így Budapesten is – csakúgy, mint az ország többi településén – olyan testület alakul, amelynek képviselőjelöltjeire személy szerint lehet szavazni. A budapesti átalakítás lényege, hogy a főpolgármester mellett a 23 kerületi polgármester és a kompenzációs listáról bekerült kilenc képviselő lesz a fővárosi közgyűlés tagja. A kompenzációs listára főpolgármester-jelöltek és polgármesterjelöltek kerülhetnek fel, mégpedig azoké a szervezeteké, amelyek legalább 12 kerületben polgármesterjelöltet tudtak állítani.

Így tehát a listára azoknak a polgármester-jelölteknek a szavazatai mennek, akik nem nyertek mandátumot – ismertette a Fidesz ügyvezető alelnöke, Debrecen polgármestere. A főpolgármester-választás továbbra is közvetlen lesz. Kósa azt mondta, a változtatások bejelentése előtt konzultáltak ellenzéki frakciókkal, és több javaslatukat is elfogadták, de a parlamenti vita alatt várják további módosító indítványaikat.

Olcsóbb és demokratikusabb

Rogán szerint az új rendszerrel olcsóbb, egyszerűbb és demokratikusabb lesz a fővárosi közgyűlés az őszi önkormányzati választás után. Azt, hogy olcsóbb lesz a szisztéma, azzal magyarázta, hogy mivel a kerületi polgármesterek csak a saját tiszteletdíjukat vehetik majd fel, legalább 23-mal kevesebb fizetett politikus lesz Budapesten. Egyszerűbb is lesz a választás – mert az embereknek csak három szavazólapot kell kitölteniük – és demokratikusabb is – folytatta –, mert a fővárosi közgyűlés innentől kezdve nem a pártok delegáltjaiból fog összeállni, hanem olyanokból, akikről valamilyen formában a választók közvetlenül döntöttek. „Azt gondoljuk, hogy ennek alapján nem lesz például a szocialisták parlamentből kihulló kádereinek a temetője a fővárosi közgyűlés” – fogalmazott a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, az V. kerület polgármestere.

A tervezett új rendszert a politikus hatékonyabbnak is nevezte a réginél, mert „a kétszintű fővárosi önkormányzatban a két szint többé nem válik szét egymástól, hanem a fővárosi közgyűlés lesz a demokratikus terepe a kerületi és fővárosi érdekek összehangolásának”. Mindemellett az országos szintű önkormányzati választási rendszerben is várhatók átalakítások. A tervek szerint enyhítenek az önkormányzati képviselőkre vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokon, így a jövőben például kórház- és iskolaigazgatók, valamint más intézményvezetők is lehetnek majd jelöltek.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Kevesebb ajánlás kellhet

Változhat az ajánlás rendszere is, így csökkenhet az ajánlási küszöb a tízezer lakos feletti településeken, ami azt jelenti, hogy például egy budapesti kerületben vagy egy közepes méretű városban 300-500 ajánlás is elég lesz a polgármester-jelöltséghez. A főpolgármester-jelöltséghez ötezer ajánlásra lenne szükség az elképzelések szerint – mondta Rogán. Újdonság továbbá, hogy a tízezer lakos alatti, úgynevezett „kislistás” településeken a jelöltek neve nem ábécésorrendben, hanem sorsolás alapján kerül majd a szavazólapra.

Rogán közölte, az őszi helyhatósági választás megszervezésére már vonatkozó, az önkormányzati választójoggal összefüggő jogszabályok módosítására még pénteken javaslatot tesz a Fidesz az Országgyűlésnek. Jövő héten kezdeményezik, hogy a parlament kezdje el az előterjesztés vitáját, és a javaslatot június közepéig el is fogadhatja a Ház.

A sajtótájékoztatón Kósa kérdésre közölte: a Fidesz főpolgármester-jelöltjének egyedül Tarlós István neve merült fel. Hivatalos döntés azonban még nincs, az legkésőbb július 3-áig születik meg. Ugyaneddig lesz döntés a kormánypárt minden önkormányzatiképviselő- és polgármesterjelöltjéről, illetve azokról is, akiket hivatalosan nem a Fidesz jelöl, de támogat a választáson.

A liberálisok már tiltakoznak

A Magyar Liberális Párt (MLP) szerint a Fidesz attól fél, hogy a fővárosi közgyűlésben többségbe kerülne az ellenzék, így törvényalkotással próbálja még az önkormányzati választás előtt bebetonozni hatalmát. Az MLP szerint ez nem más, mint törvényesített csalás, ami bizonyíték arra, hogy a kormánypárt fél a budapestiektől, fővárosi hatalmának elvesztésétől. A párt határozottan tiltakozik az ellen, hogy a Fidesz még a választások előtt hozzányúljon az önkormányzati törvényhez, és gyökeresen megváltoztassa a fővárosi választási rendszert.

Jobbik: Hatalmas aránytalanságok

A Jobbik szerint minden eddiginél brutálisabban torzítana a Fidesz javára az a budapesti választási rendszer, amelyet a kormánypárt javasol. Szilágyi György, a Jobbik budapesti elnöke pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: hatalmas népességbeli aránytalanságok lennének egy-egy közgyűlési mandátum mögött, ráadásul ellentmondásos lenne a képviselők feladata, mivel vitás ügyben kérdéses lenne, hogy polgármesteri vagy képviselői mandátumának megfelelően szavazzon-e.

Az Ab-hoz fordulhat a DK

Választási csalásnak értékeli a Demokratikus Koalíció (DK) a budapesti választási rendszer átalakítására vonatkozó fideszes javaslatot – közölte Kerék-Bárczy Szabolcs, a párt elnökségi tagja pénteken fővárosi sajtótájékoztatón. A DK az Alkotmánybírósághoz fordul, ha a törvénymódosítás életbe lép – mondta az ellenzéki politikus hozzátéve: azt javasolják az MSZP-nek és az Együtt–PM-nek, hogy tegyék ugyanezt. Kerék-Bárczy kijelentette: a módosítás nem demokratizálná a helyzetet, hanem a polgárok jogfosztásának irányába hatna.

KDNP: Életszerűek a tervezett lépések

Életszerűnek tartja a Kereszténydemokrata Néppárt azokat a tervezett lépéseket, amelyekkel az önkormányzati választási rendszert módosítaná a Fidesz. KDNP szerint az, hogy például a települések életében fontos szerepet játszó intézmények – kórházak, iskolák – vezetői munkájuk mellett hallathassák hangjuk a képviselő-testületben is, egészen természetes dolog. Az ajánlási küszöb leszállítása pedig lehetőséget ad olyanoknak is ringbe szállni, akik ezt nagyobb stáb híján eddig nem tehették meg – jegyezték meg.

Széttagolja Budapestet

Az MSZP fővárosi frakcióvezetője szerint Budapest további széttagoltságát erősítené a választási rendszer átalakítására vonatkozó fideszes javaslat. Horváth Csaba pénteken Budapesten újságíróknak azt mondta: ez a legrosszabb javaslat, amit az elmúlt négy évben a Fidesz-kormány előterjesztett; ezt sem nemzetközi példák, sem az épeszűgyakorlat nem indokolja. Véleménye szerint ez az elképzelés akkor lenne épeszű, szakszerű, ha a polgármesteri tisztségek névlegessé válnának, és a valódi döntések a fővárosi közgyűlésben születnének, összfővárosi érdekek alapján.

Korrupcióról beszélt Schiffer

Az LMP véleménye szerint sportszerűtlen és megkérdőjelezi a tiszta versenyt, hogy a Fidesz politikusai néhány hónappal az önkormányzati választások előtt akarnak belenyúlni a budapesti választási rendszerbe – mondta az ellenzéki párt társelnöke pénteken. Schiffer András „katasztrofálisnak” nevezte, hogy a kerületek befolyása megnő a fővárosi közigazgatásban. A kétszintű fővárosi önkormányzás működésre képtelen, a korrupció melegágya és nem alkalmas arra, hogy fejlődjön a főváros – tette hozzá. Azt is kiemelte, hogy a javaslat alapján a fővárosi önkormányzatban a választói akarat sem tud majd arányos módon érvényesülni, mert azzal szemben „a győztes mindent visz elvét” erősítik fel.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.